Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
16/10/2011 14:54

Анатолій Могильов: «Міліція не повинна становити небезпеку для народу!»

   Минулого тижня міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов взяв участь у ток-шоу «Шустер LIVE», що проходило у прямому ефірі Першого національного телеканалу. Однією з центральних тем програми стали нещодавні трагічні події в Одеській області. 

    Міністр зауважив, що винні в неналежній організації операції із затримання злочинців будуть покарані. Також за наслідками НП було прийняте рішення щодо повернення до складу спецпідрозділів штурмових груп та придбання сучасної техніки, обладнання й озброєння, яке відповідає потребам сьогодення й спроможне вберегти життя міліціонера. За словами Анатолія Могильова, на жаль, проблема якісної підготовки особового складу та недостатній рівень його захищеності й озброєності спричинили такі жертви на Одещині.
   Керівник МВС наголосив на тому, що в порівнянні з 2009 роком, коли на придбання зброї та засобів захисту витрачено лише 76 млн гривень, 2010-го (після того, як він очолив МВС) на покращання матеріально-технічної бази спрямували вже понад 446 млн гривень. І це майже при такому ж річному бюджеті. А 2011-го ця стаття видатків становить 996 млн гривень. Але, враховуючи той факт, що останніми роками на оснащення було виділено лише 5–10% від необхідного, то навіть такої значної суми нині недостатньо для задоволення всіх потреб, які накопичилися.
   – Я згоден із тим, що міліція не відповідає потребам сьогодення, – наголосив керівник МВС України. – Проблема в тому, що за 20 років Незалежності в державі не змінювалися принципи роботи міліції, вона залишалася в минулому, але ж при цьому країна зазнала кардинальних змін! За цей час сформувалися зовсім інші соціально-економічні відносини, інша злочинність, інші злочинці та й нові види злочинів.
   Анатолій Могильов також зазначив, що за радянських часів міліція захищала інтереси держави, тоді як інтереси та права особистості були на другому плані. При цьому рівень забезпечення працівників овс становив 100 %. Натомість нині міліція фінансується лише на 40 %. Так, у середньому на автомобіль у МВС виділяється 2,5 літра пального на добу. Але ж як може автозак, що забезпечує роботу суду чи слідства, або патрульне авто, що виїжджає до людей на місце пригоди, виконувати свої завдання за такої кількості пального? І це враховуючи той факт, що, порівнюючи з минулим роком, завдяки підтримці Президента України та Уряду, Міністерству внутрішніх справ вдалося покращити матеріально-технічне забезпечення міліції.
   – Колишній міністр внутрішніх справ СРСР Микола Щолоков сказав таку справедливу фразу: «Злиденна міліція є небезпечною для народу». Ми не маємо права цього допустити! – резюмував Анатолій Могильов.
Ще одним питанням для обговорення стало реформування системи МВС. Міністр детально розповів про зміни, впровадження яких матиме позитивний вплив на перетворення відомства відповідно до європейських стандартів. Реформи торкнуться принципів роботи міліціонерів, стереотипу мислення працівника, внутрішньої нормативної бази та законодавства (новий Кримі­нально-процесу­альний кодекс України), системи відомчої освіти, кадрового апарату.
   До речі, присутня в студії аудиторія була поділена на дві групи: «народжені в Україні» (віком 19–20 років) та «середній клас» (керівники агенцій нерухомості). Під час ефіру проходило інтерактивне опитування. Гості відповіли на низку запитань, серед яких були: «Чи готові ви платити за ефективність роботи міліції?» та «Чи можливо реформувати українську міліцію?». За результатами опитування, на перше запитання позитивну відповідь надали 80% молоді та 96% людей середнього віку. На друге присутні також відповіли позитивно: 88% представників групи «народжені в Україні» та 80% – «середнього класу».

Олеся МАТВЕЙЧУК, м. Київ 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті