Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
24/07/2014 17:04

Одеський блокпост на «шляхопроводі смерті»

Одеса – місто контрастів. Тамтешньому аборигенові не потрібно їхати у Грецію, де, як кажуть, «є все», щоб придбати певну річ, щось побачити чи чимось подивуватися. На місцевих ринках і в магазинах продають крам на будь-який смак, до того ж тут є де відпочити – щороку Південну Пальміру відвідують 1,5-2 мільйони туристів та курортників, яких обслуговує розвинена готельно-ресторанна індустрія, і є безліч можливостей не нудьгувати під час перебування в чорноморській перлині. Проте, щоб зберегти реноме безпечного й відносно спокійного мегаполіса, тутешнім міліціонерам доводиться докладати чималих зусиль і постійно працювати на підвищених «обертах». Адже Одесу важко уявити не тільки без моря, Привозу, пам’ятника Дюку, а й без уславлених життям та анекдотами жиганів, блатної братви, фраєрів й іншої кримінальної публіки. Зокрема, чимало «чоловіко-калорій» вартові порядку регіону «спалюють», беручи участь у невпинному антинаркотичному марафоні, намагаючись, якщо не ліквідувати до кореня, то хоча би завдати цьому явищу максимальних втрат.

Наркомафія мріє про чорноморський «хаб» в Україні

В Одесі збігаються різноманітні морські, сухопутні й авіаційні «артерії». На жаль, ними послуговуються не лише добропорядні комерсанти чи пересічні подорожани. Потенції чорноморського транспортного вузла використовують і кримінальники. Зокрема, ділки наркобізнесу здавна мріють про облаштування тут своєрідного «хабу» для перевалки всілякого дурману як частини того чи іншого трансконтинентального наркотрафіка. Не кривитимемо душею: інколи це їм вдається, інакше не було б у нас важкої й легкої «дурі», тисяч наркозалежних – наслідків того, що осідає в українському сегменті цього вселенського «шляхопроводу смерті». І справді, хто тільки не намагається використати транзитний потенціал України: це й нафтогазотранспортні компанії, і перевізники залізничного та автотранспорту, а з ними й виробники всілякого товару, туристи... Хай би як прикро, та тими ж стежечками пнуться до нас і через нас кримінальники різномастого штибу. Правоохоронцям ще не час припиняти вишукувати оті «доріжки кайфу». Їх ще забагато…

В Одеси тут своя особлива роль і значення. І згадка про кримінальний «хаб» – зовсім не жарт і не жонглювання новомодними іншомовними поняттями. Це – сучасна тенденція чи не для всіх знач­них відкритих портових міст світу. Не оминула вона й нашого берега. Так, ще 2010-го, в самий розпал антитрамадольної війни, коли завдяки зусиллям МВС вдалося зменшити обсяги випуску трамадолу в рази, на ринку з’я­вилися нові трамадолопохідні препарати. Вони стали об’єктом цікавості українських наркодилерів. Тоді ж харківська міліція вилучила 100 тис. доз таких пігулок «подвійної дії» індійського походження. Згадані таблетки морем переправляли з Індії до Одеси, а вже звідти, через мережу автобусних перевезень, потрапляли до споживача.

Вже в березні цього року одеські бнонівці за сприяння миколаївських колег «перекопали» міжнародний канал надходження сумнозвісного психотропу – амфетаміну. Оперативники ретельно розробляли план викриття фігуранта – 23-літнього іноземця, якого затримали на автостоянці одного з торговельно-розважальних комплексів у с. Фонтанка Комінтернівського району. Те, що найближчі кілька літ життя для нього справді видадуться «не фонтаном», гарантують знайдені в нього реч­доки, зокрема, кілька паспортів громадянина різних країн та 25 тис. гривень, отриманих за оборудку з «колесами щастя».

Начальник обласного УБНОН Дмитро Головін каже, що актуальним у згаданому нелегальному бізнесі тривалий час залишається організація поставок саме певних лікарських засобів, що містять складові інгредієнти наркотиків. Цьогорічної весни його колеги поставили фінальну крапку у тривалій розробці й руйнації контрабандистського «містка» з Придні­стров’я, яким в Україну доправляли значні партії сильнодійних медпрепаратів. Операція виявилася міжвідомчою, адже окрім міліціонерів, до неї долучилися прикордонники та працівники СБУ. Основним «товаром» у змовників став димедрол, що має ажіотажний попит у наркозалежних регіонах, бо його використовують у процесі виготовлення ацетильованого опію. Три місяці оперативники намагалися не випускати з поля зору дії учасників оборудки, допоки не настав час брати всіх на гарячому. І ось, у березні, борці з наркозлочинами дочекалися зручної нагоди й затримали двох контрабандистів, які автівкою перевозили цілу хуру білоруського димедролу, що не мав належної реєстрації в Україні.

