П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Подорожі
09/01/2012 23:20

Вічнозелена гостя

   Ще кількадесят років тому неодмінним різдвяним атрибутом мало не кожної української оселі був дідух – великий прикрашений стрічками та сухоцвітом сніп жита чи пшениці. Він приносив у родину затишок, а також символізував багатий урожай, мир, злагоду й достаток у домі. Нині ж можемо помилуватися прадавнім оберегом хіба що на Західній Україні, бо для більшості люду окрасою Новоріччя стала ялинка. Звідки росте «коріння» традиції ошатно вбирати лісових красунь, чим на зимові свята прикрашають оселі за кордоном та яке святкове деревце найкреативніше, ми повідаємо на шпальтах тижневика. 

    Історія новорічної «флори»
   Звичай прикрашати ялинку поширився з Німеччини, а започаткував його, за однією з легенд, відомий богослов Мартін Лютер. Якось напередодні Різдва, гуляючи лісом, він побачив ці деревця, вкриті снігом. Вони яскраво виблискували в місячному сяйві й вразили Лютера надзвичайною красою. Повернувшись додому, він поставив маленьку ялинку посеред кімнати, прикрасив її свічками і запалив їх. За іншим переказом, святий Боніфацій під час проповіді про Різдво переконував друїдів, що дуб не є недоторканним деревом, і на доказ своїх слів зрубав його. Падаючи, той повалив усі дерева на своєму шляху, окрім молодої ялини. Тоді Боніфацій вигукнув: «От вона і буде деревом Христа!». Та прикрашати її фігурками й квітами, вирізаними з кольорового паперу, яблуками і вафлями стали лише в XVII столітті. 
   Популярності ж оздоблені різдвяні деревця набули за дві сотні років потому. Спочатку вони з’явилися в королівських палацах Франції, Німеччини, Англії, Норвегії, а надбанням простого люду стали лише через кількадесят літ.
   У Росії святково прикрашені ялинки вперше побачили на початку 1840-х – вони здебільшого красувалися в домівках петербурзьких німців. До того, починаючи з 1700 року, за указом Петра I люди заносили в будинки самі лишень соснові та ялівцеві гілочки. 
   Однак у 1916-му різдвяні красуні на російській землі опинилися в опалі – під час імперіалістичної війни Священний синод закликав патріотів не ставити їх, мовляв, ця традиція запозичена в німців. Більше того, за два роки радянська влада оголосила ці колючі деревця буржуазним забобоном, тісно пов’язаним із релігією. Вони залишалися забороненими аж до 1935-го. Відтоді в країні почали святкувати не Різдво, а Новий рік – з Дідом Морозом і Снігуронькою. Нині ж без лісових красунь годі й уявити зимові свята. 
   У деяких країнах окрім ялинки, а інколи і замість неї, в різдвяному декорі фігурують інші рослини та атрибути. 
Приміром, у святковому оздобленні будинків у Норвегії мають бути колоски вівса – це частування для козла, до якого тут ставляться з пошаною. У Великобританії і Чехії в різдвяному оформленні переважають такі рослини, як біла омела, котра означає гостинність та родючість, гостролист – символ достатку, й плющ – уособлення безсмертя. Ще римляни шанували омелу як тотем миру. За їхніми традиціями, на Різдво юнак міг поцілувати дівчину, яка випадково опинилася під гілочками цієї рослини. А для французів вона асоціюється з удачею.
В Європі гостролист, або пуансетія, яку ще називають «Віфлеємською зіркою», є обов’яз­ковим атрибутом Різдва. Вважають, що цей вічнозелений кущ із червоними ягідками та глянцевими листочками вселяє в людину віру і надію. В Єгипті ним не лише декорують оселі, а й дарують одне одному.
   Не оминули увагою згадану рослину і в Індії. А ще тут прикрашають з нагоди Новоріччя бананові пальми або мангове дерево. 

   Усі біди – у вогонь з опудалом
У грузинів існує свій аналог різдвяного дерева – чічілаки. Його майструють із горіхових гілочок, нарізаючи їх тоненькою стружкою, а прикрашають доробок фруктами і солодощами. Еквадорці ж зі старого одягу роблять опудало і набивають його соломою. Опудало є символом року, що минає. Його садовлять на стілець перед будинком, «вручають» люльку і ціпок, а опівночі стають біля нього й зачитують список усіх родинних негараздів. Затим папірець із переліком бід засовують опудалові під пахву. Запалюють сірник – і старий рік зникає в полум’ї, прихопивши минулі проблеми.
   Японці, щоб відігнати злих духів, чіпляють вінки з соломи перед входом у житло. У домівці на видноті кладуть рисові коржики, а зверху – мандарини, що символізують щастя, здоро­в’я й довголіття. У кожному будинку на Новий рік з’являються три паростки: бамбука – нехай так само швидко ростуть діти, сливи – щоб у господарів були гарні помічники, і сосни – на довголіття. 
   В Нікарагуа помешкання прикрашають гілочками кофейного дерева з червоними плодами, а на острові Балі роблять високі колони зі стебел рису і розфарбовують їх у кольори веселки. У кубинців замість ялинки – пальми або ж пінії. В’єтнамцям вічнозелену красуню замінює дао – розквітлий персик, а ще вони вішають на високий бамбук маленькі глиняні рибки і дзвіночки. Суданці ж талісманом Новоріччя вважають недозрілий горіх. 

    Цеглинка до цеглинки – от тобі й ялинка! 
   І чого тільки не вигадують креативники, щоб новорічний символ став найдивовижнішим!.. Так, у Лондоні 50 тисяч вогників на ялинці засвічуються... від поцілунків, кількість яких показує електронне табло. Чим довше ви цілуєтесь, тим більше грошей переказує спонсор винаходу в благодійний фонд підтримки молоді Великобританії. Усе тим же англійцям солоденний подарунок зробила компанія Ferrero, що «виклала» із 11 тисяч шоколадних цукерок найбільше їстівне дерево – 6 метрів заввишки! 
   Торік поблизу торговельного центру «Dubai Marina Mall» в Дубаї на висоту в 7,5 м «виросла» перша на Близькому Сході водяна пальма. Її ажурний каркас складався із хитромудрої системи трубочок, дощувальних насадок і сопел, через які щогодини протікало 30 тонн води. А різдвяне диво, встановлене в холі готелю «Emirates Palace» в Абу-Дабі, потрапило до Книги рекордів Гіннесса як найдорожча ялинка у світі. Воно було обвішане 181 ювелірною прикрасою загальною вартістю приблизно $ 11,5 мільйона. 
   А в Сіднеї, що в Австралії, думали-думали, і вигадали... святкове дерево із велосипедів. Транспортні засоби, з яких його було створено, їхні власники передали на повторну переробку. Щоб змайструвати новорічну красуню зав­вишки 7 метрів, знадобилося 100 роверів і вісім тижнів. До речі, 2008-го тут сконструювали ялинку з поламаних пластикових стільців. 
   На одній із площ Хайфи в Ізраїлі колись височіло 12-метрове дерево із 5,5 тисячі пластикових пляшок. Витратний матеріал збирали усім містом: для цього в різних районах поставили спеціальні контейнери.
Не можна не згадати і про китайців, котрі постійно щось винаходять. Так, новорічна ялинка в Шанхаї від виробника пива Heineken – справа їхніх рук. На її виготовлення пішло 1100 зелених пляшок із хмільним напоєм, до того ж невідкоркованих.
   Не менш цікавою видається і майже 13-метрова ялинка, зібрана із конструктора «LEGO». Над нею працювали два місяці, використавши понад 600 тисяч зелених «цеглинок». Різдвяне дерево має 172 гілки, їх прикрашають 1200 іграшок, складених також із «LEGO». Це диво створили діти з двох лондонських початкових шкіл, а встановили його на станції метро «Кінгс-Кросс-Сент-Пан­крас». Незвичайні красуні не вперше прикрашають станцію підземки, вихід з якої веде до лондонського «Сент-Панкраса», міжнародного транспортного вузла. Приміром, торік там височіла ​​ялинка заввишки 6,5 метра, складена з пляшок французького шампанського. 
У Нью-Йорку символ Нового року встановлюють перед Рокфеллер-центром – це традиційне місце починаючи з 1931-го. Різдвяне дерево прикрашають гірляндою з 30 тисяч ламп та кришталевою зіркою діаметром 2,7 метра, що виблискує камінцями Сваровськи.
   Зауважимо, що одна з най­оригінальніших штучних красунь – плавуча ялинка в Ріо-де-Жанейро на озері Родріго-де-Фрейтас. Її висота – 85 метрів, а вага металевих конструкцій – 530 тонн. Кілька років тому дерево записали до Книги рекордів Гіннесса. У неї також вмонтовано електричний дзвін, що виконує різдвяні мелодії. А гірлянда нараховує понад 3 мільйони ламп, котрими керує комп’ютер. Що найцікавіше – у вихідні з ялинки вилітають снопи салютів. 
Згадаємо і про найбільшу різдвяну королеву – її було створено 2009-го в Мехіко. Ялинка сягала 110,35 метра (це висота 40-поверхового будинку), а в діаметрі мала 35 метрів. Загальна ж вага її каркасу і прикрас становила 330 тонн.
Чекатимемо на цікаві новорічні ексклюзиви і 2012-го. Переконана, вони обов’язково будуть!

Юлія КОВАЛЬ, «Моменти» 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті