П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
16/10/2014 14:17

Мак-2014: легальні посіви зменшуються, а підпільні – «розростаються»

У Міністерстві внутрішніх справ підбито підсумки операції «Мак-2014», що тривала на території всієї країни з травня до кінця вересня. Головною метою проведених заходів було знищення максимальної кількості нелегальних посівів маку й конопель і недопущення витоку цих рослин з об’єктів їхнього легального культивування на чорний ринок. Працівники міліції зосереджують особливу увагу на зазначеному відпрацюванні, адже наркоринок України більш як на 90 відсотків насичений наркотиками рослинного походження, тобто виготовлених із маку й конопель. Якими цього року були «врожаї» правоохоронців із кримінальних ланів, ми дізнались у начальника Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС Олега Шутяка.

Одразу слід відзначити, що цього сезону легальний сектор культивування нарко­вмісних рослин, представлений дев’ятьма суб’єктами господарювання: сім – засіяли коноплі та два – мак, був майже безпроблемним. Керівник УБНОН пояснює це кількома факторами. За ініціативою МВС, селекціонери Інституту луб’яних культур вивели сорти канабісу, які практично не містять тетрагідроканабінолу – головного психоактивного компонента. Завдяки такому здобутку нині підприємства вирощують тільки зазначені сорти конопель, що не становлять зацікавленості для наркоспоживачів.
«А стосовно маку, то останнім часом ми спостерігаємо значне зменшення легальних посівів цієї рослини, – зазначив Олег Шутяк. – Наприклад, якщо 2010-го мак зростав на більш як 3 тис. гектарів, то цього року лише на 232 гектарах, що майже в 14 разів менше. Це відбувається, по-перше, через недостатню кількість посівного насіння, а по-друге, через небажання підприємцями займатися тим видом діяльності, в якому потрібно дотримуватися низки складних ліцензійних умов».
Тож цього року в легальній сфері працівники міліції зафіксували лише кілька незначних крадіжок із полів, одна з яких, приміром, сталася на Черкащині. Там любителі «зілля» поцупили й підготували для переробки понад 230 грамів макової соломи й тепер відповідатимуть перед законом за ст. 308 (викрадення наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) КК України.
Зовсім інша ситуація склалась у царині підпільного культивування нарковмісної «флори». «Щороку площа нелегальних посівів лише збільшується, – наголосив очільник управління. – Це відбувається тому, що наркоринок не стоїть на місці, а наркозлочинці стають дедалі винахідливішими: вирощують заборонені культури в теплицях, які забезпечують охороною, маскують посіви з-поміж інших культур, підводячи до них крапельний полив, тощо».
Загалом за час проведення операції працівники ОВС обстежили понад 156 тис. сільськогосподарських угідь і присадибних ділянок громадян, виявивши 3,4 тис. фактів незаконних посівів нарковмісних рослин: 1,6 тис. – маку й 1,8 тис.– конопель, а також 60 фактів дикого зростання конопель та один – маку. Зокрема, у вересні на Вінниччині міліціонери відшукали в кукурудзі справжню плантацію канабісу: чиїсь дбайливі руки висадили з-поміж рядів «цариці полів» і виплекали 13,2 тис. кущів «кайфової зелені». Нині за цим фактом триває слідство, а правоохоронці розшукують господаря незаконних сходів.
Зібрати більшу частину врожаю до візиту оперативників устиг «аграрій» із Чернігівської області – під час обшуку на його присадибній ділянці зростало 328 кущів конопель. Однак у господарських приміщеннях будинку чоловіка міліціонери виявили ще 7 кг «травиці». Та, як згодом з’ясувалося, це був не весь «запас» фігуранта: в його гаражі, розташованому в одному з київських кооперативів, чекали свого часу понад 40 кг марихуани. За інформацією правоохоронців, таку кількість наркотику спритник приготував для продажу охочим «порелаксувати» зі столиці.
А от його 72-річна землячка переконувала вартових порядку, що вирощувала, сушила й подрібнювала коноплі для того, щоб робити з них чай і припарки на суглоби. Утім бабусиних «ресурсів» – понад 20 кг канабісу – вистачило б, щоб напоїти ароматним напоєм і підлікувати щонайменше весь район. Найімовірніше, пані мала все-таки іншу, кримінальну мету, тим паче за цінами чорного ринку вартість вилученого в неї «гербарію» становить близько півмільйона гривень.
До речі, як зауважив Олег Шутяк, підпільні «фермери» дуже часто вигадують різні байки про «благородні» призначення їхніх незаконних посівів та інколи навіть обурюються діям міліції, мовляв, мак вирощують тільки для насіння, тож усі звинувачення в порушеннях закону – безпідставні. Але практика засвідчує, що нині чи не кожна бабуся в селі знає: продавши восени наркоділкам макову солому, можна заробити непоганий «доважок» до пенсії. Приміром, у червні одна з жительок Рівненської області запевняла правоохоронців, що культивує мак, щоб потім зробити з нього начинку для пирогів, адже її родина дуже полюбляє таку випічку. Однак із тієї кількості рослин, які висадила жінка, можна було б отримати стільки насіння, щоб забезпечити ним кілька кондитерських цехів. З території її домоволодіння вилучили 24 тис. кущів снодійного маку, а сама любителька пирогів стала фігуранткою кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 310 (посів або вирощування снодійного маку чи конопель) КК України. Підозрювану можуть позбавити волі на строк від трьох до семи років.
Загалом, упродовж відпрацювання за названою статтею ККУ були розпочаті 3,2 тис. кримінальних проваджень, за якими про підозру нині повідомлено 1,8 тис. осіб. Знищено майже 3 млн нарковмісних рослин, а з незаконного обігу вилучено близько 1,6 т наркосировини.
Окрему увагу під час операції працівники міліції зосереджували на викритті угруповань, що торгують уже готовими наркотиками, виробленими з конопель і маку, – марихуаною й ацетильованим опієм. Зокрема, ще влітку на Київщині задокументували діяльність злочинної групи, у складі якої було п’ятеро осіб. Під час обшуку в спільників вилучили понад 200 мл «ширки», гроші, здобуті від незаконного бізнесу, й дорогу іномарку. На їхнє майно накладено арешт на 1,2 млн гривень. За інформацією бнонівців, добовий обіг коштів у знешкодженому «підприємстві» сягав близько 50 тис. гривень.
У вересні ліквідовано угруповання із шести осіб, що постачали, виготовляли й розповсюджували наркотичні засоби та психотропні речовини в Дніпропетровському регіоні. У затриманих виявили справжній «набір гурмана»: 560 г амфетаміну, 130 мл ацетильованого опію, 200 г марихуани, 35 пігулок комбінованого лікарського препарату «Ефіна», 15 г морфіну, 2,5 л ангідриду оцтової кислоти, а також приладдя для виготовлення наркотиків. Крім того, у підозрюваних вилучили зброю, 60 тис. доларів і 1,3 тис. євро. Накладено арешт на три автомобілі.
Попри закінчення відпрацювання, міліціонери й нині не втрачають пильності. Днями чернігівські правоохоронці виявили поле площею понад 20 соток, де фактично в промислових масштабах незаконно вирощували коноплі. Висота більшості рослин перевищувала три метри, а товщина стовбура біля землі становила 10-12 см у діаметрі. До того ж групи кущів були різні за своєю формою, а також за кольором і розміром листя, тож, найімовірніше, на цій «плантації» плекали різні сорти канабісу. Крім того, в господарській будівлі на цій самій земельній ділянці була обладнана імпровізована сушарка. Звідти вилучили два мішки з марихуаною загальною вагою сім кілограмів. Незабаром унаслідок проведення низки оперативно-розшукових заходів були встановлені господарі цієї «рослинності», у гаражі яких зберігалося ще 40 кг марихуани.

Анна ТОРГОНЕНКО, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті