Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
30/10/2011 16:21

Міліція не замовчує своїх проблем

   У МВС України відбулася розширена прес-конференція за участю міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова на тему: «Актуальні питання в діяльності органів внутрішніх справ». Окрім підвищеного інтересу до роботи відомства з боку ЗМІ та громадськості, приводом для зустрічі стала необхідність надати відповіді за депутатськими запитами, які надійшли до правоохоронного відомства. У зв’язку зі скасуванням 21 жовтня у Верховній Раді Години запитань до Уряду (через блокування трибуни представниками опозиції), міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов вирішив задоволь­нити потребу депутатів в одержанні відповідей за допомогою представників ЗМІ. 

   Загалом до МВС України надійшло 22 запити від депутатських фракцій. Так, партію «Всеукраїнське об’єднання „Батьківщина“» цікавить питання стосовно нормативно-право­вих документів, які регламентують застосування фізичної сили працівниками спецпідрозділів МВС до народних депутатів, зокрема біля Печерського суду.
– Наразі немає жодного офіційно задокументованого факту застосування фізичної сили працівниками міліції до народних депутатів України, не порушено жодної кримінальної справи, – відповів міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. – Міліція діяла згідно з чинним законодавством на виконання рішення головуючого щодо виведення окремих осіб із залу суду через прояви неповаги до суду.
   Міністр наголосив, що рішення суду обов’язкові для виконання як державними органами, так і всіма громадянами країни. Невиконання рішення суду посадовцями тягне за собою кримінальну відповідальність. Те ж саме стосується й народних депутатів – вони зобов’язані додержуватися всіх законів України, виявляти повагу як до своїх виборців, так і до посадовців, які ухвалюють ті чи інші рішення. Анатолій Могильов наголосив, що народний депутат – це такий же громадянин країни, як і всі – з певними правами та обов’яз­ками, про які не треба забувати. Це стосується й відкриття прий­малень народних депутатів. Повинен бути сплачений договір оренди цього приміщення, діяльність приймальні має бути оформлена відповідним чином. Однієї таблички недостатньо.
   Представники партії «Наша Україна» в запиті висловили своє занепокоєння «нелюдським ставленням правоохоронців до громадян та затриманих» (наводились приклади таких резонансних подій, як вистрибування чоловіка та жінки з вікон райвідділів та самогубство молодика через повішення).
   – Порушення законності в процесі слідчого дізнання працівниками міліції – це біда, з якою керівництво МВС постійно бореться, – наголосив Анатолій Могильов. – Жоден факт протиправних дій правоохоронців не замовчується, не залишається без уваги, застосовуються суворі заходи щодо покарання правопорушників.
Важливо зазначити, що не так давно міністр внутрішніх справ України підписав наказ, який поширюється на всі міські та районні органи. В основі документа – затримання людини за складом адміністративного правопорушення здійснюється лише в тому разі, коли є підстава вважати, що він становить небезпеку для громадськості. Мета таких змін – мінімізувати кількість затриманих та, відповідно, кількість нещасних випадків, які, на жаль, стаються в ОВС і вкрай негативно впливають на імідж міліції.
    Депутати з Партії регіонів поставили запитання про начебто тяжкі умови в кімнатах тимчасового тримання громадян в органах внутрішніх справ, поцікавившись при цьому, чи вживається якихось заходів щодо їх покращання.
   – На цей час в ОВС є 1 500 кімнат для затриманих, з яких 29% відповідають вимогам Європейського комітету, 553 перебувають у задовільному стані та 501 – потребує ремонту, – пояснив Анатолій Могильов. – Безумовно, на це потрібні значні кошти. Торік ми витратили на ремонтні роботи близько 1 млн гривень. Для вирішення проблеми в цілому нам потрібно 52 млн гривень.
   Міністр також відповів на запитання представників ЗМІ, які стосувалися нововведень в організації дорожньо-транс­портного руху, торкалися декількох кримінальних справ за участю відомих особистостей та декриміналізації окремих статей Кримі­нально-проце­су­аль­ного кодексу.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті