Любые эксперименты в постели поддержит проститутка СПб
Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
18/07/2011 13:48

За один кущ – проблем ціла купа

   Згідно із законодавством, вирощування маку та конопель є ліцензованим видом діяльності. Суб’єкт господарювання, котрий має бажання займатися культивуванням цих рослин, повинен отримати відповідну ліцензію та дотримуватися низки правил. Вони, зокрема, стосуються охорони місць вирощування, переробки та зберігання зазначених культур, а також переліку осіб, які допущені до роботи з ними. Додатково визначаються сорти рослин, дозволені для вирощування.

    Проте серед населення побутує помилкова думка, начебто у приватних господарствах дозволене культивування невеликої кількості маку чи конопель. Цією необізнаністю громадян, особливо похилого віку, нерідко користуються наркоділки. Вони домовляються про вирощування рослин, зелену масу яких купують за символічні гроші – приблизно по 20 гривень за склянку, – й при цьому ніякої відповідальності не несуть. Більше того, до перевезення «продукту» спритники залучають безробітних, оплачуючи їм проїзд та вартість харчів.
   Для запобігання можливим неприємностям Міністерство внутрішніх справ повідомляє, що законодавством передбачено відповідальність за незаконне культивування наркотичних культур. За незаконний посів або вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель до 10 рослин на господаря накладається штраф від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 1700 грн).
   Коли ж виявляється незаконний посів снодійного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель від 10 до 50 рослин, господареві загрожує або штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 грн), або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі строком до 3 років. За незаконний посів понад 500 рослин маку чи 50 – конопель передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років.
Приміром, наприкінці травня минулого року працівники підрозділу БНОН Дніпропетровщини виявили в теплицях жительки села Васильківки 1400 рослин конопель. На початку червня стосовно жінки було порушено кримінальну справу, а у лютому 2011-го її засудили до 3 років позбавлення волі. П’ять літ за ґратами доведеться провести і жителю Марганця, в якого право­охоронці вилучили понад 760 кущів снодійного маку.
    Інколи люди не звертають уваги на кущі конопель, які ростуть на їхніх присадибних ділянках, вважаючи їх дикорослими, тобто, з низьким вмістом наркотичної речовини (тетрагідроканнабінолу – ТГК). Однак висновок про різновид конопель та кількість ТГК в їхній зеленій масі може зробити лише експерт. А зважаючи на те, що на теренах колишнього СРСР для технічних потреб вирощували індійські коноплі, внаслідок перезапилення яких з місцевими сортами з’явилися гібридні рослини, рівень ТГК у деяких «дичках» нерідко буває дуже високим. Тим паче, Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає, що невжиття землекористувачем або землевласником заходів щодо знищення дикорослих конопель чи маку тягне за собою накладення штрафу від 9 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 грн), а на посадових осіб – від 18 до 45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 грн).

Людмила НЕЧИПОРЕНКО,
м. Київ
(За матеріалами УБНОН МВС) 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті