Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
13/07/2015 10:08

Перше чергування

Керівники МВС наголошують: практичний досвід роботи нових патрульних поліцейських вкрай важливий. Саме він дасть змогу не тільки покращити ефективність підготовки спеціалістів, а й допоможе скерувати подальший перебіг реформ системи правопорядку. Як вихованці закордонних інструкторів застосують у реальних умовах набуті знання, одними з перших перевірили кореспонденти тижневика «Іменем Закону».

Будьмо знайомі

Борт 607-го патруля. Знайомимося з екіпажем – рядовими 6-ї роти 4-го батальйону нової пат­рульної служби Києва. Керує новенькою «Тойотою» Ігор Циб, маршрут прокладає Анна Єригіна. Центр міста – між бульваром Лесі Українки і Великою Васильківською. У перші ж хвилини спільного патрулювання напарники порозумілися. Вони впевнені та врівноважені. Жодного натяку на хвилювання.
23-річна Анна Єригіна родом із Кіровограда. Там закінчила школу, здобула середньо-спеціальну освіту в кооперативному коледжі економіки і права 
ім. М. П. Сая. Тривалий час займалася важкою атлетикою. Зізнається, що хотіла досягти в спорті більшого, та завадили життєві обставини. Однак наразі хороша фізична форма стане дівчині у пригоді.
30-річний киянин Ігор Циб також має економічну освіту. Після школи закінчив столичний оптико-механічний технікум, де і проявилася його схильність до економічних дисциплін, потому отримав ще й вищу освіту у Київському славістичному університеті. До приходу в лави патрульних поліцейських встиг попрацювати за фахом у двох приватних компаніях. З останньої звільнився через невідповідність навантаження та оплати праці.
З’ясувавши біографічні подробиці, цікавимося у патрульних, що ж стало мотивом до вступу в лави ОВС в такий непростий період реформування.
«Коли оголосили набір до нової патрульної служби, я відразу вирішив – це моє», – говорить Ігор Циб. Він п’ять років працював дружинником у Печерському районі, якийсь час був черговим у штабі 6-го мікрорайону, тож доволі чітко уявляв, чим саме займатиметься у патрульній службі. А те що підрозділ новостворений, поліцейський вважає перевагою.
Не налякав фактор новизни та можливі труднощі й Анну Єригіну. Говорить, що чітко розуміє, чим зумовлені в’їдливі коментарі скептиків щодо реформ.  Однак переконана, що нині потрібно діяти, а не вагатися. Розповідає, що кілька років тому планувала виїхати за кордон, але події 2014-го кардинально змінили її світогляд. «Я хочу, щоб мої діти пишалися країною й у них не виникало бажання жити деінде, – каже Аня. – Тому й пішла в нову патрульну службу».

 

607-й на зв’язку

Доки ми знайомилися з екіпажем, надійшов перший виклик, а за ним і другий. Порушення – неправильна парковка на Басейній і розпивання алкогольних напоїв на Грушевського. І тут ми на практиці побачили те, про що не раз говорили ініціатори реформи: нові патрульні реагують на всі звернення, де вони не сталися б – чи то на дорозі, чи то у дворі житлового будинку. Також ми побачили, як взаємодіють патрулі на суміжних квадратах, адже виклик на Грушевського отримав 607-й патруль, хоч це територія сусіднього 601-го квадрата.
До речі, коли, прибувши на Грушевського, патрульні пішим ходом вирушили на пошуки любителів алкогольних напоїв, на їхньому шляху трапилася інша компанія. Кілька громадян  відпочивали за доволі поширеним сценарієм: тримаючи на столику пляшки з колою і соком, у проміжках між безалкогольними напоями вони ласували рідинами з  градусом. Патрульні зреагували: відрекомендувавшись, Ігор коректно зробив попередження трохи захмелілим відпочивальникам. Ті ж пообіцяли припинити завуальовані, та все ж протиправні дії. Примітно, що під час спілкування між представниками закону й порушниками, яке відбувалося на напрочуд доброзичливій ноті, одна панянка з компанії сказала: «Спасибі вам, спасибі за співпрацю!»
Красномовно ілюструє стиль поведінки патрульної поліції ще один факт. Коли ми вже прощалися із 607-м, Аня помітила позашляховик «Субару» з увімкненою аварійкою, припаркований на Кріпосному провулку. Дівчина відразу вирушила у бік автівки. Як з’ясувалося за хвилину, водій забіг у квітковий магазин по букет. Про аварію чи екстрену ситуацію не йшлося. Увімкнений сигнал був свідомою симуляцією. Скажете, банальна ситуація. Але саме в ній відчутні зміни у ставленні правоохоронця до громадянина. Анна вирушила до джипа, щоб дізнатися, чи все гаразд із водієм і його транспортним засобом, і допомогти в разі потреби. Зауважте: не для того щоб зафіксувати факт порушення, оштрафувати тощо, а допомогти. «Ми не каральна служба, працюємо для людей», – прокоментувала патрульна. 

 

По-європейському красиво

Зацікавлені погляди жителів столиці – одна з особливостей перших днів служби нових патрульних. Вони потрапили в епіцентр уваги громадськості. Не виняток і наш 607-й екіпаж. Перехожі й водії, що траплялись дорогою, прагнули, якщо не поспілкуватися й сфотографувати, то хоча б роздивитися. 50-річний киянин Олег – з когорти сміливіших: залюбки потис руки новим патрульним і відразу ж почав розпитувати, чи не жарко їм у формі, як довго навчалися і як проходить патрулювання. Ми поцікавилися в Олега його ставленням до реформ у міліцейському відомстві. «Дуже позитивно! Зміни були просто необхідні, – відповідає він. – Подобається, який мають вигляд наші поліцейські – європейський, гарний! Поспілкувавшись, розумію, що оновилася не тільки форма. Дуже хочеться, щоб зміни в системі були докорінними, щоб не залишилося й сліду грубого зневажливого ставлення міліціонерів до громадян, свідком якого й мені особисто доводилося бути».

 

Марина ГОНТАР, «ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО
друкувати
Додати коментар

Інші статті