Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
18/07/2014 14:39

Дорожня карта для якісних змін

МВС потребує затвердження Концепції реформування як дорожньої карти. У ній мають бути передбачені механізми координації діяльності всіх відомств, на які покладено функції забезпечення правопорядку та громадської безпеки на території держави. 

Після прийняття Концепції потрібно буде розробити понад два десятки нормативних актів, що регламентуватимуть діяльність складових частин оновленого міністерства. Про це йшлося на зустрічі представників МВС із французьким державним діячем Жаном-Марі Гуехенно.

За словами начальника Головного штабу МВС України Михайла Вербенського, на сьогодні найважливішим завданням є завершення розробки й затвердження Концепції реформування системи Міністерства внутрішніх справ. Після затвердження Концепції необхідно буде розробити понад 20 законів, що регламентуватимуть діяльність усіх служб, які входитимуть у систему МВС – Національної поліції, Державної міграційної служби, Державної прикордонної служби тощо. Крім того, законодавчо мають бути врегульовані різні аспекти практичної діяльності цих підрозділів, наприклад опера­тивно-розшуко­ва діяльність.

Для виконання цих планів у Міністерстві внутрішніх справ створено робочу групу. Вона вже напрацювала низку пропозицій, які були направлені до Міністерства юстиції та Кабінету Міністрів України.

Михайло Вербенський зазначив, що в процесі реформування має бути змінена система взаємодії між поліцією і населенням. Необхідно відійти від функцій карального змісту, і йти до со­ціаль­но-сервісного обслуговування громадян. Це зумовлює необхідність змін у підготовці кад­рів, виховання нового світогляду у працівників органів внутрішніх справ.

– Це потрібно для того, щоб партнерські відносини між правоохоронцями і громадянами були закріплені не лише законодавчо, а й у свідомості тих, хто забезпечує охорону громадського порядку і громадської безпеки, – наголосив керівник структурного підрозділу МВС.

За словами Жана-Марі Гуехенно, ідея цієї зустрічі виникла після розмови з представниками місії України при ООН. Він також зазначив, що може допомогти своїм досвідом проведення миротворчих операцій, адже вони значно стосуються й сектора безпеки. Крім того, представник Франції мав нагоду ознайомитися з проектом Концепції органів внутрішніх справ, зазначивши, що «вона чітка, амбітна й добре викладена».

Михайло Вербенський відзначив, що МВС готове до співпраці з усіма, хто може допомогти у справі реформування відомства.

– Ми раді співпрацювати з тими, хто допоможе нам пройти цей непростий шлях, аби забезпечити належну громадську безпеку й гідне ставлення до наших громадян, – підкреслив він.

Микола Гулевич, м. Київ 

Фото Олега Супруна

друкувати
Додати коментар

Інші статті