П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
23/01/2015 13:19

Патрульна поліція

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Екатерина Згуладзе-Глуксманн називає реформу право­охоронного відомства другим фронтом теперішньої вій­ни. І ті, хто сподівається перемогти на всіх її напрямах, мають забути про страх та надто емоційні переживання, а отже й про підстави опускати руки. Навпаки – реформаторам потрібно багато працювати, щоб знаходити адекватні відповіді на наші як старі, так і сьогочасні виклики. Днями пані Екатерина докладно розповіла про втілення першої з низки новацій, покликаних створити нову реальність, яку українці мають сприйняти та оцінити – на вулиці міст вийдуть поліцейські. З новими функціями, інакшою підготовкою та філософією діяльності, наближеною до потреб громад, і кращою мотивацією до відповідаль­нішої праці.

Сенс не у формі, а в змісті

Прологом появи української поліції стає створення патрульної служби (ПС) із сучасною системою відбору персоналу, підготовки, оцінки результатів роботи. Перші патрулі ми побачимо цьогорічним літом на вулицях Києва, а згодом – і в інших великих містах держави. Передбачається, що згадані вартові порядку переберуть на себе функції, притаманні як ДАІ, яку реорганізують, так і дільничним інспекторам міліції. І це не експеримент, це крок уперед без можливості відкоту назад – у минуле.

Ця прес-конференція фактично стала презентацією амбітної програми перетворень міліції в поліцію. Не в сенсі форми, а в сенсі змісту й переродження, скидання баласту архаїки. До того ж допоможе відомству в цій давно очікуваній метаморфозі саме суспільство – його найактивніша й небайдужа частина.

– Маю честь звернутися до всіх українців, що палко бажають змін у країні, вірять у них та хочуть взяти в них участь: тим, хто стане до лав нового підрозділу й убезпечуватиме свої ж вулиці, райони чи цілі міста, ми пропонуємо гідні умови праці, – заявила заступник міністра.

Отже, пояснимо детально, що ж відбуватиметься на практиці. У Києві створюють патрульну поліцію, яка має за півроку конвертувати проголошені в січні наміри в конкретний результат – кращу безпеку столичного терену. Там служитиме близько 2 тис. працівників. Оголошено про початок відбору кандидатів у ПС, який триватиме з 19 січня до 6 лютого. Поліцейськими стануть найкращі з претендентів на основі відкритого конкурсу.

Зауважимо: реєстрація кандидатів у цю службу вже стартувала й варто поспішати, бо результати перших діб подачі заявок засвідчують: конкуренція неабияка, оскільки бажання служити виказало кілька тисяч осіб.

 

Ключові функції ПС

Забезпечення правопорядку в громадських місцях, реагування на ситуації, що виникають у цій царині, надання невідкладної допомоги постраждалим, захист життя і здоров’я людей, їхньої власності.

Убезпечення дорожнього руху (діятимуть спеціалізовані наряди, які реагуватимуть та оформлятимуть ДТП).

Встановлення довірчих стосунків з населенням для того, щоб вирішувати проблеми на місці.

Наряди ПС не стоятимуть, а постійно баражуватимуть ввірену територію на автівках. Діятимуть і піші патрулі – саме вони більше контактуватимуть з людьми, можна сказати, навіть заберуть собі певні клопоти дільничного інспектора.

 

Кого запрошують

Чоловіків і жінок віком від 21 до 35 років, які хочуть особисто долучитися до розбудови нової, без корупції й сваволі, правоохоронної системи, заснованої на принципах взаємодії з громадянами, яка захищає верховенство закону. Ці люди повинні мати пов­ну середню або вищу освіту, водійські права категорії «В», належне фізичне та психічне здоров’я,  вільно володіти українською мовою та не мати  судимості.

Подавати кандидатуру на конкурс можуть і нинішні працівники міліції, які відповідають зауваженим вимогам. Їм теж доведеться пройти сито відбору – нелегкого навіть для них. Ті ж правоохоронці, які не «вписуються» в рамки критерію, не зможуть працювати в новій службі. Щоправда, у них залишається шанс продовжити кар’єру в іншому підрозділі. ДАІ реорганізовуватимуть поступово – з надходженням випускників курсів патрульної поліції. Ймовірно, слід чекати на розробку програми перекваліфікації для тих даївців, які не потраплять у ПС. Екатерина Згуладзе-Глуксманн наголошує: відомство не хоче втрачати професіоналів зі значним досвідом – саме їх і хочуть бачити в новій структурі. І водночас сподівається, що в поліцію люди підуть не просто найматися на роботу, а внесуть нові ідеї. Можливо, вони не затримаються на роки на службі, але використають цю можливість зробити щось корисне для країни.

 

Перше, але не останнє випробування

Після подачі анкети кандидата допускають до перевірки його загального рівня знань і навичок, зокрема уміння керувати машиною, оцінять фізпідготовку, проведуть психодіагностичне тестування й медогляд, запросять на співбесіду.

Потенційних поліцейських випробовуватимуть добре знаним і використовуваним у багатьох країнах тестом на особистість MMPI-2 (Minnesota Multi­phasic Personality Inventory, або Міннесотське багатоаспект­не особистісне опитування). Приміром, цю технологію практикують під час відбору персоналу в поліцію США, Італії, Великобританії, Ізраїлю тощо. MMPI-2 виявляє такі властивості психічного стану, як тривожність, схильність до страхів, асоціальність, депресивність, гнівливість, цинічність. Спікер заходу переконує, що цей та інші тести дозволять виявити мотивацію людини йти на таку службу й рівень самооцінки: «Чому нам це важливо? А тому, що ми шукаємо особистостей, які відіграватимуть ключову роль у становленні цієї базової поліцейської служби. Людина в однострої повинна пишатися приналежністю до певної професійної спільноти. Також нам важливо знати, чи спроможний кандидат приймати правильні рішення в екстремумі, чи достатньо в нього комунікативних навичок, бо йому доведеться дуже багато контактувати з населенням».

 

Інша фаза відбору – структурована співбесіда, що допоможе виявити рівень відповідальності людини, межі емоціональної стабільності, логічність мислення, а також окреслить ціннісний зріз особистості і вкаже на схильність до роботи в команді. Саме в командній роботі наразі полягає засадничий принцип сучасної поліцейської діяльності.

Подальший алгоритм становлення

Кандидати в поліцейські, які благополучно подолали вступне сито відбору, з березня проходитимуть тримісячний вишкіл у закладі підготовки, де їм виплачуватимуть 2 тис. гривень стипендії, а найкращим слухачам її розмір підвищать.

– Ми пропонуємо суспільству сучасні принципи охорони правопорядку, а для колег – нову робочу обстановку. Це не тільки вища зарплата, а й краща модель проф­підготовки – нинішню варто змінити докорінно, відповідно до міжнародних стандартів, – наполягає Екатерина Згуладзе-Глукс­манн. – До розробки нової програми такого інтенсивного тренінгу залучать вітчизняних і закордонних фахівців, зокрема цивільних. Наприклад, я переконана: таку дисципліну, як захист прав людини, має викладати правозахисник. Головне, щоб ці інструктори насправді розділяли ті принципи й цінності, яким навчатимуть інших.

 

Гарантії для патрульних поліцейських

Допущених до самостійної служби чекає достойна оплата праці – від 6 тис. до 8 тис. гривень.

Наразі перебувають у розробці й нові зразки уніформи для цієї служби – вона стане зручнішою в користуванні в різних робочих ситуаціях: від тривалого перебування в авто до дій під час затримання.

Також у службу мають надійти нові авто та необхідне обладнання.

Існуватиме перспектива кар’єр­ного зростання. Наприклад, уже на курсантському етапі серед слухачів виокремлюватимуть людей з лідерськими рисами. Їх рекомендуватимуть на керівні посади.

 

Добре, що в України є друзі

– Наша реформа, якщо йдеться про її глобальний вимір, має кілька стадій, – пояснює перший заступник міністра. – Стратегічний рівень задуму передбачає підготовку законів і правил, процедур, іншими словами, формування нової «оболонки» відомства. Ми не вплинемо на ситуацію лише помінявши людей в одностроях, не змінивши правил гри. Інакше суспільство не отримає того результату, на який сподівається. І така законотворчість уже відбувається за участю українських і міжнародних експертів. Але то доволі тривала робота. Звісно, згодом перетворення торк­нуться всіх галузей, що існують в МВС, але не одномоментно. А це вже рівень, утворений такими тактичними елементами планування, як реалізація проектів у секторах, що потребують невідкладної уваги. На кшталт створення патрульної поліції.

Звісно, цей проект потребує хорошого матеріально-техніч­ного забезпечення і чималих фінансових вливань.

– Держбюджет не фінансуватиме створення патрульної поліції, – зауважує пані Ека. – Нам пощастило, бо в нас є друзі – міжнародні організації та країни, готові допомогти з тим. Головним донором проекту, як і загалом стратегічним партнером у справі модернізації українських правоохоронних органів, стають США. Допоки точний обсяг кошторису ще невідомий. Про нього ми розповімо невдовзі.

До речі, в перший день роботи Координаційний центр прийому кандидатів до підрозділу ПС навідав американський посол Джеффрі Пайєтт. У цій ознайомчій гостині його супроводжувала Екатерина Згуладзе-Глуксманн. Візит був цілком прогнозованим: оскільки ініціативу створення патрульної поліції Києва підтримує уряд США, його представники мають упевнитися в тім, наскільки ефективно відбувається реалізація програми. Під час оглядин дипломат запевнив, що до Києва незабаром прибудуть найкращі консультанти Держдепу, Мін’­юсту й ФБР, які поділяться досвідом з українськими колегами.

– Ми є вашими друзями в цій роботі й налаштовані на допомогу, – заявив пан Пайєтт. – Але складне завдання з розбудови нової держави та подолання корупції мають виконати власне українці. Америка розуміє, що Україна перебуває під загрозою на Сході, потерпає від агресії великого сусіда. Але мене надихає те, що тут є єдність у гілках влади, а також величезна сила й ентузіазм українського суспільства.

Патрульному ніхто не сміє давати вказівок, окрім безпосереднього керівника.

Журналісти поцікавились у першого заступника міністра, як відомство працюватиме над тим, щоб нових патрульних не затягло у твань хабарництва, корупції, щоб припинило існування телефонне право…

– Я забезпечуватиму той результат, щоб ніхто не телефонував рядовому патрульному. Якщо в когось є проблеми – нехай телефонує мені, міністру, нехай додзвониться до президента. Але патрульному ніхто не сміє давати вказівок, окрім його безпосереднього керівника! І ці вказівки будуть лише з робочих питань, а не щодо того, кого відпускати, а кого ні, – сказала ньюсмейкер прес-конференції, ні секунди не сумніваючись у реальності виголошеного. – Тепер щодо корупції й кумівства. Я маю досвід ламання у правоохоронній системі Грузії й владі загалом тих ганебних явищ. Як будемо боротися тут? Відповім так: патрульну поліцію, яка вийде на службу, нам усім треба буде захищати! Ми з міністром захищатимемо їх політично, щоб їх не зламали, не залякали погрозами, цькуванням, не звабили хабарами. А громадяни мають дати їм шанс проявити себе якнайкраще. І від того, як вони зможуть із громадянами співпрацювати, залежатиме, чи сприйматимуть їх як поліцейських. Чи поважатимуть їх? Сподіваюсь, в українців будуть підстави пишатися ними. І коли поліцейський даватиме громадянину якісь вказівки, що потрібно в певній ситуації діяти згідно з законом, люди цивілізовано виконуватимуть саме такі вимоги.

Головна особа в МВС з реформ чітко розуміє, що труднощі будуть. Як би ретельно не вибирали кандидатів, не вишколювали їх, «іміджевих» сюрпризів не уникнути, адже обов’язково хтось з новобранців покаже себе не найкраще. Тому в структурі ПС, як заявила пані Екатерина, діятиме відділ з моніторингу якості роботи служби.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті