Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
01/02/2012 12:06

Логіка у «клітці» політгеографії

   Правду кажучи, я зовсім не збирався писати щось з приводу заяви Франсуа Зімере – посла Франції з прав людини, – яка не просто здивувала, а, без перебільшення, багатьох шокувала. Так, так, тієї самої заяви стосовно мимохідь побаченої у Печерському суді Києва «невинної людини в клітці». Ось так відразу – не ознайомившись із матеріалами справи, не вислухавши хоча б краєм вуха аргументів не лише однієї сторони процесу, а й іншої – «невинний» – і край! Ну мало що людині привидиться, або, як казали в давнину, примариться. Одним словом, буває.
   Та тут, як на збитки, встигли надійти новини з батьківщини великого захисника скривджених, принижених і засуджених – того самого пана Зімере. Тобто, з Франції. Саме там, у твердині прав, свобод і найсправжнісіньких загальнолюдських цінностей, буквально днями якомусь бідоласі «впаяли» (краще й не скажеш!) два місяці в’язниці, щоправда, поки що умовно, буквально за два слова: «сучий син». Уся суть у тім, що адресовані ці слова були не кому-небудь, а самому президенту Французької Республіки – Ніколя Саркозі.
   Тобто так було, на думку суддів Виправного суду Нантера, який виніс вирок. А сам підсудний заявив буквально таке: «Я висловився так у стані афекту після сварки з коханою! Я ні до кого не звертався і навіть не бачив президента. Там було багато народу, журналістів. Вони вирішили, що я адресую це першій особі держави». Тоді недовірливі служителі Феміди запросили і кількох поліцейських, які відповідали за забезпечення порядку під час заходу, в ході якого стався інцидент. Один із комісарів зазначив, що «образливі слова могли бути адресовані тільки президенту, оскільки він був в оточенні жінок-міністрів». І – «фініта ля комедіа», як кажуть у тій же Європі. Підсудного було визнано винним у тому, що він образив президента, і йому винесли вирок.
   Ні, воля ваша, але тут я просто не можу стримати «білої» заздрості. Оце б у нас так – щоб свідчень двох правоохоронців суду вистачило з надлишком. Очевидно, настільки високим є авторитет поліцейського у Франції! А втім, наскільки він і справді високий, починаєш розуміти, ознайомлюючись з ось цією цитатою стосовно тієї справи: «Представник прокуратури Шарлот Гіро зажадала на додачу до умовного строку призначити грубіяну-лихослову 70 годин громадських робіт. «Його потрібно судити так само, начебто він образив працівника поліції», – пояснила вона. Ось так, виявляється, образити поліцейського – це, з точки зору французького закону, діяння ще тяжче, ніж облаяти президента?
   А втім, повернемося до наших... е...е.., до того судового процесу, що триває в Україні, і з приводу якого так категорично висловився пан Зімере. Особисто мені дуже цікаво, яка доля очікувала б на «невинного» пана Луценка у Франції? Враховуючи те, що день у день, вже в процесі проведення судового засідання, з його вуст сипляться на адресу представників влади слова, серед яких «клоп», «боягуз», «балбес» і «пад­люка» – найневинніші. Ду­же сумніваюсь, що ТУТ обійшлося би кількома місяцями відсидки – тим паче, умовної...
І в той же час пан французький поборник прав людини кидається захищати не свого співвітчизника, а людину з чужої країни, яку побачив вперше в житті – нехай і в «клітці». Дивна якась ця французька логіка.

Олександр ІВАЩЕНКО,
головний редактор «Моментів»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті