Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
З перших вуст
07/03/2011 9:59

Статистика "зі стелі" - політичний діагноз

      Натрапивши у вітчизняних ЗМІ на чергову «гучну» заяву щодо «жахливого зростання злочинності в країні», зроблену якимсь із вітчизняних політиків чи колег-журна­ліс­тів (як правило – з подачі знову-таки все тих же політиків), я більше вже не дивуюся. Що ж тут поробиш? Ну хочеться комусь, щоб було саме так… Ось і видають вони бажане за дійсне, не шкодуючи нер­вів довірливих співгромадян.

       А щодо істинності такого роду жахів – особисто в мене знайшовся прекрасний спосіб для їх перевірки. Що може бути простіше? Беру навмання будь-яку цифру з переліку тих видів злочинів, кількість яких нібито «підвищилася», а розкриваність – «знизилася», і телефоную керівнику відповідної міліцейської служби із запитанням: «Чи так це?» При цьому, ясна річ, цікавлюся можливістю довести або спростувати сказане з допомогою конкретних фактів.
Ось і нині – натрапив на широко розтиражовану в Інтернеті заяву Геннадія Москаля на все ту ж тему, зроблену у його звичній, м’яко кажучи, вкрай некоректній (а швидше – відверто хамській) манері. Одразу ж виникає запитання: «Яку б це цифру з названих у цій заяві перевірити?» Що там виголошує Геннадій Геннадійович? «Кількість випадків торгівлі людьми зросла на 46,2%…» Відчутне, одначе, зростання… А що скаже на це начальник Департаменту боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер?
    У відповіді своїй Юрій Михайлович був лаконічним:
    – Жодним чином не відповідає дійсності! Ніякого «зростання торгівлі людьми» в Україні немає! Так, динаміка розкриттів такого роду злочинів позитивна, оскільки ми працюємо. Однак служба у своїй діяльності рішуче відмовилася від практики «роботи на вал», зосередивши зусилля на боротьбі з дійсно серйозними, тяжкими злочинами, викритті злочинних угруповань. Зрозуміло, що про таке відчутне зростання – мало не на 50% – і мови бути не може! Довести це я, за необхідності, можу не на словах, а на ділі, з конкретними документами, що реально відображають результати діяльності нашої служби, в руках.
    Цікаво, а якою документальною базою може підтвердити свої заяви пан Москаль? Дорікаючи керівництву МВС у нещирості, сам він посилається на якісь «дані статистики». Якої статистики? Ким, коли і звідки конкретно взятої? Саме на це питання відповіді й немає. У такому разі – особливо, враховуючи те, що перша ж піддана перевірці цифра виявилася взятою «зі стелі», – залишається думати одне: вся «грізна статистика» ним же самим і вигадана.

Олександр ІВАЩЕНКО,
головний редактор «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті