Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
01/03/2010 14:47

Самосуд закону не замінить

Злочин і кара – тема стара, мов світ, але й досі актуальна. Нині, в часи економічної кризи та збільшення кількості майнових злочинів, проблема захисту власного життя та майна особливо загострилася. Декотрі гарячі голови радять, не чекаючи слідства та суду, самим карати злодіїв: мовляв, зазіхнув на чуже – отримай кулю в голову. Тож радикальна  частина суспільства виступає за негайну  легалізацію в Україні вогнепальної зброї. Мотивація при цьому така: злочинці боятимуться  нападати, бо знатимуть, що самі  ризикують стати жертвою. До чого може призвести такий самосуд, яскраво свідчить сумна історія, що сталася недавно у Виноградівському районі Закарпатської області.

Лютневої ночі до Виноградівського райвідділу міліції надійшло тривожне повідомлення з прикордонного селища Вилок. До тамтешнього дільничного міліціонера звернувся із заявою місцевий підприємець, 65-річний Андрій і розповів таку історію. Пізно ввечері він обходив територію свого приватного підприємства (фірма займається постачанням і обробкою деревини) і виявив відчиненим вагончик, в якому зберігалися мідні радіатори. Коли господар увійшов усередину, то побачив там трьох невідомих молодиків. Один із непроханих гостей ударив чоловіка  ногою в обличчя, після чого всі троє кинулися навтьоки. Але далеко злодії не відбігли...

Доганяючи кривдників, підприємець вихопив з кишені бойовий пістолет і випустив кілька куль у їхній бік. Один із них упав. Як пізніше з’ясується, куля пробила нирку й зачепила серце. Двом іншим вдалося втекти. Проте наступного дня в полі метрів за 150 від території підприємства виявили ще один труп, молодого чоловіка з проникаючим пораненням спини та лівої легені. Це і був другий нічний втікач – він стік кров’ю.

За фактом подвійного вбивства міліція порушила кримінальну справу. Підприємця заарештовано. Сам він переконує, що лише оборонявся (і це стріляючи в спину втікачам?) й захищав власне майно від крадіїв. Що ж до пістолета, з якого застрелив двох людей (це «Чеська збройовка» калібру 6,35 мм), то, за словами підприємця, вогнепальну зброю він знайшов незадовго до того на території підприємства.

Убитими виявилися жителі селищ Королево та Веряці Виноградівського району віком 30 та 24 років, які раніше вже потрапляли в поле зору правоохоронців, хоча судимі не були. Зате сам вилоцький «ворошиловський стрілець» уже має за плечима судимість: ще за радянських часів він відсидів 7 років за хабар. Невдовзі міліціонери затримали й третього нічного злодія, якому пощастило втекти від кулі: 27-річного жителя Виноградова Миколу.

Як розповів сам Микола, наприкінці січня до нього додому під’їхав мікроавтобусом «Форд» 30-річний Михайло з села Веряця. Дорогою у машину підсіли Володимир із Василем (яких було застрелено) та 25-річний Богдан, раніше судимий за хуліганство.

Компанія поїхала у Вилок, де з території фірми (тієї самої, де їх опісля постріляли) викрала алюмінієві піддони. Крадений алюміній привезли на обійстя 34-річного жителя села Веряця Олега – як підозрюють правоохоронці, він і був організатором злочинної групи.

Отримавши гроші за збутий крадений метал, компанія через кілька днів знову навідалася на ту ж фірму. І цього разу нічна крадіжка пройшла успішно. Окрилені успіхом, троє злодюг – Микола, Василь та Володимир – навідалися того фатального вечора на територію приватного підприємства втретє. Але нічого вкрасти не встигли, бо нарвалися на кулі пістолета господаря фірми, якого вже «дістали» зухвалі крадії.

– Слідство у справі триває. За скоєне понесуть відповідальність як убивця (стосовно нього порушено кримінальну справу за ст.115 ч.1 Кримінального кодексу України), так і самі злодії, всі кримінальні діяння яких ще з’ясовуються, – коментує пригоду заступник начальника Виноградівського РВ ГУМВС у Закарпатській області майор міліції Янош Дорчинець. – Можна по-людськи поспівчувати підприємцеві, який захищався від нахабних злодіїв, а тепер піде в тюрму (санкція статті за подвійне вбивство передбачає й довічне ув’язнення). Але виправдати те, що він зробив – позбавив життя двох людей, – аж ніяк не можна. Ніхто не має права чинити самосуд – для покарання винних є Закон. А перед ним усі рівні. 

Володимир Павлюх, для «Моментів»

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті