П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
13/07/2015 10:29

Перші Європейські ігри. Післямова

Сімнадцять червневих днів європейський континент жив у ритмі ново­народженого спортивного свята – перших Європейських ігор, – стежачи за баталіями, що розгорталися на спортивних майданчиках сонячного Баку. Україну на цьому історичному старті представляли 243 спортсмени у 19 із 20 можливих видів спорту. Медальним здобутком наших атлетів стали 46 доро­гоцінних «зливків»: вісім – найвищої проби, 14 – срібних та 24 – бронзових. Вагомий внесок до цієї скарбниці – шість медалей (чотири в особистому та дві в загально­командному заліку) – зробили представники спортивної команди Національної гвардії України.

Першу нагороду Євроігор-2015 для Української збірної серед атлетів спорткоманди Нац­гвардії завоював спортсмен-інструктор Ігор Радівілов, здобувши «срібло» зі спортивної гімнастики в командній першості. Спортсмен поділився емоціями в перші хвилини після завершення змагань: «Свій виступ загалом вважаю успішним, хоча, на мою думку, він не був ідеальний. Хочеться показувати щоразу кращі й кращі результати, – однак найголовніше, що ми з хлопцями (Олегом Верняєвим та Микитою Єрмаком. – Авт.) виконали завдання та здобули медаль для скарбнички збірної України».
Наступну нагоду для гордості всій країні загалом та міліцейському відомству зокрема подарувала спортсмен-інструктор спорткоманди НГУ Анастасія Тодорова, яка з напарницею Марією Повх виборола «бронзу» у веслуванні на байдарці-двійці на дистанції 200 метрів. «Золото» дісталося парі веслувальниць з Білорусі, а «срібло» – представницям Сербії. Вітаючи дівчат-призерок та тренерський штаб зі здобутою нагородою, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка побажав, щоб цей успіх став гарним поштовхом для підготовки до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жа­нейро. Марія Повх, коментуючи спільний заїзд з Анастасією Тодоровою, зазначила: «Це була коротка дистанція, ми пройшли її на одному диханні: на старті вдихнули, а на фініші – видихнули. Минув певний час, доки ми усвідомили, що стали призерками перших Європейських ігор. Суперниці були сильні, але ми довели, що ні в чому їм не поступаємося».
Тріумфаторкою повернулася з Баку й лідер збірної України з художньої гімнастики – фахівець спортивної команди Нацгвардії Анна Різатдінова, що здобула на Іграх одразу дві срібні нагороди. Першу наша «грація» виборола у вправах з м’ячем, продемонструвавши результат у 18,250 балів, другу – у вправах з булавами, отримавши 18,550 балів. Дворазова срібна призерка перших європейських стартів, розповідаючи про свій виступ, зізналася: «На жаль, у вправах з обручем я припустилася безглуздої помилки. Навіть тепер не можу збагнути, як це трапилося… Після цього непросто було привести себе в норму, та все ж мені це вдалося». Анна також зазначила, що змагальний період на Європейських іграх видався напрочуд виснажливим. «Останнього дня змагання тривали впродовж п’яти годин, це вперше в моїй кар’єрі! Адже зазвичай фінал відбувається за півтори-дві години, – поділилася срібна призерка. – Та головне, що я здобула медалі. Після Євроігор необхідно відпочити, адже це був справжній марафон. Проте тривалої паузи не буде. Попереду – Універсіада, а далі – ліцензійний чемпіонат світу. Тож розслаблятися немає коли».
Заявили про себе на Євроіграх в Азербайджані й українські самбісти, зокрема спортсмен команди Нацгвардії солдат в/ч 3001 Размік Тоноян. У ваговій категорії +100 кг у «бронзовому» фіналі він здобув упевнену перемогу з рахунком 2:0 над суперником з Македонії Байро Машовиком, поклавши в скарбницю нашої збірної ще одну медаль. «Першу сутичку на турнірі я провів достатньо легко, – прокоментував свій виступ борець. – Другим був поєдинок з господарем килима за вихід у фінал. Рахунок 1:1, та за останньою дією перемогу віддали противнику. А в сутичці за «бронзу» боровся з суперником, якого добре знаю. На останньому чемпіонаті Європи я здобув у нього перемогу, виконавши той самий кидок, що й сьогодні».
Нелегкими видалися Ігри для українських дзюдоїстів, що, власне, не дивно, адже позмагатися за перемогу приїхали найсильніші борці старого континенту. У поєдинку за «п’єдестал» чоловіча команда, яку представляли й дзюдоїсти в погонах – спортсмен-інструктор спортивної команди НГУ молодший сержант Кеджау Ньябалі і спортсмен-інструктор навчально-спортивного взводу в/ч 3054 старший сержант Вадим Синявський – спершу змагалися з представниками Словенії, яких обійшли з рахунком 3:2. У наступному колі змагань українці зустрілися на татамі з росіянами, де зуміли заробити лише одне очко. Щоб поборотися в «бронзовому» фіналі, нашим хлопцям потрібно було перемогти команду Португалії, що вони, власне, й зробили. На фінальну сутичку проти команди Угорщини вийшли Георгій Зантарая (66 кг), Сергій Дребот (73 кг), Віталій Дудчик (81 кг), Кеджау Ньябалі (90 кг) і новоспечений бронзовий призер Ігор Яків Хаммо (+90 кг). 3:2 і наші спортсмени – Георгій Зантарая, Сергій Дребот, Артем Хомула, Віталій Дудчик, Кеджау Ньябалі, Олександр Гордієнко, Вадим Синявський, Яків Хаммо – вибороли бронзові медалі Ігор та поклали 
46 нагороду в скарбничку збірної України.
Хороші результати показали й інші представники спортивної команди  Нацгвардії. За кілька сходинок від п’єдесталу зупинився Роман Бондарук, у якого п’ятий результат у стрільбі з пістолета. Триатлоніст Єгор Мартиненко з фінальним результатом 1:50:11 на Іграх увійшов до топ-10 європейської триатлонної еліти. А велосипедистка Яна Боломоіна, подолавши дистанцію за 1:35:47 й посівши сьоме місце, потрапила до десятки найкращих спортсменів на континенті в маунтенбайку. Тож, безсумнівно, в історії перших Європейських ігор наші спортсмени залишили помітний слід. Пишаємося ними й віримо в нові перемоги!

 

Марія САЛЬНІК, «ІЗ», 
за матеріалами Національного олімпійського комітету України

друкувати
Додати коментар

Інші статті