Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
19/02/2012 13:08

«Гірка чаша» для слідчих

   Головне слідче управління МВС, розглянувши стан дисципліни й законності в органах досудового слідства, вирішило звернутися зі спеціальним листом, за підписом керівника ГСУ генерал-майора міліції Василя Фаринника, до особового складу служби.

    У  документі йдеться про те, що законність, висока культура в діяльності слідчих підрозділів є основними критеріями оцінки результатів їхньої роботи щодо боротьби зі злочинністю. Проте в окремих ОВС стан дисципліни та законності серед особового складу ще далеко не взір­цевий. Зокрема, не викорінюється практика сваволі стосовно громадян, трапляються факти зловживання владою та корупційних дій.
   2011-го стосовно працівників слідства порушено 56 кримінальних справ та складено три протоколи про корупційні діяння. Непоодинокими є випадки самоправства, брутальності й нетактовності з боку представників цієї служби в стосунках із громадянами. За скоєння шахрайства й хабарництва до кримінальної відповідальності притягнено 36 слідчих. Цього року таких справ уже сім. У п’яти випадках правоохоронці йшли на злочин із корисливих мотивів. Окрім того, торік до дисциплінарної відповідальності притягнено понад 6 тисяч (або майже кожного другого) працівників слідства.
   Правоохоронцям почасти доводиться мати справу з тими, хто зухвало зневажає Закон. І щоб не зачерствіти, не стати формалістами, бути постійно уважними, чуйними і доброзичливими до людей, міліціонери повинні зрощувати в собі ці якості. А допомагати їм у процесі такого вдосконалення мають керівники всіх рівнів.
   Василь Фаринник наголошує, що ефективність роботи досудового слідства залежить від чистоти його лав, маючи на увазі моральну зрілість фахівців, яка досягається ревним дотримуванням закону. Це правило має стати особистою філософією життя кожного працівника, котрий сумлінно служить народу. Тільки тоді, переконаний очільник ГСУ, коли міліція продемонструє такі якісні зміни, вона відчує реальну підтримку людей у справі запобігання й викорінення правопорушень. Тільки тоді суспільство побачить у кожному правоохоронцеві справедливого, надійного й порядного партнера, а близькі пишатимуться ним, бо не матимуть нагоди випити «гірку чашу» сорому за його негідні вчинки.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ» 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті