Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
26/02/2012 14:25

Захист для захисників

   Міністерство внутрішніх справ покликане захищати права та свободи громадян, однак, як будь-яка складно організована структура зі значною кількістю працівни­ків, і саме потребує захисту. Формуванням та реалізацією заходів, пов’язаних з питан­ня­ми внутрішньої безпеки міліцейського відомства, займаються підрозділи ВБ. 
На плечі їхніх працівників лягають зав­дан­ня з виявлення, запобігання та припинен­ня злочинів і правопорушень з боку вартових порядку, а ще – захист самих правоохо­ронців від перешкоджань їм у виконанні службових обов’язків. Нижче – про конкретні результати на цих напрямах.

    Почнемо з тих, хто минулого року став «чужим» для «своїх». Так, за результатами розгляду справ, порушених 2011-го, судами визнано винними та засуджено 88 працівників міліції. Серед їхніх «гріхів» – отримання хабарів, фальсифікація документів, оборудки з наркотиками, побиття громадян тощо. Приміром, під час проведення досудового слідства старший слідчий одного з райвідділів УМВС у Миколаївській області вимагав 5 тис. грн від громадянки, обвинувачуваної у збуті наркотиків. Ці гроші мали стати «гарантією» обрання для жінки міри запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою. Натомість під вартою опинився сам «благодійник» – за отримання хабара його засудили до 3 років позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Ще більше – 7 літ – за ґратами проведе колишній оперативний черговий чергової частини одного з райвідділів Він­нич­чини. Таке покарання служителі Феміди призначили йому за торгівлю наркотиками.
   Крім того, минулого року 33-х працівників міліції було визнано винними в інкримінованих їм злочинах, однак звільнені від кримінальної відповідальності за нереабілітаційними обставинами. Нині ж у провадженні органів прокуратури перебуває понад 800 кримінальних справ, порушених за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки.
   Утім, наголошує перший заступник начальника ДВБ МВС полковник міліції Віктор Погромський, викриття правоохоронців, які плямують честь мундира, – лише один із напрямів роботи працівників служби. Захист же системи ОВС – завдання багатогранне. Одна з небезпек, і чи не найсерйозніша, – намагання кримінального елементу всіляко перешкодити вартовим порядку в їхній роботі з відновлення законності: шляхом залякування, прямих погроз, шантажу тощо. Причому, робиться це зухвало, щоб людині у погонах довелося вибирати між інтересами служби та здоров’ям, а то й життям близьких людей. Тож підрозділи ВБ докладають усіх зусиль, аби захисникам закону не доводилося поставати перед необхідністю такого вибору. Зокрема, минулого року було виявлено 165, а з початку нинішнього – 15 випадків загроз особистій фізичній безпеці працівників міліції або їхніх родичів. І кожен цей факт пов’я­заний з виконанням правоохоронцями своїх службових обов’язків.
Наприклад, на судовому засіданні, де розглядалася кримінальна справа стосовно групи осіб, обвинувачуваних у вимаганні, поєднаному з насильством, і привласненні транспортного засобу, один із учасників процесу агресивно висловлювався на адресу оперативника служби БОЗ та погрожував йому вбивством. Задля гарантування безпеки працівника міліції стосовно нього було вжито спеціальних заходів, передбачених законом. А от начальник одного з райвідділів отримав листа, де йому обіцяли влаштувати неприємності в службі. Працівники ВБ провели з автором цього «послання» профілактичну бесіду та склали стосовно нього протокол офіційного застереження.
   «Не можу не згадати й про випадки вчинення злочинів стосовно працівників міліції, – зазначає Віктор Погромський. – На жаль, останнім часом вони почастішали, що свідчить про низький рівень правосвідомості громадян. Так, лише за грудень-січень було зареєстровано 58 таких фактів – це переважно завдавання тілесних ушкоджень, – за ними порушено 40 кримінальних справ».
   Пильнують у службі внутрішньої безпеки й за тим, щоб у лави ОВС не потрапляли особи, схильні до протиправних дій. Так, на погодження до ВВБ у Львівській області надійшла справа кандидата на навчання у відомчому виші, під час перевірки якої були виявлені суттєві «недоліки» у біографії претендента. Хлопця двічі притягали до адмінвідповідальності: 2008-го – за розпивання спиртного у громадських місцях, а два роки тому – за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту. В іншому випадку працівники ВБ запобігли поновленню на службі колишнього міліціонера, що причетний до торгівлі наркотиками та підтримує стосунки з членами ОЗГ.
Окрему увагу ВБ приділяє виявленню фактів втягнення працівників ОВС до злочинної діяльності: минулого року їх викрито 16, а цього – 1. Зокрема, на Харківщині порушено кримінальну справу стосовно групи осіб, серед яких був і оперативник карного розшуку. Вони викрадали людей та «вибивали» з них гроші.
   Ще один важливий напрям роботи підрозділів ВБ – викриття осіб, які використовують міліцейський однострій та підроблені службові посвідки для вчинення протиправних дій. Почасти вони використовують довіру людей до представників закону й шахрайським або насильницьким шляхом відбирають гроші та цінні речі. За минулий і цей рік загалом було виявлено три десятки таких випадків. Приміром, у Вінницькій області чоловік, видаючи себе за працівника УБОЗ, вимагав та отримав 1600 грн від громадянина, начебто як викуп за його сина. В Одесі жінка, побачивши на своєму порозі людей у міліцейській формі, без зайвих роздумів пустила їх у дім. Візитери одразу ж напали на неї й винесли з оселі золоті прикраси, мобільний телефон та ком­п’ю­тер, загальною вартістю 17,5 тис. гривень. Зусиллями працівників внутрішньої безпеки одного з грабіжників затримано, йому пред’явлено обвинувачення.
   На рахунку відділу ВБ Київщини – документування неправомірної діяльності ВГКО «Екологічна безпека». Його члени, використовуючи одяг, подібний до однострою даївців, зупиняли транспортні засоби й схиляли водіїв до проведення вимірювання прозорості скла автомобіля за 200 гривень. Нині за фактом незаконного заволодіння коштами порушено кримінальну справу. Крім того, встановлено, що «Екологічна безпека» розміщувала свої пункти без відповідного на те дозволу Укравтодору. За таке порушення правил провадження господарської діяльності суд призначив підприємцям покарання у вигляді штрафу з конфіскацією знарядь «роботи».
Підрозділи внутрішньої безпеки й надалі залишатимуться на передньому рубежі боротьби з порушеннями закону і закликають громадян до співпраці.

Анна Торгоненко , «ІЗ»  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті