Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
25/11/2012 15:11

Закордонний паспорт – незалежно від місця проживання

Оформлення закордонних паспортів підрозділами Державної міграційної служби (ДМС) України розпочнеться до 1 січня 2013 року, після завершення передачі майна та приміщень підрозділів ГІРФО МВС України та завершення формування кад­рового складу територіальних підрозділів. Про це розповів голова ДМС України Микола Ковальчук під час брифінгу в Кабміні України.

Він також нагадав, що 18 жовтня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, та повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин України». Цей документ визначає правові підстави для видачі й оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон підрозділами ДМС України.

Однією з важливих новацій Закону є право кожного громадянина України на отримання закордонного паспорта та проїзного документа дитини в будь-якому підрозділі ДМС України, незалежно від реєстрації місця проживання (навіть у випадку відсутності такої реєстрації). Раніше закордонний паспорт можна було отримати лише за місцем проживання або в міжрегіональних центрах видачі паспортних документів. Окрему увагу приділено також питанням впровадження в Україні біометричних документів.

Однією з передумов спрощення візового режиму для громадян України, які подорожують до більшості провідних країн світу (зокрема до держав – членів ЄС), є впровадження в Україні біометричних документів для виїзду за кордон. Така вимога міститься в Плані дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України, ухваленому на Саміті «Україна – ЄС» 2010 року.

Питання запровадження електронних носіїв з інформацією про особу як додаткового захисту від підробки документів та додаткового засобу ідентифікації особи почало обговорюватися у світі після трагедії у США 11 вересня 2001 року.

2003-го Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) ухвалила резолюцію, відповідно до якої основними біометричними даними визнано оцифроване зображення обличчя людини. Як додаткові засоби ідентифікації можуть використовуватися також відбитки пальців та/або зображення сітківки ока.

Такі дані можуть бути використані лише як засіб ідентифікації особи та захисту від підробки посвідчення особи. Жодної небезпеки для прав і свобод громадян біометричні документи не несуть.

Урядовий портал.

Фото Олега ГОНЧАРА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті