Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
7 днів
20/03/2015 14:35

Уряд США допоможе реформі

Україна отримає від Уряду США понад 26 млн доларів на подальше впровадження реформ у правоохоронній сфері. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков після підписання з Послом США в Україні Джеффрі Р. Пайєттом угоди про надання допомоги в галузі правоохоронної діяльності та кримінальної юстиції.

За словами міністра, ці кош­ти будуть спрямовані, передусім, на реформування Міністерства внутрішніх справ, потреби прикордонної служби та антикорупційну діяльність. При цьому очільник МВС наголосив, що матеріальна складова є вкрай важливою, втім іще вагомішою є підтримка, яку американська сторона постійно надає Україні.

«Якщо Уряд США підтримав нас у такому делікатному питанні, як реформи, особливо в такому відомстві, як МВС, ми можемо розраховувати й на розуміння та допомогу з боку інших демократичних держав, – зазначив Арсен Аваков. – Підписання цієї угоди є підтвердженням того, що ми йдемо правильним шляхом».

Міністр внутрішніх справ окреслив терміни для реалізації ключових перетворень у правоохоронному відомстві – до літа 2015 року. У цей промі­жок часу має бути затверджено нормативну базу у площині реформування МВС, зокрема закони про національну поліцію, про органи внутрішніх справ та про дорожній рух, що дозволить унормувати ситуацію в контексті кардинальних змін у ДАІ, власне, її фактичною ліквідацією.

«Окрім проектів, які нам ще тільки належить втілити в життя, вже зроблено й перші вагомі кроки, – наголосив Арсен Аваков. – Це нова патрульна поліція. З понад 33 тисяч претендентів, 70% яких мають вищу освіту, відібрано півтори тисячі найкращих кандидатів, які найближчим часом пройдуть курс інтенсивної підготовки. Під час кожного етапу – відбору, розробки методичних програм, навчання фахівців та новобранців – ми отримували всебічну підтримку наших американських колег».

Міністр нагадав, що перші патрульні вийдуть на вулиці столиці вже влітку, а до кінця року нові українські поліцейські вартуватимуть порядок і в інших містах-мільйонниках – в Одесі, Харкові, Дні­п­ропет­ровську та Львові: «Коли суспільство побачить конкретні результати перетворень у діяльності правоохоронних органів і ми отримаємо підтвердження, що діємо ефективно, зможемо впроваджувати подальші реформи ще швидше».

Арсен Аваков також наголосив, що співпраця з американськими фахівцями не обмежується лише проектом створення нової патрульної поліції. Так, наразі ведеться активна робота щодо створення єдиного українського поліцейського спецпідрозділу за прикладом штатівського SWAT (англ. special weapon and tactics – спеціальна зброя і тактика. – Ред.). Вітчизняний аналог іменуватиметься КОРД – корпус оперативно-рап­тової дії. Окрім того, планується, що вже найближчим часом представники Збройних сил Сполучених Штатів Америки розпочнуть тривалі спільні навчання з військово­службовцями Національної гвардії України.

Своєю чергою, Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Р. Пайєтт зазначив, що заплановані угодою заходи мають бути втілені на двох «фронтах». Перший – усередині країни, де ведеться боротьба з корупцією та триває розбудова нової європейської держави. У цьому сегменті від нас чекають якісних змін, зокрема на прикладі нової патрульної поліції, що має засвідчити: віднині в Україні державні інституції служать людям. «США направило в Україну професіоналів поліцейської справи з міста Ріно, штат Невада, які працюють з українськими колегами, – зазначив Джеффрі Р. Пайєтт. – Я знаю, що наші спеціалісти були вражені рівнем підготовки та професіоналізмом ваших фахівців».

Другий фронт, за словами Посла США в Україні, – на сході держави. «Ресурси, які надає ця угода, підуть на те, щоб підвищити мобільність прикордонників, покращити їхні технічні можливості, зокрема у протистоянні тероризму, щоб допомогти Україні зміцнити свої кордони», – конкретизував представник американської сторони.

Окремі сподівання наших американських партнерів стосуються антикорупційного бюро. Нагадаємо, що під час звіту Уряду до 100 днів його діяльності міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що з наданих Україні 26 млн доларів близько 10 млн будуть витрачені на антикорупційну діяльність, зокрема на новостворене Національне антикорупційне бюро.

 «Документ, який ми підписали, підтверджує наші спільні цінності. Ми й далі підтримуватимемо вас», – наголосив Джеффрі Р. Пайєтт.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті