Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
01/02/2010 16:12

Правоохоронці викрили міжнародну мережу дитячої порнографії

Працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, МВС України спільно з правоохоронцями Австралії, Великобританії, Італії, Канади, Нідерландів, Республіки Білорусь і США викрили злочинну організацію, яка виготовляла та поширювала свою продукцію через Інтернет. Збут порнопродукції орієнтувався переважно на користувачів зі США та країн Європейського Союзу.

Як повідомили у Департаменті зв`язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України, під час численних робочих зустрічей вітчизняні правоохоронці обмінювалися інформацією із іноземними колегами щодо діяльності українського осередку кримінальної структури, що забезпечувала функціонування платних веб-сайтів із ексклюзивними матеріалами порнографічного характеру.

Працівники міліції встановили, що учасники цієї групи створювали та адміністрували інтернет-ресурси із зображеннями сексуальної експлуатації дітей, а також забезпечували автоматизований доступ до порно за допомогою переказу коштів з банківських рахунків покупців за реквізитами платіжних карток.

З метою конспірації учасники злочинної групи обмежували доступ українських інтернет-користувачів до заборонених матеріалів, забезпечували криптографічний захист серверів, на яких розміщувалися веб-ресурси із забороненим контентом, а також здійснювали їх адміністрування із використанням технічних можливостей, які дозволяли приховувати фактичне місцезнаходження власників сайтів.

А ось легалізація тіньових доходів здійснювалася з використанням послуг українських та зарубіжних кредитно-фінансових установ та електронних платіжних систем, відкриваючи рахунки підставних осіб та управляючи коштами через змінені IP-адреси.

У результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівники міліції ідентифікували п'ять мешканців столиці, які безпосередньо займалися збутом та розповсюдженням дитячої порнографії у глобальній комп'ютерній мережі. Крім того вдалося з'ясувати, що більшість матеріалів, які містилися на сайтах злочинців, були виготовлені у Києві упродовж 2003-2005 років. Також працівники міліції встановили осіб, котрі причетні до проведення фотозйомок та їх зв'язок із власниками інтернет-ресурсів.

Так, у січні цього року працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю ДБЗПТЛ МВС України за участю представників Служби міграційного та митного контролю США затримали чотирьох учасників злочинного угруповання. За місцями проживання цих осіб було одночасно проведено санкціоновані обшуки. Разом із тим закордонні колеги вилучили сервери, розміщені в Нідерландах, США та Чехії, які орендувалися зловмисниками для використання у здійсненні протиправної діяльності. Вилучену під час слідчо-оперативних заходів комп'ютерну техніку було направлено на комп'ютерно-технічну експертизу до ДНДЕКЦ МВС України.

Під час допитів підозрювані підтвердили свою причетність до створення та функціонування інтернет-ресурсів із дитячою порнографією. Фігурантів затримано у порядку ст. 115 КПК України. Ведеться слідство.

друкувати
Додати коментар

Інші статті