П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
03/08/2015 10:32

ХХVІІІ Всесвітня літня Універсіада: динамівці – у фаворі

Щедре на спортивні події цьогорічне літо подарувало черговий масштабний форум – ХХVІІІ Всесвітню літню Універсіаду, – що проходив у місті Кванджу (Південна Корея) з 3 до 14 липня. 272 комплекти нагород у 21 виді спорту розіграло понад 12 тисяч атлетів зі 146 країн світу. Україну на цих змаганнях представили 137 спортсменів, чверть з яких – атлети фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України.

«Олімпійські ігри» серед студентів

Універсіада – це своєрідний аналог Олімпійських ігор з-поміж спортсменів-студентів, сама назва спортивного форуму походить від двох слів «університет» та «олімпіада». У межах Універсіади відбувається дві «сесії» змагань: літня та зимова, які проходять кожні два роки.

Історія студентського спорту сягає своїм корінням ще минулого століття, коли 1905 року у Сполучених Штатах Америки відбулися перші міжнародні змагання серед студентів. Відтоді було ще кілька знакових для студентського спорту віх: зокрема створення 1919 року Конфедерації студентів, під чиєю егідою за чотири роки потому відбулися перші Всесвітні ігри студентів. Цьогорічний форум, як за кількістю учасників, так і за напругою в боротьбі, нічим не поступався своєму «старшому брато­ві» – Олімпійським іграм.

За кілька днів до старту Універсіади завершилися перші Європейські ігри, тож чимало спортсменів, майже «не розбираючи валіз», попрямували з Азербайджану до Кореї. Не виняток – і збірна України. На спортивному форумі в Кванджу нашу країну представили 137 атлетів, які позмагалися за нагороди в 14 з 21 видах спорту. Їхнім здобутком став 31 дорогоцінний «зливок»: вісім – найвищої проби, 17 – срібних, шість – бронзових, що дозволило посісти восьме загальнокомандне місце. Нагадаємо, два роки тому на Універсіаді в Казані Україна була шостою. Проте тоді золотих медалей нашим спортсменам вдалося завоювати не набагато більше (дванадцять проти восьми), що вкотре підтверджує вагомість кожної перемоги. Загалом сподівання перед стартом форуму і його кінцеві результати були майже на рівні. Щоправда, більшого чекали від представників ігрових видів спорту: футболістів та гандболістів, однак подвійне «сріб­ло» волейболістів – як чоловічої, так і жіночої команди – компенсувало всі невдачі.

«Динамівська» скарбниця нагород

Після тріумфального виступу спортсменів  фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України на перших Європейських іграх, на ХХVІІІ Всесвітній літній Універсіаді динамівську когорту представляли 32 атлети, які позмагалися за перемогу в дев’яти видах спорту (із 14-ти, в яких виступала вітчизняна збірна). «Динамівці» поклали до скарбниці 20 нагород, здобутих в індивідуальній та командній першостях: п’ять золотих, 11 срібних та чотири бронзові.

До складу «динамівської команди» ввійшло одинадцять представників Міністерства внутрішніх справ України, зокрема атлетів Нацгвардії та Держприкордонслужби. Наші спортсмени вибороли на Універсіаді 16 медалей. Нагороди найвищого ґатунку серед спортсменів «збірної МВС» здобули: старший сержант міліції Наталія Ковальова, яка завоювала «золото» в академічному веслуванні в жіночій четвірці та сержант Держприкордонслужби легкоатлет Іван Банзерук – переможець командної першості зі спортивної ходьби.

Тріумфатори перших Європейських ігор – службовці Національної гвардії України Ганна Різатдінова та Ігор Радівілов – закріпили свій успіх і на цьогорічній Універсіаді. Наша іменита «художниця» Ганна Різатдінова здобула весь комплект нагород студентського спортивного форуму: «золото» – в індивідуальних вправах з булавами, два «сріб­ла» – в індивідуальному багатоборстві та індивідуальних вправах з м’ячем, а також «бронзу» – в індивідуальних вправах зі стрічкою. Не менш щедрий врожай нагород зібрав і спортивний гімнаст Ігор Радівілов, який здобув для жовто-блакитної збірної дві срібні медалі в індивідуальних вправах на кільцях і опорному стрибку та «бронзу» в командних змаганнях. 

На цьогорічній Універсіаді, власне, як і завжди, гідно виступили наші дзюдоїсти. Нацгвардієць молодший сержант Дмитро Канівець виборов срібну нагороду в індивідуальній першості та бронзову медаль – у командній. Окрім Дмитра, «бронзову» перемогу в командних змаганнях здобули військовослужбовці НГУ: старші солдати Дмитро Лучин, Антон Рудник, Денис Толкач та солдати Артем Гуляєв і Михайло Ілитчук.

Решта спортсменів-динаміців також завоювали чимало медалей. Зокрема, Олександра Грідасова – атлетка Київської міської організації Товариства – виборола три нагороди в художній гімнастиці: два «срібла» та «бронзу» у групових вправах. Представник Запорізької обласної організації плавець Сергій Фролов здобув дві медалі: «золото» на дистанції 800 м та «срібло» на дистанції 1 500 м.

Переможцями ХХVІІІ Всесвітньої літньої Універсіади стали господарі – збірна Кореї, чиї спортсмени збагатилися 108 медалями (47 золотих, 32 срібні та 29 бронзових). Загальнокомандне «срібло» дісталося збірній Росії, на рахунку якої 122 нагороди, а на третю сходинку п’єдесталу зійшла збірна Китаю.

31 нагорода, здобута співвітчизниками, дозволила нашій жовто-блакитній збірній посісти восьме загальнокомандне місце, обійшовши такі сильні спортивні команди, як збірна Німеччини, Британії та Австралії. Наступна літня Універсіада відбудеться у 2017 році в тайванському Тайбеї. 

марія сальнік, «Моменти»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті