Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
01/09/2011 15:35

Оце так «Нострадамус»…

    Ось так буває – натрапиш у вітчизняних ЗМІ на чергову «сенсацію», та й не знаєш – сміятися з неї чи плакати. А вчитаєшся – і залишається тільки реготати, аж до сліз... 

      Днями деякі інтернетвидання зарясніли заголовками, що інтригували: «Провидець передбачив заворушення в Києві восени», «У Києві почнеться бунт із бронетранспортерами та вантажівками» тощо... Читаєш таке й робиш висновок: «Діло – труба!». І вже збираєшся бігти в найближчий магазин по сіль, сірники і мило – «доки не почалося». Хоча... Варто, мабуть, спершу поцікавитися – що ж це за «ясновидець» такий в Україні з’явився, котрий так впевнено пророкує їй біди та потрясіння?
    Виявляється, на роль пророка цього разу претендує Феофан Музика із Луцька, якого, за твердженням журналістів, називають також «волинським Нострадамусом». Щоправда, хто саме присвоїв Музиці цей гучний титул, чомусь не уточнюють... І за які ж конкретно «заслуги»? А той, виявляється, мав «видіння, що можуть виникнути якісь надзвичайні ситуації в нашій державі». Що ж далі? «За допомогою карти катастроф» (цікаво: ким, на підставі чого і коли складеної?) «провидець» «...прорахував і визначив: стануться вони з 25 липня по 5 серпня...». І вгадав, уявіть собі! Підтвердженням власного «дару» «пророк» вважає аварії на шахтах наприкінці липня та... арешт екс-прем’єрки 5 серпня! Що тут скажеш... Залишається хіба що навести цитату з хорошої книги: 
     «... – А що він пророкує?
     – Та як і всі пророки – усіляку мерзоту!.. Іноді вгадує. Та й що сказати: коли постійно накликати біду, неодмінно вгадаєш...»
     На жаль, техногенні аварії в усьому світі трапляються мало не щодня, а стосовно взяття під варту «пані з косою»... Тут і Нострадамус не потрібен – достатньо знань юриста-першокурсника. Оголошувати будь-кого провидцем на підставі таких, пробачте на слові, «прогнозів», це, м’яко кажучи, перебір. Однак «пророк», увійшовши в смак, не вгамовується: «Восени почнуться протистояння: бачу в Києві бронетранспортери і вантажівки. Нинішня влада невдовзі буде повалена»! 
    Та що ж ти будеш робити! Я от щодня, стоячи в тягучці, бачу в столиці вантажівки – десятками, навіть сотнями. А бронетранспортери, до речі, спокійнісінько стоять біля магазинів відомої фірми, яка продає армійський одяг та спорядження – знову ж таки, на власні очі бачив... Записатися й собі в нострадамуси?
    Залишається хіба що зауважити, що пану «провидцю» неймовірно пощастило в тому, що він живе не в ті часи і не в тих краях, де такими «видіннями» швидко зацікавилися б грізні мужі з організації під назвою Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium. Утім, здається, і нині не завадило б виявити до них професійний інтерес, але вже тим фахівцям, які носять не сутани, а білі халати. Їм, бідолахам, за видом діяльності доводиться регулярно і зі співчутливою усмішкою вислуховувати «одкровення» про контакти з «потойбічними силами» і «космічним розумом», здійснені за допомогою предметів сантехнічного обладнання чи хвоста чорного кота... Особисто в мене немає сумнівів у тому, що такі одкровення саме в компетенції цих людей.
    А якщо серйозно, то дивує одне – це наскільки ж треба опуститися, щоб цілком серйозно тиражувати подібну маячню в інформаційному просторі країни? Здається, у певних політичних сил із «прогнозами» «експертів» і «політологів», які за гроші готові пророкувати що завгодно, зовсім сутужно. І ті, кому понад усе хочеться протистояння, бунту і хаосу в країні, переключилися вже на доморощених нострадамусів. Не дочекаєтеся, панове... Не дочекаєтеся!

Олександр ІВАЩЕНКО, головний редактор «ІЗ»
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті