П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
20/07/2015 11:44

Реформа МВС: яким буде відомство після перезавантаження

 

Розширене засідання колегії Міністерства внутрішніх справ, у якому взяли участь Президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, було присвячене аналізові стану правопорядку та громадської безпеки в країні, заходів щодо їх поліпшення в контексті виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, Коаліційної угоди та Стратегії сталого розвитку «Україна–2020», і, звісно ж, масштабному питанню – реформуванню органів внутрішніх справ. В усіх озвучених напрямах колегія продемонструвала критичний, а в деяких випадках доволі жорсткий щодо певних керівних персоналій – однак конструктивний – підхід.

 

Патрульна поліція – індикатор правильності курсу реформ

Упродовж останнього півріччя діяльність МВС в цілому була спрямована на досягнення позитивних тенденцій в динаміці реформування органів внутрішніх справ, їхнього закріплення та подальшого розвитку. Узагальнену оцінку зусиллям української міліції (яка наразі чекає ухвалення пакету законів, необхідних для створення правової основи для подальшого впровадження реформ, а відтак і перейменування в українську поліцію) дав президент. Він констатував: нарешті система МВС увійшла у початкову стадію реформування.

«Попри те, що сьогодні зранку (10 липня – Ред.) злочинці знову оголили зброю проти мирного населення, маю на увазі жахливий напад на інкасаторів у Харкові, можу сказати: нам є чим пишатися, – зазначив, звертаючись до правоохоронців, Петро Порошенко. – Міністерство внутрішніх справ нині є багатогалузевим і найчисельнішим правоохоронним органом з найтіснішими зв’язками з населенням. Можливо, дільничний інспектор уособлює владу в очах пересічного громадянина більше, аніж президент, прем’єр-міністр і голова Верховної Ради разом. Як зустріли людину, наскільки швидко і якісно надали послугу, вимагали хабара чи ні – саме за вашою роботою судитимуть чи відбуваються реформи не лише у системі МВС, а й загалом у державі».

З-поміж результатів, які, безсумнівно, позитивно працюють на кінцевий підсумок зусиль керівництва МВС у питанні реформування, глава держави назвав створення нової патрульної служби, що розпочала роботу в столиці понад тиждень тому. 

«Усі сприйняли такі буденні речі, як, скажімо, те, що патрульні поліцейські взяли на буксир машину, яка заглухнула, чи зупинилися, щоб допомогти дівчині замінити колесо автомобіля, чи вдягли наручники на генерала, – як диво, – прокоментував результати роботи нової служби президент. – Нещодавно я проводив нараду за участю силовиків, і до мене вишикувалися в чергу глави обласних організацій з проханням прискорити появу патрульної поліції в їхніх областях. Це – хороший індикатор правильності курсу реформ».

Успішні показники в роботі нової патрульної служби претендують на те, щоб стати стратегічним імпульсом до реалізації докорінних змін, на які чекає українське суспільство. Водночас глава держави акцентував увагу на тому, що за прагненням якомога швидше поширити позитивний досвід роботи нової патрульної служби по всій Україні, важливо не втратити у якості підготовки поліцейських. Не порушити скрупульозну технологію добору кадрів, дати їм можливість пройти необхідний вишкіл. Адже найменша помилка вартуватиме надто дорого – довіри населення до правоохоронних органів, яку потроху вдається відновити. 

«Дякую за успішний старт цього проекту Уряду, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, Екі Згуладзе, Олександру Фацевичу. Дякую цим чудовим хлопцям і дівчатам, які вселяють віру і надію всім українцям у неминучість змін і в те, що ми насправді можемо, коли хочемо», – сказав Петро Порошенко, звертаючись до нових патрульних поліцейських.

Також президент не оминув увагою і менш приємний бік процесу перезавантаження правоохоронного відомства – опір деяких чинних працівників, які не воліють приймати нові правила. «Відбулися перші конфліктні ситуації нових поліцейських зі «старою» міліцією. Це яскраво продемонструвало, що як у суспільстві в цілому, так і в МВС існує два світогляди, кардинальна відмінність між якими ефективно демонструє в чому полягає сутність реформ у Міністерстві внутрішніх справ», – зауважив глава держави.

У зв’язку з цією ситуацією міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ухвалив жорсткі управлінські рішення, які озвучив на засіданні колегії. За перешкоджання роботі нової патрульної служби звільнено полковника міліції начальника Деснянського РУ та двох майорів міліції Оболонського РУ. Лейтенанту міліції цього ж райуправління оголошено про неповну службову відповідність. 

«Протидію і саботаж у реалізації нової схеми роботи патрульної поліції в Києві я буду жорстко карати, – наголосив міністр. – Тих, хто чинить опір – охочих жити за старими порядками – будемо ламати волею до змін, звільняти і віддавати під суд. Буде лише так. Буде нова поліція». 

Внутрішній фронт боротьби зі злочинністю 

Вирішальним моментом реформування відомства, за словами глави держави, має стати європейський рівень обслуговування населення, думкою якого, насамперед, необхідно керуватися під час оцінки діяльності МВС. Важливу роль мають відіграти механізми демократичного цивільного контролю правоохоронної діяльності, дієва співпраця з громадянським інститутами суспільства, сприйняття їхньої конструктивної критики, повага і здатність чути кожного пересічного громадянина.

«Зрештою Міністерство внутрішніх справ має стати цивільним відомством, що координуватиме на новітніх управлінських засадах державну політику з протидії злочинності та забезпечення громадської безпеки, – зазначив Петро Порошенко. – У його складі функціонуватимуть Національна поліція, Держслужба з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба та Національна гвардія».

Саме така структура, на думку президента, має забезпечити найкращу ефективність і водночас прозорість у діяльності, а також мінімізувати корупційні ризики. Щодо останнього Петро Порошенко наголосив: «Особливо надійними мають бути внутрішні антикорупційні механізми, система внутрішньої безпеки та самоочищення. Лише за таких підходів МВС зможе протистояти корупції в суспільстві, державних інститутах і вивести боротьбу із корупцією на новий рівень». 

За словами глави держави, нині боротьба з корупцією здебільшого зводиться до пошуку і затримання виконавців, а ось організатори корупційних схем залишаються «в тіні». «Необхідно переламати цю ситуацію, адже відповідати за корупційні дії мають, насамперед, організатори і замовники – попри політичну приналежність, посади. Слід раз і назавжди відмовитися від спроб хаотичним, нерідко випадковим, затриманням рядових хабарників» прикрити відсутність дійсно цілеспрямованої роботи з боротьби із системною корупцією», – поставив крапку у цьому питанні Петро Порошенко.

Окремо президент звернувся до правоохоронців із завданням забезпечити адекватний захист бюджетної сфери, бюджетоутворювальних галузей економіки від злочинних посягань, а, з огляду на поширеність механізмів виведення коштів за межі держави, – перекрити транснаціональні канали економічної та загальнокримінальної злочинності.

Звісно, у своєму зверненні до особового складу очільник країни не міг оминути увагою питання стану криміногенної обстановки в державі. Формування криміногенної ситуації у поточному році, передусім, обумовлено протиправними діями незаконних терористичних формувань у Донецькій та Луганській областях, витоком у незаконний обіг значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки та боєприпасів, активізацією осіб, що схильні до вчинення протиправних діянь. Особливістю діяльності правоохоронних органів у нинішніх умовах є і той факт, що суттєво зріс рівень терористичної загрози як безпосередньо у регіонах проведення антитерористичної операції, так за їхніми межами. 

 

«Кримінал користується тим, що значна частина сил і ресурсів правоохоронних органів сконцентрована на боротьбі з різноплановими виявами та наслідками російської гібридної війни проти України. Тому спостерігається стрімке збільшення окремих видів тяжких та особливо тяжких злочинів проти життя й здоров’я громадян. Твердження, ніби це стосується лише Донецької та Луганської областей, є помилковим», – зазначив президент. Наведені главою держави цифри, на жаль, це підтверджують. Приміром, окрім Донеччини, де кількість убивств збільшилася утричі, зростання цього показника спостерігається в Чернівецькій області – удвічі, Миколаївській – у 1,8 разу, Житомирській – у півтора разу. 

Останнє – та не за важливістю – питання, якого торкнувся у своєму виступі Петро Порошенко, стосувалося покращення соціального та правового захисту працівників органів внутрішніх справ. «Як президент запевняю: на державному рівні є розуміння всіх труднощів, усіх ризиків вашої професії, загрози для життя і здоров’я. Обов’язок держави – гарантувати соціальний і правовий статус вам і вашим родинам, навіть за найскладніших умов. Ці питання, як і питання оплати праці, мають вирішуватись і вирішуватимуться на законодавчому рівні водночас із значущими аспектами реформування».

Очільник країни відзначив той факт, що за останній рік значно зросла довіра наших співвітчизників до Збройних сил. «Мрію, щоб через рік реформована Національна поліція заслужила такий самий рівень довіри, і щоб так само асоціювалася з реформами та змінами в державі. Впевнений, разом ми побудуємо ефективну, квітучу країну, вільну від корупції, де люди пишатимуться високим званням – громадянина України». 

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

 

 

 

друкувати
Додати коментар

Інші статті