Варто зауважити, що багато сильнодійних речовин, які використовують спортсмени, завсідники фітнес-залів, культуристи тощо, в Україні заборонені, а в Молдові – ні. Переважно це контрабандні анаболіки, що продають у магазинах спортивного харчування та через Інтернет. У травні «погорів» одесит, який отримував через службу доставки кілька тисяч таблеток сильнодійного анаболічного стероїду.

Нещодавнім успіхом одеських бнонівців було викриття іншого кримінального товариства «імпортерів кайфу». 41-річний нероба збив до купи зграйку, яка діставала якісні психотропи і практично допрацювалася до того, що стала монополістом на ринку збуту екстазі в розважальних закладах Іллічівська. Найвірнішими помічниками чоловіка стали дівчата, завбачливо «присаджені» на залежність від дурман-пігулок. Звісно, задокументувати вдалося лише дещицю реального обсягу продажів, але й вона вражає – понад дві тисячі «доз». Принагідно нагадаємо: одеська міліція останнім часом виявила кілька груп, які в усесвітній павутині, з використанням заокеанських серверів, торгували пігулками екстазі.

 

Висока ціна «толерантності в мантії»

Очільник УБНОН полковник міліції Дмит­ро Головін погоджується, що регіон цікавить ділків як транзитна територія й перевалочна база, зокрема, афганського опію та героїну, поставки яких тут періодично перехоплюють. Приміром, вір­менські колеги нещодавно викрили поставку майже 1 т героїну, що мав транзитом іти через порт Іллічівська в Західну Європу.

Проблемою бнонівської галузі, як зазначає очільник регіонального підрозділу, стало надто толерантне ставлення суддів до фігурантів розслідувань щодо наркотрафіка і збуту дурману. Почасти до підозрюваних важко застосувати адекватні скоєному запобіжні заходи. Наприклад, затриманих випускають під домашній арешт чи заставу 30 тис. гривень, коли в махрового наркоділера, кілька разів судимого, добовий обіг прибутків становив удвічі більші суми. Як не прик­ро те визнавати, але згаданий тіньовий бізнес має явні ознаки етнічної злочинності, хоча певні організації нацменшин усіляко намагаються відкараскатися від подібних звинувачень.

– Елементом етнокриміналу, що має в Одесі певні традиційні впливи, десятиліттями було сумнозвісне «Палермо» – район наркоторгівлі на кордоні з Миколаївщиною, – зауважує Дмитро Валерійович. – І згадана «резервація приходу» намагається відродитися. Наприкінці 1990-х її «бомбили» глобальні відпрацювання, багато ділків відсиділи свої 5-10 років, повиходили з в’язниці і знову намагаються відновити бізнес. Наразі ділки підходять до справи ґрунтовніше, намагаючись «заручитися підтримкою» адвокатів та інших фахівців, залучених у судові процеси…

Тут потрібен, на мою думку, певний історичний екскурс.

Одеське «Палермо» – так називають у народі район, де вже не один десяток років з різною інтенсивністю триває торгівля наркотиками. Головують у нім мало не цілими династіями «смагляві скитальці». А осередком промислу вважають села Корсунці та Шевченкове. Тут, поблизу Куяльницького лиману ще в 1960-і роки почали селитися люди, що прибули в кибитках. Уже тоді вони налагодили збирання маку й конопель, переробку й розфасовку отриманої сировини. (На початку нинішнього тисячоліття, за оцінками генерала СБУ Володимира Тимошенка, кількість наркоманів, які регулярно придбавали дурман-зілля в «Палермо» перевершила дві тисячі.) Цікаво, що кільком наркокланам допомагає заробляти шалені прибутки майже все навколишнє населення (інколи навіть переховує наркотики й кур’єрів). В обійстях, де виготовляють дурман, можна побачити справжніх батраків – представників соціального дна, які працюють у наркоцехах. Деякі будинки в Корсунцях нагадують фортеці з триметровими парканами з колючим дротом та натренованими собаками у дворі. Корсунці з околицями – не єдине таке місце в регіоні. Так, у Березівському районі є Вікторівка, а в Іванівському – Петрівка: там окремі родини здобули статки на торгівлі ширкою. Для «палермівських» наркоугруповань характерне те, що вони практично не поширюють дурману серед одноплемінників, не втягують їх у вживання наркотиків. Це вирізняє їх з-поміж інших етнічних ОЗУ – таджицьких, афганських, нігерійських, члени яких є активними наркоманами.

Звісно, не останню роль в існуванні «наркомаркетів» відіграє не задешево куплена лояльність суддів. Наркобаронів майже ніколи не притягають до реальної кримінальної відповідальності. За ґрати потрапляють далеко не найголовніші фігуранти, про яких ідеться в оперативних матеріалах сищиків. Фахівці вказують на суттєве зменшення «товарообігу» в «Палермо», проте наразі ще чимало ділків заробляє на чужому горі й фатальній пристрасті…

 

А може заважають «зв’язані руки»?

– Для зручності та просторового уявлення про проблему ми розробили спеціальну мапу, де відмічаємо постійні зміни в ситуації з наркоторгівлею. Так, і досі маємо багато скарг від жителів Шевченкового, хоча там мешкати значно комфортніше, ніж ще 10 років тому, – продовжує очільник УБНОН. – Не зрозумійте, що скаржуся, але насправді потрібне пов­не перезавантаження відповідної судової практики. От ми затримуємо наркоторгівку, але суддя ухвалює рішення про її домашній арешт. Утім, фігурантка навіть і в такому статусі й далі активно збуває дурман. Знову робимо оперативну закупівлю, затримуємо пані, приводимо в суд. І що? А там, даруйте, торгуються і пропонують нашій підопічній покласти півмільйона гривень застави на депозит Феміди в обмін на підписку про невиїзд. Адвокати хутко подають апеляцію й згадану суму зменшують уп’ят­над­цятеро. Гроші знаходять миттю й жінку відпускають додому. Щоб ви розуміли: наші фігуранти не є кимось на кшталт продавців насіння. Ефективне викриття таких персон – доволі витратна та морочлива справа. Приміром, в Ізмаїлі ми довго розробляли «наркомагазин», водночас задокументувавши перебування в нім майже 40 клієнтів, що прийшли за ширкою. Затримали «завмага» – смаглявку, раніше судиму за те ж на 5 років умовно, та її наймичку. Першій присудили домашній арешт – вона, згідно з оперативною інформацією, від свого бізнесу не відступила поки ми її не «прийняли» аж утретє! І, зауважте: на всі ці заходи витрачають чималі державні кошти, проводять засідання в судах, експертизи… Дехто нам закидає кволу активність. Люди добрі, та ми тих же самих наркоторговців затримуємо по кілька разів поспіль. Та й новий ліберальний КПК дещо зв’язує руки, бо неадаптований до нинішніх українських реалій, які не «підправиш» під вимоги кодексу. Переконаний: треба жорсткіше боротися з кримінальною наркотизацією українців, ніж нині.

Торік одеські бнонівці виявили майже 160 посівів нарковмісних рослин, вилучили понад 800 тисяч «райських кущів» – здебільшого конопель (переважно вирощують у придунайських та інших малодоступних плавнях і ярах) і знач­но менше – маку. Разом із прикордонниками й авіацією міліція прагне відпрацювати небезпечні регіони, передусім ізмаїльсько-ренійський, де регулярно виявляють посадки дурман-трави. Звісно, у тій роботі є купа підводних каменів. Приміром, законодавство сищика змушує не просто документувати грядку з майбутнім канабісом. Треба зловити якогось «наркофермера», який обробляє цю плантацію…

– Свого часу ми намагалися використовувати безпілотні літальні апарати, але це непросто робити у прикордонній зоні, адже потрібен дозвіл військових, – ділиться досвідом співрозмовник. – БПЛА – перспективна тема… Ми навіть знайшли умільців, здатних виготовити таких «птахів», обладнаних камерами з високою роздільною здатністю. Проте і цей варіант нам поки що не до снаги фінансово.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати
Додати коментар

Інші статті