Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
12/06/2015 10:31

Арсен Аваков: «Феноменальна злочинна змова…»

– Минулого тижня МВС відкрило що одне кримінальне провадження, пов’язане з паном Фірташем: за фактом зловживання службовим становищем працівниками НАК «Нафтогаз Україна». Ми підозрюємо посадових осіб колишнього керівництва НАКу у змові з очільниками і власниками «Росукренерго» та ще декількох комерційних структур, співвласником яких є російський «Газпром», – зазначив Арсен Аваков.

За його словами, наприкінці 2010 року Стокгольмський арбітражний суд виніс рішення в судовому розгляді між «Росукр­енерго» і НАК «Нафтогаз України» у справі про експропріацію 11 млрд куб. м газу. «Нафтогаз» був зобов’язаний повернути «Росукренерго» 12,1 млрд куб. м газу з підземних газових сховищ України, з урахуванням 1,1 млрд куб. м недоутримки.

– Це антиукраїнське рішення Стокгольмського суду стало можливим тільки тому, що керівництво НАК «Нафтогаз України», ймовірно, за вказівкою вищого керівництва країни, увійшло у змову з Фірташем і Ко. Тоді посадові особи НАК різко й несподівано змінили позицію в суді – і програли. Ціна питання – десятки мільярдів, – заявив міністр внутрішніх справ.

За словами Арсена Авакова, слідче управління МВС отримало нові свідчення щодо цієї «феноменальної злочинної змови». 

– Відкрили кримінальне провадження. Передали для процесуального керівництва в Генпрокуратуру. Спільно з ГПУ визначаємо порядок розслідування цієї надважливої для країни справи. Упевнений, що інформація щодо розслідування такого масштабу зловживань повинна бути у фокусі уваги суспільства, – зазначив глава МВС.

Нагадаємо, що МВС вже повідомляло про розслідування щодо групи компаній Дмитра Фірташа «OSTCHEM». Висунуто обвинувачення: завдання збитків державі в розмірі 5,742 млрд гривень. Зокрема, борг держкомпанії 3,343 млрд гривень та не­одержані доходи в розмірі 2,399 млрд гривень.

Щоб забезпечити інте­реси держави, раніше вже було заарештовано 499,121 тис. куб. м природного газу, що зберігається в сховищах «Укртрансгазу» й належить підприємствам групи «OSTCHEM» (рішення суду від 30 квітня 2014 р.).

– Продовжуючи забезпечувати інтереси держави, слідство встановило відомості про нерухоме майно та земельні ділянки, що належать підприємствам групи компаній «OSTCHEM». Наразі з метою накладення арешту на об’єкти нерухомості ми направили до суду 110 клопотань. Арешт накладено вже на 46 об’єктів, – наголосив глава МВС. 

 

Прес-служба МВС України

друкувати
Додати коментар

Інші статті