Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
21/10/2012 19:18

МВС гарантує правопорядок під час виборів

У МВС відбулася зустріч міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка з офіційними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій. Під час спілкування йшлося про забезпечення міліцією проведення виборів народних депутатів України на належному рівні та відповідно до міжнародних стандартів.

Міністр запевнив спостерігачів, що міліція реєструє всі без винятку заяви й повідомлення, пов’язані з виборами. Вони обов’язково перевіряються, за ними приймаються рішення згідно з чинним законодавством. «Міліція була й залишається поза політикою. Наші завдання під час виборів конкретно визначені. Це забезпечення особистої безпеки громадян, захист їхніх прав і свобод, законних інтересів; запобігання правопорушенням та їх припинення; охорона й забезпечення громадського порядку. Проте хочу наголосити, що під час виконання міліціонерами службових обов’язків вони абсолютно незалежні від політичних партій та громадських об’єднань», – зазначив Віталій Захарченко.

Про стан реагування міліцією на правопорушення, вчинені під час виборчого процесу, присутніх поінформував заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк. Він зупинився на тому, що вже зробило Міністерство в рамках забезпечення правопорядку під час передвиборчої кампанії, зокрема повідомив присутнім про цілодобову діяльність оперативних штабів як у центральному апараті, так і в територіальних підрозділах. Заступник міністра також зауважив, що з 20 жовтня особовий склад ОВС буде переведено на посилений варіант несення служби.

«Щодо інформування населення про перебіг виборчого процесу, то на сайті МВС створено рубрику «Вибори-2012», де кожен може ознайомитись із законодавством, яке регулює суспільні відносини під час виборів. Також там розміщено методичні рекомендації для працівників міліції щодо їхніх дій під час виборів. Окрім того, ми розмістили на вебсайті інтерактивну мапу, за допомогою якої кожен має можливість ознайомитися з реальним станом правопорядку в тому чи іншому регіоні, а також дізнатися про місце розташування виборчих комісій», – повідомив Віктор Ратушняк.

Представник керівництва МВС зазначив, що безпосередньо в день голосування планується залучити до охорони громадського порядку 65 тис. – 70 тис. міліціонерів. На території самих дільниць чергуватимуть по 2 працівники міліції, які забезпечуватимуть охорону громадського порядку та реагуватимуть у разі звернень до них громадян та керівництва цих комісій. Проте, згідно зі ст. 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», працівнику міліції заборонено перебувати в приміщенні для голосування. Його можуть запросити керівники виборчих комісій у разі необхідності – для припинення правопорушень.

Міжнародних спостерігачів також повідомлено про рішення Уряду України щодо встановлення вебкамер на кожній виборчій дільниці, зокрема про забезпечення 3/4 усіх дільниць такою технікою. Окрім цього, міліція взяла на себе функцію з охорони цих камер.

На завершення Віталій Захарченко навів слова Президента України Віктора Януковича, оприлюднені у ЗМІ: «Я особисто і Уряд більше за інших зацікавлені у проведенні чесних, прозорих і демократичних виборів відповідно до найвищих міжнародних стандартів».

Міністр нагадав присутнім, що багато хто сумнівався в забезпеченні міліцією громадського порядку під час проведення Євро-2012. Проте українські правоохоронці провели цей захід професійно та відповідно до законодавства. Так само міліція діятиме й під час виборів.

«У тому, що ми забезпечимо громадський порядок під час виборів, я не сумніваюся ні на мить», – підсумував Віталій Захарченко.

Оксана ГАВРИЛЮК , м. Київ.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті