Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
12/06/2015 10:28

Васильківський іспит вогнем: оцінку виставить час

Подією тижня в Україні, безумовно, став інцидент, який, коли б не самовіддана, на межі героїзму, робота рятувальників, міг би перетворитися на повномасштабну катастрофу. Велика пожежа на нафтосховищах під Васильковом, що поблизу Києва, ось уже третій день (номер «ІЗ» верстався в середу, 10 червня) є темою номер один у медіа-просторі і проблемою номер один для всієї системи МВС, передусім для працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, чию діяльність координує міністр внутрішніх справ, що майже постійно перебуває на місці техногенної НП.

У  середу остаточну крапку в цій надзвичайній події ще не було поставлено: триває боротьба, тож висновків доведеться зачекати. Наразі ж можемо лише конспективно згадати «гарячі» епізоди, учасниками і свідками яких стали рятувальники й правоохоронці.

Пожежа в смт Глеваха Васильківського району на нафтобазі, що належить компанії «БРСМ», виникла 8 червня близько 17.30. Рятувальники ДСНС Київщини, які прибули на місце події, вступили в боротьбу з вогнем, що внаслідок вибуху однієї з цистерн із пальним швидко розповсюджувався в напрямі резервуарів, розташованих поблизу, та загрожував перекинутися на сусідню нафтобазу й армійські склади з боєприпасами.

Упродовж ночі 9 червня рятувальники проводили роботи з охолодження двох резервуарів на нафтобазі «БРСМ-нафта», а також на розташованій поряд базі «KLO».

Станом на 21.00 пожежники провели пінну атаку на охоплені вогнем два резервуари, після чого основні зусилля спрямували на охолодження ємностей, до яких ще не дістався вогонь. Для ліквідації пожежі задіяли пожежний потяг.

«Ситуація контрольована. Загрози поширення вогню на наф­тобазу „KLO” немає», – повідомив голова ДСНС України Микола Чечоткін.

Увечері того ж дня на нафтобазі «БРСМ-нафта» знайшли тіла трьох рятувальників, які пропали безвісти зранку під час вибуху. Пошук тіл розпочався одразу після того, як вдалося зайти на територію нафтобази й почати ліквідовувати незначні осередки пожежі. Після евакуації тіл розпочалося проведення ще однієї пінної атаки на вогонь. У гасінні пожежі брали участь понад 300 рятувальників та 62 одиниці спеціальної техніки.

Загалом, станом на 10 червня шість працівників ДСНС з опіками різної складності перебували в лікарнях. Внаслідок пожежі вже загинуло чотири людини та 13 постраждало…

«Поширення вогню на склади військової частини зупинено. Спеціалісти дають прогноз щодо остаточної ліквідації надзвичайної ситуації – 12 годин. Дасть Бог – так і буде, – прокоментував ситуацію міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. – Для цього працюють вогнеборці з чотирьох областей, вся необхідна техніка, мобілізовано по тривозі до 500 нацгвардійців і близько тисячі працівників міліції. Після ранкового засідання надзвичайної комісії, яке я збирав на місці за розпорядженням прем’єр-мі­ністра, ми провели „надзвичайний” Кабмін і прийняли всі необхідні рішення щодо виділення коштів тощо».

Секретар РНБОУ Олександр Турчинов, відвідавши місце НП, зауважив, що з військової частини все ще триває евакуація бойового арсеналу, яку було розпочато напередодні. Він повідомив, що здійснено добровільну евакуацію людей з двокілометрової зони та «відпрацьовано план евакуації людей з 10-кілометрової зони в разі поширення пожежі на територію військової частини».

Водночас Олександр Турчинов зазначив, що законодавством заборонено біля військових частин, що мають бойовий арсенал, розташовувати будь-які вогненебезпечні та вибухонебезпечні об’єкти. Тож, окрім відкриття кримінальних проваджень, пов’язаних з виникненням пожежі та загибеллю людей, також «порушено кримінальну справу щодо незаконності розташування двох нафтобаз в безпосередній близькості від військової частини».

– Нафтобази незаконно побудували за часів Януковича, коли гроші вирішували будь-які питання, – підсумував секретар РНБОУ, наголосивши, що за цією справою вже почалось вилучення документів. – Всі причетні до створення цієї небезпечної ситуації: хто давав дозвіл на розміщення баз, хто підписував документи, – сидітимуть на лаві підсудних.

Нині ситуацію на охопленій пожежею нафтобазі у Васильківському районі повністю конт­ролюють Державна служба з надзвичайних ситуацій України, військові та правоохоронці. Тривають роботи з ліквідації пожежі. Військовослужбовці Національної гвардії України, зокрема бійці полку «Азов», забезпечують на місці події охорону громадського порядку.

– На ранковому засіданні (10 червня. – Ред.) ми прийняли рішення задіяти пожежні танки. Це полегшить підхід і роботу рятувальників, – заявив Арсен Аваков. – Наразі плануємо залити розжарені ємності піноутворювачем для того, щоб здолати процес горіння й інтенсивність димовиділення. Поки що результат не дуже зрозумілий, адже невідомо, скільки ще не вигоріло пального. Ця робота може бути успішною, а може бути й так, що це тільки частково зіб’є полум’я.

Глава ДСНС Микола Чечоткін поінформував, що продовжується вигорання шести цистерн. Ніяких приводів для паніки у зв’язку з пожежею на нафтобазі під Києвом немає. «До гасіння пожежі нині залучено 300 людей й 45 одиниць техніки, зокрема пожежний потяг. Також створений резерв: 200 осіб і 21 одиниця техніки. На місці події в цілодобовому режимі позмінно працює Штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій ДСНС України.

Інф. «ІЗ» (за матеріалами ЗМІ).

Фото Романа ГЕРАСІМЕНКА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті