Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
20/01/2013 17:14

Кіберпростір став чистішим

Міліція повернула власникам близько 87 мільйонів гривень, викрадених кіберзлочинцями. Про це повідомив начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Максим Літвінов під час оперативної наради, де підбивали підсумки роботи підрозділу за 2012 рік.

«За результатами діяльності підрозділів боротьби з кіберзлочинністю порушено 745 кримінальних справ за 1 043 епізодами та 332 кримінальні провадження. Серед них переважають протиправні дії, пов’я­за­ні з шахрайством в Інтернеті, на які припадає 38% від загальної кількості виявлених злочинів», – зазначив Максим Літвінов.

Керівник служби довів до відома присутніх основні тенденції та стан протидії віртуальній злочинності в Україні впродовж 2012-го, вказав на недоліки в роботі підрозділів та першочергові заходи щодо їх усунення, акцентувавши увагу на необхідності активізації профілактики кібер­злочинів.

«Завдяки своєчасним діям наших підрозділів, оперативній взаємодії з Держфінмоніторингом і комерційними банками вдалося повернути власникам близько 87 мільйонів гривень, що становить 75% від загальної суми викрадених грошей».

Учасники наради детально обговорили стратегічне бачення діяльності територіальних підрозділів боротьби з кіберзлочинністю в умовах дії нового Кримінального процесуального кодексу України. Окремою темою розмови стали результати комплексного профілактичного відпрацювання з протидії організованій злочинності, виявлення та документування членів злочинних груп і окремих осіб, причетних до виготовлення та розповсюдження порнографічної продукції в Інтернеті. Звернуто також увагу й на необхідність посилення співробітництва з іноземними колегами у сфері гарантування кібербезпеки. Зокрема, актуальними є питання, по­в’я­за­ні з транскордонними злочинами. Адже співпраця з іншими країнами безпосередньо на рівні підрозділів, особливо в контексті мережі міжнародних контактних пунктів із реагування на згадані протиправні дії, є вкрай важливою.

Вікторія ПАЛАМАРЧУК, м. Київ.

Фото Дмитра ЛЮБЧЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті