Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
12/02/2011 10:54

Експерти – за нові стандарти якості

Можливості Експертної служби МВС нині воістину майже безмежні – завдячувати цим треба десятиліттям важкої праці криміналістів-прак­тиків і науковців чи не зі всіх галузей знань. Втім, не те що обиватель, навіть не кожен правоохоронець знає, яких висот насправді сягнули фахівці в намаганні вдосконалити і примножити скарбницю досвіду цієї служби. А довести, що Експертна служба міліції – це не лише бази даних, речові докази, мікроскопи, дактокарти та реактиви, а й дещо набагато цікавіше і складніше, доволі легко. Можете пересвідчитись самі.

Психолог допоможе травмованій душі

Про аспекти й потенції судо­во-психологічної експертизи – лише одного з різновидів криміналістичних досліджень – нам докладно розповів фахівець Центру психологічних досліджень НДЕКЦ при УМВС у Миколаївській області кандидат психологічних наук Олег Нааров. Він запевняє, що його колеги з допомогою досягнень науки можуть здійснювати унікальні й цікаві види експертиз. З-поміж них є навіть оригінальні, як на сприйняття обивателя. Так, експертиза засобу масової інформації може виявити ступінь агресивного впливу газетних публікацій і телепередач. У сфері рек­лами таке дослідження здатне виокремити складову агресії у промо-продукції, що завдає морально-етичної шкоди чи позбавляє права вибору. На думку фахівця, експерта-пси­холога варто долучати до розслідування аварій на виробництві й ДТП. «Яким чином він виявить тут свій професіоналізм?» – запитає дехто. А тим, що запросто встановить, як учасник оказії реагує на екстремальну ситуацію, чи здатен він запобігти катастрофі. Пересічному українцеві цікаво буде дізнатися, що психолог-дослідник може відіграти не останню роль у вивченні міжособистісних взаємин у нетрях злочинного угрупування, тим самим допомігши оперативникам і слідчим ідентифікувати лідерів й учасників банди. Такий спеціаліст, аналізуючи усні й письмові джерела в ході посмертної експертизи самогубців і загалом потерпілих від насилля, відновлює різні віктимні сценарії.

Назаров зауважує: психологічну експертизу донедавна переважно проводили в ході розслідування й судового розгляду кримінальних справ. Але її дедалі частіше застосовують у цивільному судочинстві, зокрема у справах про відшкодування моральної шкоди, визнання недійсними угод і щодо шлюбних стосунків. Багато суддів й адвокатів вважають такі справи дуже складними. Позивачі почасти не надають достатньої кількості доказів щодо заподіяння душевних травм, і багато позовів про відшкодування мають для ініціатора процесу нульову судову перспективу. Вони забувають, що важливими є не тільки довідки з лікарні або певні висновки судмедексперта про фізичні травми. Моральні страждання теж «документуються», але зовсім в інший спосіб. Якщо ж справа таки доходить до залу суду, цілком можливо, що рішення про розмір матеріальної компенсації суддя ухвалить інтуїтивно, беручи до уваги традиції та керуючись стереотипами. Якраз на етапі збирання доказової бази й стануть у пригоді послуги експерта-психолога, який допоможе розібратися, які саме негативні емоції пережила людина, що вона жадає від кривдника в якості матеріальної сатисфакції за свої страждання. Головним тут є визначення ступеня, глибини цих емоцій, їхнього при­чинно-наслідкового зв’язку зі змінами у психічній діяльності потерпілого. Висновок експерта виступатиме доказом заподіяння душевної травми або відсутності такої, що має врахувати суд. Однак він є аналізом ін­ди­відуально-психо­логіч­них особ­ливостей людини в конкретний момент. І тільки суд вирішує, чи брати до уваги ці висновки.

Утім, своєрідне чемпіонство тримають позови про визнання угод недійсними – за деякими даними, це понад 40% усіх цивільних справ. Ідеться про купівлю-продаж, дарування, вступ у права спадкування тощо. Як захисний механізм від махінацій, законодавство визначає умови, недотримання яких дає підстави для суду визнати договір неправомочним. Зокрема, якщо буде доведено, що учасник угоди в момент її укладання не розумів значення своїх дій чи втратив контроль над ними через особливий емоційний стан або зовнішній вплив – насильство, погрози (угода з вадою волі). Саме експерт-психолог здатен з’ясувати, в якому емоційному стані перебував учасник угоди та як це вплинуло на спроможність сприймати й оцінювати інформацію. Однозначно, що психолога доцільно залучати й у справи про призначення опікунства, всиновлення, а також визначення місця проживання дитини після розлучення подружжя.

Теоретичне «колесо» потрапляє в практичну «колію»

Перейдемо від судової практики до технологічних моментів – точніше, нових стандартів якості, що їх Експертна служба впроваджуватиме у свою діяльність. Державний на­уково-дослідний екс­перт­но-кри­­мі­на­­лістичний центр МВС як член Європейської мережі судово-екс­перт­них установ (ENFSI) має важливий пріоритет – акредитацію лабораторій за міжнародними стандартами, зокрема ISO/IEC 17025. Днями в Експертній службі МВС відбувся науково-прак­тич­ний семінар, що став помітним етапом у досягненні повновагої акредитації випробувальних лабораторій. Обговорювалися аспекти впровадження системи управління такими дослідницькими площинами і структура відповідної документації. Окреслені кроки здійснюються в рамках міжнародної програми «Зміцнення ДНДЕКЦ МВС України з метою отримання акредитації за ДСТУ ISO/IEC 17025» Департаменту юстиції США.

Влітку фахівці Нацагентства з акредитації України і Криміналістичного центру Департаменту поліції МВС Литви провели акредитаційний аудит функціонування системи управління ДНДЕКЦ. Іноземні експерти зауважили на типові невідповідності й необхідні коригувально-запобіжні дії. Нагальним для української міліції тут є підбір керівників за якістю в Експертній службі, підвищення їхньої кваліфікації, розробка стандартних операційних процедур систем управління підрозділами й міжлабораторні порівняння. Винниченко наголошує: необхідно продовжити процес усунення невідповідностей, які були виявлені в ході аудиту.

Темою іншого наукового семінару, що відбувся наприкінці 2010-го з ініціативи ДНДЕКЦ МВС і за участю фахівців КНДІСЕ Мін’юсту, аудиторів, представників банківського сектора, стали актуальні проблеми економічних експертиз. Це стосується, у першу чергу, злочинів, які пов’язані з недотриманням бюджетного та податкового законодавства, розкраданням коштів через порушення нормативів бухгалтерського й податкового обліку, зловживання у кре­дитно-депозитних відносинах.

Про важливість згаданого різновиду експертиз і завантаженість ними в умовах кадрового голоду Експертної служби свідчать такі дані: торік її фахівці здійснили понад тисячу економічних експертиз (досліджено майже 63,6 тис. об’єктів), з яких понад 90% стосувалися бухгалтерської галузі, решта – фі­нансово-кредитних операцій. Цей значний обсяг роботи нині забезпечують лише 44 фахівці товарознавчої та економічної експертизи.

Перехід на нові стандарти й обладнання відбувається не лише в головному офісі Експертної служби, а й у регіональних підрозділах. У НДЕКЦ УМВС Вінниччини відкрили лабораторію молекулярно-генетичної ідентифікації (ДНК-аналізу). Про важливість цієї події свідчить хоча б той факт, що в ній взяли участь народний депутат України, голова ФСТ «Динамо» Віктор Корж та мер міста Володимир Гройсман. Службовий автопарк тамтешніх фахів­ців-експертів поповнився автівкою «Toyota-Corolla», а 30 криміналістичних валіз із повним «бойовим комплектом» забезпечать належну роботу на місці злочину. Примітно, що ці «подарунки» профінансувало МВС. Сучасне устаткування – генний аналізатор (є лише в п’яти областях) – значно полегшить роботу правоохоронців зі встановлення особи.

Метод ДНК-аналізу дозволяє з високим ступенем імовірності ідентифікувати будь-кого за слідами біологічного походження – чи то є розшукуваний злочинець, чи безвісти зникла людина, або коли потрібно поставити крапку над «і» в питанні того ж спірного батьківства чи розв’я­зати інші проблеми, що потребують судового розгляду. Перевага методу в тому, що для виокремлення ДНК достатньо дещиці початкового матеріалу (кров, сперма, слина, волосся, кісткові тканини тощо), що містить хоч кілька цілих клітин.
Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»,
Олеся ЯКОВЕНКО, м. Київ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті