Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
05/11/2011 14:01

Реальні здобутки реальної роботи

   Цими днями на прес-конференції в МВС керівники відразу двох міліцейських підрозділів – Департаменту кримінальної міліції Валерій Коряк і Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Едуард Федосов – зустрілися з журналістами, щоб розповісти як про конструктивні зміни в їхніх службах, так і про те, що зроблено від початку 2011-го.

      В  обох службах недавно пройшли значні структурні зміни. Зокрема, Президент України видав Указ «Про Концепцію державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю». Відповідно до нього, для підвищення ефективності роботи була змінена структура управління. Віднині регіональні УБОЗи безпосередньо підпорядковуються главку, тобто впроваджено вертикальну систему керівництва підрозділами. Отже, якщо раніше, наприклад, начальника обласного УБОЗ призначали в обласному управлінні міліції, то тепер кандидата на цю посаду призначатиме ГУБОЗ у Києві.
   Одне з найважливіших значень такої зміни – посилення боротьби з корупцією на регіональному рівні. Адже у сфері інтересів і діяльності борців з організованою злочинністю цілком можуть опинитися вищі обласні чиновники, які, безперечно, матимуть змогу і впливатимуть на процес розслідування злочинів. Та нова система підпорядкування зводить можливість такого впливу до мінімуму. Гарний приклад підрозділу, організованого таким чином, – спецпідрозділ МВС України, який раніше називався «Кобра». Підпорядковуючись безпосередньо міністерству, «кобрівці» можуть зупиняти і притягати до відповідальності за порушення на дорозі будь-кого, навіть якщо це, приміром, начальник обласної ДАІ чи мер.
   Що стосується Департаменту кримінальної міліції – власне, найважливішою зміною тут є сам факт його створення у вересні цього року. Тепер йому підпорядковуються Головні управління – карного розшуку, державної служби боротьби з економічною злочинністю, оперативної служби, оперативно-технічних заходів, управління боротьби з кібер­злочинністю і торгівлею людьми, незаконним обігом наркотиків, а також відділ кримінальної міліції у справах дітей. Раніше практично всі ці структури самі були департаментами. Суть цієї реформи прямо відповідає словам міністра Анатолія Могильова про реструктуризацію і оптимізацію в системі МВС, а також про скорочення кількості апарату міністерства. Зведення вищезгаданих служб в одну структуру дало змогу скоротити бюрократичний апарат, що спрацювало на пришвидшення взаємодії і підвищення ефективності роботи як у кожній службі окремо, так і між ними.
   Також Едуард Федосов і Валерій Коряк розповіли про практичні результати боротьби зі злочинністю. Цього року органи внут­рішніх справ припинили діяльність 368 ОЗГ, які вчинили понад 2600 злочинів, зокрема спецпід­розділи БОЗ ліквідували 273 ОЗГ, які скоїли більш як 1700 злочинів. Окремо хотілося б виділити хабарництво – тут спецпідрозділи БОЗ задокументували 351 факт, причому чиновники вимагали хабарів загалом на 30 млн гривень. Найбільшу суму зажадав бердянський міський голова – 1 млн доларів за визнання прав на цілісний майновий комплекс. Крім нього, до відповідальності за цей гріх за іншими випадками хабарництва притягуються податківці, митники, адвокати, голови райдержадміністрацій і навіть заступник мера Одеси. Не уникнули відповідальності й судді – стосовно них порушено 12 кримінальних справ за вчинення службових злочинів, 8 з яких – за хабарництво.
   Приємно відзначати успіхи у сфері боротьби з транснаціональною злочинністю. Так, у Рівненській області перекрито канал постачання до України фальшивих євро. Ця операція була спланована і проведена за участю правоохоронців кількох європейських країн.
   Варто виділити й здобутки на напрямі розкриття навмисних убивств – за цей рік служба БОЗ передала до суду справи за 23 випадками, 9 з яких – убивства на замовлення.
   Щоб розповісти про всі успіхи Департаменту кримінальної міліції, не вистачить паперу. Адже в його віданні – і наркоторгівля, і вбивства, і секс-індустрія, і незаконний обіг зброї, і злочини, пов’язані з дітьми. Це величезна маса інформації, навіть якщо вдаватись до сухої статистики. За останній рік самі лише працівники карного розшуку розкрили 250 тисяч злочинів, з яких понад 83 тисячі – тяжкі та особливо тяжкі. Та важливо, напевно, не це. Як запевнив Валерій Коряк, відходить у минуле таке поняття, як «процент розкриття злочинів» – показник ефективності роботи міліції, який був ще за радянських часів і з кожним не те що роком, а місяцем, невблаганно наближався до 100%, при цьому дедалі менше відображаючи дійсність.
   Тепер міліція оперуватиме об’єктивними, а не відносними критеріями, і є надія, що незабаром позбудеться більшості атавізмів.

Сергій СТОРОЖЕНКО, «ІЗ».
Фото Олега СУПРУНА 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті