Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
16/06/2013 14:22

Права громадян не буде обмежено

Темою прес-конференції, організованої цього тижня в Кабінеті Міністрів України, став проект Закону України «Про мирні зібрання». На запитання представників ЗМІ відповідав заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк.

-Події, що сталися в Україні 18 травня цього року, підтверджують необхідність законодавчого врегулювання проведення мирних зборів, – зазначив заступник міністра. – Основне завдання, яке нині ставить перед собою український уряд, – забезпечити конституційне право громадян на мирні зібрання, а саме: ухвалити закон, який належним чином регулював би відносини в цій сфері.

Ключові моменти законопроекту «Про мирні зібрання» вже обговорені на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжна­ціо­нальних відносин. Ухвалено рішення внести законопроект на сесію у вересні цього року.

– Законопроект «Про мирні зібрання» жодним чином не обмежуватиме право громадян на мирні збори, – наголосив Віктор Ратушняк.

Заступник міністра зазначив, що під час засідань робочої групи з розробки тексту законопроекту досягнуто домовленості щодо доповнення проекту низкою концептуальних моментів. Ідеться, зокрема, про розширення переліку предметів, що їх заборонено мати при собі учаснику масового заходу (зброя, колючо-ріжучі предмети, боєприпаси, піротехніка), заборону використання засобів для приховування обличчя.

– Збори можна буде проводити в публічних місцях. Якщо під час масового заходу не будуть дотримані норми закону, організатори акції, а також правопорушники нестимуть адміністративну або кримінальну відповідальність, – заявив Віктор Ратушняк.

Ще один принциповий момент – обов’язкове встановлення термінів для сповіщення організаторами масового зібрання місцевих органів влади про його проведення. На думку експертів, 48 годин – оптимальний час для вирішення всіх питань. За дві доби місцеві органи влади та органи внутрішніх справ зможуть визначитися з необхідною кількістю особового складу, залученого для забезпечення громадського порядку.

– Проект закону спрямований на підтримання громадського порядку, безпеку всіх без винятку громадян, забезпечення гарантованих Конституцією України їхніх прав і свобод, – зауважив Віктор Ратушняк.

Лариса ТИЩЕНКО, м. Київ.

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті