Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
06/06/2011 21:29

Єгор Бенкендорф:«Програми на правоохоронну тематику затребувані в суспільстві»

    Про особистість Єгора Бенкендорфа, генерального директора Національної телекомпанії України, краще за все свідчить його творчий доробок. А він немалий. Більше двох сотень інформаційних матеріалів з «гарячих точок» за час роботи на телебаченні. Серія репортажів із Афганістану після відомих подій 11 березня 2001 року. Понад 90 телевізійних проектів, серед яких «На лінії вогню», «Великі українці». Продюсерство у двох десятках телестрічок. Напередодні Дня журналіста міліцейський тижневик «Іменем Закону» вирішив поцікавитися думкою Єгора Андрійовича щодо питань, які перебувають у точці перетину двох площин: правової та медіа. 

     – Як ви, Єгоре Андрійовичу, оцінюєте рівень правової свідомості та стан захищеності з боку Закону громадян України і можливості мас-медіа впливати на ці процеси?
    – Я впевнений, що законослухняні громадяни, яких більшість, можуть вважати себе досить захищеними з правової точки зору. Не можу сказати, що громадяни України у переважній своїй більшості повною мірою знають закони і кодекси. Та є основні принципи поведінки і життя в суспільстві, які не слід порушувати, а отже – і вступати в протистояння з правоохоронними органами. «Не вбий», «не вкради» – це сказано не сьогодні і не вчора. Що стосується медіа – то, звичайно, варто переконувати наших громадян, аби вони дотримувались законів країни, в якій ми живемо, і роз’яснювати не лише їхні права, а й обов’язки. Особливо це стосується молодого покоління. Якщо з дитинства не закладені принципи, як потрібно вчинити і як не можна, то жодні засоби масової інформації тут вже не допоможуть.
 
    – «Перший Національний» – телеканал, що є провідником державницьких позицій, зокрема й у сфері утвердження законності та правопорядку, боротьби зі злочинністю. Ваша точка зору стосовно того, наскільки професійно якісним та актуальним є телепродукт, що нині пропонується аудиторії? 
    – Нині на деяких каналах, навіть в основних випусках новин, головними подіями стали різні злочини. Десь хтось когось зарубав сокирою – і це подається чи не як головна новина дня! Смакування таких кримінальних подій призводить до отупіння суспільства. Якщо інформація про маніяка подається як закордонний бойовик, то народ і сприймає це як щось постановочне і звичне. Вважаю, що такий підхід абсолютно неприпустимий. Для таких подій повинні бути спеціальні передачі на кримінальні теми.
    Взагалі, безліч «кривавих» новин створює враження, що в країні більше нічого іншого не відбувається. Але ж це не так. Країна живе зовсім іншим життям. І завдання Першого Національного – показувати, що є нормальні люди, які живуть, працюють, виховують дітей, створюють щось корисне.

    – В ефірі очолюваного вами каналу щотижня виходить програма «Право на захист», що створюється за безпосередньої участі працівників Міністерства внутрішніх справ. Наскільки важливою для Національної телекомпанії України є така форма співпраці з правоохоронцями?
    – Я вдячний працівникам Міністерства внутрішніх справ за допомогу у створенні програми «Право на захист». Рівень правової культури населення, на жаль, поки що не такий високий, як хотілося б. Перший Національний прагне дати максимально корисну інформацію для наших глядачів. Причому, як я вже казав, не лише з точки зору правового захисту, а й з погляду дотримання законів країни, в якій ми живемо. У цьому нас, звичайно ж, підтримують і органи правопорядку.
    Вважаю, що ми й надалі поглиблюватимемо співробітництво з правоохоронними органами у сфері роз’яснювальної і профілактичної роботи. Досвід спільної роботи засвідчив, що такі програми потрібні і затребувані.
 
     – «Перший Національний» упродовж останнього часу – судячи з рейтингів, які постійно зростають, – прагне у перспективі відігравати провідну роль в українському телевізійному просторі. Яку вагу в цьому процесі матимуть програми на правову і, зокрема правоохоронну тематику?
     – Дійсно, наш канал зробив великий ривок у медіапоказниках 2010 року, піднявшись з 15-го місця на 8-е серед основних телеканалів. І цього року ми зберігаємо тенденції до зростання: сподіваємося до кінця 2011-го ввійти до п’ятірки головних каналів країни. Цьому посприяло значне оновлення програм, створення десятків нових проектів. Перший Національний як державний канал повинен насамперед нести соціальну функцію. Рейтинги наших соціально орієнтованих програм засвідчують, що такий продукт затребуваний у суспільстві. Нехай вони не мають таких показників, як усілякі танцювальні та пісенні шоу, але життя – це не лише розваги. Ми намагаємось навчити свого глядача мислити, розвиватися, співпереживати. Вважаю, що з цим завданням ми справляємося. Серед програм такого напряму – проекти з правової і правоохоронної тематики займають своє місце. 

    – Ваші побажання журналістам у переддень їхнього професійного свята? 
   – Бажаю колегам здоров’я і професійних успіхів. Нехай завжди з вами будуть удача і натхнення!

Бесіду провів
Микола КОВАЛЬ, «ІЗ»
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті