Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
19/08/2014 13:35

Сила в дусі, єдності й шані традицій

В одному із попередніх номерів нашого тижневика ми розпочали цикл публіка­цій, присвячений 90-літтю Фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України, яке легендарна організація святкуватиме 31 жовтня. «Динамо» заслужено називають «кузнею» чемпіонів. Чимала кількість медалей спортивних форумів регіонального, державного, європейського і світового рівнів – це безпосередня заслуга спортсменів Міністерства внутрішніх справ та Централь­ного спортивного клубу міліції України. Про цей напрям і йтиметься далі. 

Мету визначено. Вперед – до реалізації

Відповідно до державної політики у сфері фізичної культури і спорту в країні, серед працівників ОВС і військовослужбовців Націо­нальної гвардії України в МВС проводиться цілеспрямована робота щодо запровадження ефективних заходів удосконалення фізичної підготовки особового складу та належної організації і проведення спортивних змагань, насамперед, професійно-прик­лад­них, забезпечується участь спорт­с­ме­нів-міліціонерів у змаганнях вищого рівня.

В органах внутрішніх справ культивуються такі професій­но-прикладні та неолімпійські ви­ди спорту: прикладна стрільба, багатоборство груп захоплення, багатоборство снайперів, офіцерське триборство, багатоборство кінологів, гирьовий спорт, боротьба самбо, рукопашний бій і легкоатлетичний крос. Олімпійська складова спортивного життя МВС – це плавання, настільний теніс, легка атлетика, тріатлон, дзюдо, волейбол, футбол і кульова стрільба.

У неймовірно насиченому плані-календарі спортивно-ма­сових заходів міліцейського відомства головний і наймасштабніший форум – щорічна Спартакіада МВС. Комплексна програма цих змагань передбачає залучення до фізкультурно-оздо­ровчої діяльності й занять спортом максимальної кількості працівників ОВС. Відтак Спартакіада безпосередньо впливає на підвищення рівня загальної та спеціальної фізичної підготовки міліціонерів, їх загартованості, а крім того – активно пропагує здоровий спосіб життя. У її рамках в апараті міністерства проводиться шість чемпіонатів: з волейболу, плавання, прикладної стрільби, легкоатлетичного кросу, міні-футболу й настільного тенісу, участь у яких щорічно беруть близько однієї тисячі працівників з усіх структурних підрозділів. 

Окрім того, ще 12 чемпіонатів МВС України з професійно-прик­ладних видів спорту проводиться серед команд відомчих вишів і територіальних управлінь. Зокрема, збірні команди відомчих вищих навчальних закладів змагаються в офіцерському триборстві, прикладній стрільбі, гирьовому спорті, боротьбі самбо й легкоатлетичному кросі. А працівники управлінь внутрішніх справ у областях і на залізницях беруть участь у турнірах із рукопашного бою, прикладної стрільби, багатоборства кінологів, багатоборства снайперів, багатоборства груп захоплення, офіцерського триборства й легкоатлетичного кросу. 

За масштабами ці змагання не поступаються змаганням національного рівня: лише у фінальному етапі торішніх чемпіонатів за перемогу боролися 1 363 учасники, серед яких 11 заслужених майстрів спорту, 65 майстрів спорту міжнародного класу та 314 майстрів спорту України.

 

Перемоги на різних рівнях

Спортивно-масова робота в ОВС організована належним чином. Про це яскраво свідчать результати виступів спортсменів-міліціонерів на змаганнях різного рівня. Кілька років поспіль команди МВС займають перші місця в комплексному заліку «Динаміади» – змагань, що організовуються Фіз­куль­турно-спортивним товариством «Динамо» України серед правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб України.

Спортсмени апарату МВС України гідно представляють відомство на Спартакіаді серед працівників центральних органів виконавчої влади України, до програми якої входять 14 чемпіонатів із олімпійських і неолімпійських видів спорту. На цих змаганнях, власне, як і на багатьох інших, команда міліціонерів демонструє якісну підготовку й цілеспрямованість. Зокрема, у Спартакіаді 2013 року, в якій брали участь 40 центральних органів виконавчої влади й понад півтори тисячі спортсменів, наше міністерство внутрішніх справ вибороло почесне третє місце в комплексному заліку.

Працівники МВС мають чимало нагород чемпіонатів Європи серед поліцейських. У період із 2007 по 2013 роки команди правоохоронців взяли участь у 19 змаганнях, що проводилися під егідою Європейського спортивного союзу поліцейських (USPE): у загальнокомандному заліку наші міліціонери сім разів підіймалися на найвищу сходинку п’є­де­сталу, тричі здобували «срібло», і чотири рази – «бронзу»; а в особистому заліку – завоювали по 47 золотих і срібних медалей та 34 бронзових нагороди. Примітно, що спортсмени ОВС ставали найкращими атлетами USPЕ: у 2004–2006 рр. цей титул здобув плавець Олександр Волинець, а у 2008–2010 рр. – легкоатлет Сергій Лебідь.

У п’яти чемпіонатах світу, що проводилися під егідою Міжнародного спортивного союзу поліцейських (USIP), правоохоронці з України тричі посідали перше загальнокомандне місце, по одному разу займали другу й третю сходинки, а в особистих заліках здобули 12 абсолютних перемог, 14 срібних і 15 бронзових нагород.

Європейська спільнота поліцейських належним чином оцінила спортивний потенціал своїх українських колег. Зокрема, й під час проведення чемпіонату Європи з легкої атлетики в Донецьку 2010-го року та турніру плавців-поліцейських, що пройшов у 2013-му в Дніпропетровську, коли господарі – команди МВС – ставали абсолютними переможцями. Тоді гості й учасники відзначили, що Україна встановила нові стандарти проведення спортивних змагань серед правоохоронців і захоплювалися цілеспрямованістю й рішучістю наших вартових порядку.

 

Спортивно-родинний формат

Ось уже п’ять років поспіль в українській міліції проводиться традиційний «Олімпійський день». Захід, запроваджений із метою популяризації фізичної культури і спорту та пропаганди здорового способу життя, виконує й іншу, не менш важливу функцію: дає можливість працівникам ОВС весело й корисно провести час разом зі своїми сім’ями. Щороку в родинно-спортивному святі беруть участь 55 тис. правоохоронців і членів їх сімей.

Однак це не єдиний спор­тив­но-масовий захід родинного формату: щорічно в органах і підрозділах внутрішніх справ проходить понад 3,5 тис. змагань різного рівня за участю близько 95 тис. працівників міліції та членів їхніх сімей. Крім того, функціонують майже дві тисячі спортивних секцій із професійно-прикладних та інших видів спорту, у яких можуть проводити дозвілля родини міліціонерів у повному складі. За останніми даними ці секції відвідують понад 32 тис. працівників та 4,2 тис. членів їхніх сімей, з них – понад 1,7 тис. дітей.

Дієво популяризує фізичну культуру та спорт і здоровий спосіб життя Центральний спортивний клуб міліції України (ЦСКМУ), створений за ініціативою самих працівників ОВС. Головна мета діяльності клубу, яку визначає статут організації, – це задоволення соціальних, професійних, спортивних та інших спільних інтересів його членів, а основними завданнями визначені удосконалення, популяризація фізичної культури і спорту як засобу оздоровлення та підвищення професійної майстерності й активності, залучення до регулярних занять фізичною культурою і спортом усіх членів ЦСКМУ та зацікавлених громадян, сприяння розвитку різних видів спорту, організація, проведення та участь у національних і міжнародних спортивних змаганнях та інших фізкультурних заходах тощо. 

Ця громадська організація та її 17 осередків у територіальних підрозділах МВС та у відомчих вишах активно залучає вартових порядку до олімпійських, про­фе­сій­но-прик­лад­них, ігрових видів спорту й сприяє підвищенню рівня їхньої професійної та фізичної підготовки.

 

Володимир НОВОХАТНІЙ, м. Київ,

Марина ГОНТАР, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті