Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
05/03/2015 17:12

Перемагає міцніший духом

Спортивне реноме 23-річного майстра спорту України міжнародного класу з гирьового спорту лейтенанта міліції Станіслава Клименка досить промовисте.  Він багаторазовий чемпіон України, чемпіон Кубка України, чемпіон світу  як серед юніорів, так і серед чоловіків, переможець Кубка світу, багаторазовий срібний призер чем­піо­натів світу та Європи і з-поміж юніо­рів, і з-поміж чоловіків. Станіслав також увійшов до рейтингу десяти найкращих спортсменів  2014-го за версією ФСТ «Динамо». 

У гирьовому спорті Станіслав Клименко – шостий рік. Займатися ним ще курсанта-першокурсника Донецького юридичного інституту МВС України запросили тренери Леонід Гаража (тодішній начальник курсу ДЮІ) та Артур Сасік (тоді – викладач ДЮІ), які й взялися за виховання майбутнього чемпіона. До вступу у ві­дом­чий виш Станіслав Клименко займався легкою атлетикою та пожежно-прикладним спортом і мав непогані результати. А перші вагомі перемоги в гирьовому спорті з’я­ви­лися не одразу – давалася взнаки відсутність належної техніки. «Спершу я не розумів, як під час виконання вправи розслабити руки й ноги, тримаючи 32-кілограмову гирю, – розповідає Станіслав Клименко. – Відтворював вправу суто візуально, роблячи акцент на м’язову силу. Через це не було й помітних результатів. Тоді важливо було не покинути спорт і посилено тренуватися».

Станіслав продовжував працювати над собою: три-чотири рази на тиждень ходив до зали, їздив на міські та обласні змагання, спостерігав за виступами інших гирьовиків. Згодом наполегливість та витривалість спортсмена були винагороджені. За півроку Станіслав Клименко виконав норму кандидата в майстри спорту, здобув упевненість у власних силах і почав працювати з більшою вагою. Підкорився Станіславу й норматив майстра спорту. А невдовзі прийшли перші перемоги на всеукраїнських змаганнях – ім’я новачка Клименка стало відомим у колі професіоналів гирьового спорту.

2011 року Станіслав Клименко піднявся на ще один щабель у своїй спортивній кар’єрі: йому довірили представляти Україну на міжнародній арені. На перших змаганнях у Гамбурзі (Німеччина) тоді ще курсант ДЮІ показав четвертий результат: далося взнаки хвилювання.

«Спершу виступати на міжнародній арені було доволі складно: як не готуйся вдома, а все одно певний відбиток на фізичний та психологічний стан накладають переліт, різниця в часі, відсутність поруч тренера,  –  ділиться досвідом спортсмен. – Усе це впливає на кінцевий результат».

Та вже за рік на чергових міжнародних змаганнях Станіслав здобув першість. З останніх престижних змагань – чемпіонату світу з гирьового спорту, що відбувся в місті Гамбургу торік у листопаді, Станіслав Клименко повернувся зі «сріблом» в особистому заліку та загальнокомандною «бронзою». Відтак чергова вершина, яку має бути підкорено, – найвища сходинка світового п’єдесталу.

«Наші найзапекліші конкуренти – це спортсмени з Росії та Казахстану. У цих країнах гирьовий спорт – на високому рівні: чи не в кожній ДЮСШ  є відповідні спортивні секції, – розповідає Станіслав Клименко. – Та мене це мотивує ще більше працювати над собою, покращувати результати. Зрештою, для перемоги потрібна не лише хороша фізична підготовка, а й непохитний бойовий дух. Як себе налаштуєш, так і буде».

Тримати себе у формі Станіславу допомагають тренування в залі – щонайменше тричі на тиждень, пробіжки на свіжому повітрі, плавання та виконання універсального комплексу вправ, щоб тримати м’язи в тонусі. «Не приховуватиму: іноді доводиться примушувати себе піти в зал, – усміхаючись, каже спортсмен. – Але коли є чітке усвідомлення, для чого тобі це потрібно, долаєш лінь і починаєш працювати».

Марія САЛЬНІК, «ІЗ» 

Фото з особистого архіву 

 

Станіслава Клименка

друкувати
Додати коментар

Інші статті