Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
10/02/2013 12:27

Інтернет хочуть бачити територією безпеки

Аналіз інформаційних запитів, які надходять до МВС, свідчить: злочинні посягання у кіберпросторі є темою, що турбує представників ЗМІ чи не найбільше. Фахівці правоохоронного відомства дали журналістам поради, як не стати жертвами кіберзлочинців. Вони також планують поширити ці рекомендації серед активних користувачів Інтернету.

Діалог відбувся у рамках ініціативи Президента України «Відкрита розмова». У засіданні взяли участь журналісти, медіаюристи, керівники структурних підрозділів МВС, Адміністрації Президента України та Генеральної прокуратури.
Начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Максим Літвінов відповів на запитання представників медіа, що виникли у зв’язку з кількома резонансними повідомленнями щодо несанкціонованого доступу до електронних поштових скриньок журналістів. Зокрема, керівник міліцейського підрозділу дав кілька практичних порад щодо безпечного користування електронними сервісами. 
Насамперед це стосується використання антивірусних програм, користування складними паролями завдовжки не менше 8 символів, що не мають жодних прив’язок до персональних даних людини. 
«Ми також рекомендуємо використовувати різні паролі під час доступу до власних профілів у різних соціальних мережах, а також бути обережними під час користування точками вільного доступу WiFi. Неуважне ставлення до персональної інформації на руку кіберзлочинцям», – підкреслив Максим Літвінов. 
За його словами, також необхідно уважно ставитися до вимог безпеки під час користування електронними сервісами, не розміщувати всієї персональної інформації у вільному доступі тощо. Якщо ж користувач виявив ознаки несанкціонованого доступу до власної електронної поштової скриньки чи профілю, слід негайно звернутися із заявою до міліції.
Правоохоронці планують розповсюдити детальні рекомендації стосовно безпечного користування вебсервісами серед тих категорій громадян, які є активними користувачами мережі Інтернет і можуть стати жертвами зловмисників: підлітків, студентів, громадян, які мають персональні профілі у соціальних мережах.
Ще одним питанням, винесеним на розгляд засідання, став хід розслідування в умовах нового КПК тих кримінальних проваджень, які перебувають на конт­ролі Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. 
Микола ГУЛЕВИЧ, м. Київ. 
Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті