Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
14/05/2015 11:55

Японський внесок в українські реформи

Третій рік поспіль в Україні успішно діє спільний проект вітчизняного МВС і уряду Японії з оснащення підрозділів міліції в межах Кіотського протоколу автівками з гібридними силовими установками – «Тойота Пріус». І от 13 травня в НАВС відбулася церемонія передачі чергової партії «гібридів» – тепер новостворюваній патрульній службі. 348 сучасних і економних машин із надписом «поліція» їздитимуть вулицями Києва й Одеси. А дещо пізніше – з’являться й у Львові та Харкові. У заході взяли участь очільник МВС Арсен Аваков та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі.

Саме таким чином відбувається реалізація другого етапу згаданого українсько-японського проекту. Звісно, він одержав схвалення після успішної дворічної апробації перших «Пріусів» в умовах інтенсивного патрулювання вулицями багатьох наших міст. Аналіз показав: застосування підрозділами міліції цих авто справді покращує умови несення служби й суттєво зменшує витрати пального. Згадані вище майже три з половиною сотні «Тойот» у межах «Зеленої програми» прийдуть на зміну давно застарілим УАЗам і ВАЗам.

– Передача авто на потреби української міліції від уряду Японії збіглася з активною фазою реформування правоохоронної системи, – наголосив глава відомства Арсен Аваков. – Ми їх отримуємо дуже вчасно – коли почалися активні зміни в міліції. Зокрема, маю на увазі експерименти в містах-мільйонниках із впровадження патрульної служби. Саме тепер у парламенті стартував розгляд пакету законів, серед яких найважливіші – «Про Національну поліцію» і «Про органи внутрішніх справ». Сподіваюся, найближчими двома тижнями Верховна Рада ухвалить їх, і тоді ці автівки служитимуть українській міліції, яка перебуватиме вже в новій якості – поліції. Переговори з послом засвідчили: це – не остання спільна акція й співпраця матиме продовження.

– Наше співробітництво розпочалося ще 2013-го, коли 1220 «Пріусів» передали в МВС України в межах відповідного проекту, – сказав пан Шігекі Сумі. – Ця модель авто втілює в собі найпередовіші японські технології, зокрема в енергоощадженні й охороні довкілля. Сподіваюсь, нові транспортні засоби допоможуть у становленні патрульної служби.

Зауважимо, що «Пріуси» оснастять новітньою електронікою для забезпечення нормального функціонування створюваного українського поліцейського патруля. Це системи «Рубіж», «Тайфун», засоби відеокомунікації тощо.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати
Додати коментар

Інші статті