Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
04/12/2014 14:53

За крок до омріяного «золота»

У свої п’ятдесят два роки ветеран міліції та спорту Іван Дзуль з прикарпатського міста Калуша й надалі підкоряє спортивний олімп. На чемпіонаті світу з важкої атлетики серед ветеранів, що відбувся в Копенгагені, він завоював срібну медаль.

У світовій першості в столиці Данії брали участь понад 300 атлетів. Національну збірну України представляли десятеро спортсменів. Представник органів внутрішніх справ Іван Дзуль був єдиний спортсмен із Західного регіону країни. Він виступав у четвертій віковій групі (від 50 до 54 років) вагової категорії до 77 кг, разом із титулованими суперниками з Німеччини, Швеції, Данії, Франції та інших країн.

«Коло основних претендентів на медалі визначилось уже після виконання кожним важкоатлетом першої вправи – „ривка”, – розповів Іван Дзуль після повернення з Копенгагена. – Найбільшу вагу (100 кг) підняв Холгер Ворм із Німеччини. У третій спробі в ривку штангу з такою вагою зафіксував і я. Однак цей результат судді не зарахували. Як не прикро, але погано спрацювали мої асистенти, що мали кон­тро­лювати відлік часу, який надається для виходу на поміст і на виконання вправи. На все це спортсмен має одну хвилину. А мої асистенти, коли вже був ввімкнений таймер для виконання спроби, чомусь почали вагатися, чи не «перезамовити» вагу на більшу. У результаті я отримав сигнал виходити на поміст, маючи в запасі лише 15 секунд. Штангу вагою 100 кілограмів підняв, але сирена прозвучала трошки швидше. Тому виступ у ривку завершив із результатом 98 кілограмів, втративши такі важливі два кілограми.

Не пощастило ветеранові з Калуша й у наступній вправі – поштовху. У перших підходах він упорався зі штангою вагою 118 і 121 кг, а в завершальних – підняв 125. Два із трьох суддів визнали спробу результативною. Іван Дзуль уже мимоволі радів, що став чемпіоном світу. Однак представниця Данії, що входила до складу журі, подала протест на виконання вправи: буцімто під час фіксації ваги українець допустив незначну технічну помилку. Після недовгої наради судді анулювали своє попереднє рішення про результативне виконання вправи. Тож Іван Васильович через упереджене суддівство набрав загалом 219 кілограмів і був нагороджений срібною медаллю. А «золото» чемпіонату світу дісталося французові Бруно Голіну, в якого в сумі двоборства виявилось 220 кілограмів.

Тепер у «скарбниці» відставного майора міліції дві срібні та одна бронзова медалі чемпіо­натів світу з важкої атлетики серед ветеранів. Будемо сподіватися, що Іван Дзуль таки стане на найвищу сходинку п’єде­сталу! Принаймні він цього дуже прагне й посилено тренується.

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ,

Івано-Франківська обл. 

друкувати
Додати коментар

Інші статті