П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Ветеранська сторінка
07/07/2014 17:27

Дмитро Володимирович КОРНАЦЬКИЙ:Реалії сьогодення вимагають мобілізації сил державних і суспільних інститутів

-Революція Гідності, анексія Автономної Республіки Крим, бойові дії на Сході країни, сотні вбитих і тисячі поранених – усе це жорстокі реалії сьогодення, які потребують мобілізації й активізації діяльності всіх державних і суспільних інститутів. Свою посильну лепту в загальну справу вносить і Хмельницька обласна організація Асоціації ветеранів МВС України, до якої входять понад п’ять тисяч ветеранів і пенсіонерів. У своїй структурі вона об’єд­нує самостійні осередки учасників бойових дій на території інших держав, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 23 первинних організації МВ-РВ, а також 17 ветеранських груп у підрозділах УМВС в області.

Виконуючи статутні вимоги, керівники, члени ветеранських рад та активісти організації зосереджують свою роботу насамперед на соціальному й правовому захисті учасників бойових дій, тяжкохворих, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, малозабезпечених осіб тощо. Наша ветеранська організація підтримує тісні зв’язки із органами місцевої влади. Так нам вдається вишукувати кошти для надання матеріальної допомоги в лікуванні ветеранів органів внутрішніх справ, зокрема: операцій, придбання ліків тощо, а також для поховань ветеранів і пенсіонерів ОВС. 

Як позитивний приклад слід згадати співпрацю з обласною організацією «Союз Чорнобиль України». Нам вдалося відстояти законні права ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Відповідно до законодавства про самоврядування, ми спільно ініціювали розгляд питання щодо виділення цій категорії громадян на пільгових умовах квартир, земельних ділянок для ведення домашнього господарства, дач і гаражів, а також виділення коштів із місцевого бюджету на придбання ліків. На сесії Хмельницької міської Ради ця ініціатива була підтримана. 

Наші громадські організації систематично надають ветеранам інформаційну правову допомогу, а також забезпечують юридичний супровід у написанні різних заяв і готують позовні заяви, апеляційні й касаційні скарги в судові інстанції.

Однак суто матеріальною та правовою допомогою піклування про ветеранів не обмежується. Ми дбаємо, щоб вони відчували нашу турботу й підтримку щоденно. З нагоди пам’ятних річниць для заслужених ветеранів – учасників Великої Вітчизняної війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС тощо – організовуємо урочисті заходи. Цьогоріч до 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану ми вшановували ветеранів-афганців, яким були вручені 67 медалей. Заохочувалися ліквідатори аварії на ЧАЕС із нагоди 28-річчя Чорнобильської катастрофи та ветерани Великої Вітчизняної війни. Для них були проведені урочисті мітинги, святкові концерти й обіди.

Ветеранська організація також приділяє увагу музейній справі. У міськрайорганах внут­рішніх справ були створені кімнати й куточки, присвячені історії міліції Хмельниччини. Щоб отримати необхідний досвід у проведенні такої роботи, голови первинних організацій завітали до історичного музею Національної академії внутрішніх справ України, де ознайомилися з унікальною колекцією експонатів, присвячених міліцейській тематиці. 

Як не прикро про це говорити, але події останнього часу – анексія Росією Криму та бойові дії у східних областях України – засвідчили не лише вкрай низький організаційний і матеріально-технічний стан армії та право­охоронних органів, а й провали в патріотичному вихованні. Поштовхом до подолання деморалізації особового складу органів внутрішніх справ, поліпшення патріотичного виховання та професійної підготовки працівників міліції має стати Звернення міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова до ветеранів органів внутрішніх справ, яке надає їм право й широкі можливості щодо формування міліції нової генерації. Водночас, вважаємо, що радикальних змін не буде досягнуто без реформування правоохоронної системи й приведення її у відповідність до європейських стандартів, очищення від осіб, які себе скомпрометували.

Задля поліпшення патріотичного виховання, професійної підготовки працівників міліції, зміцнення законності та службової дисципліни запропоновано розглянути питання щодо відновлення в міськрайвідділах внутрішніх справ заступників по роботі з персоналом, запровадити діяльність судів честі рядового, середнього та старшого начскладу, реорганізувати відділи соціально-гума­ні­тарної роботи УКЗ ГУ-УМВС у підрозділи соціальної та виховної роботи й координації діяльності з громадськими організаціями. У Положенні про проходження служби передбачити можливість звільнення працівників з органів внут­рішніх справ за дискредитацію тощо.

Вважаю, лише на користь системі МВС буде подальше суттєве скорочення управлінських посад, а також широке розатестування в  адміністративних підрозділах та їх укомплектування справжніми патріотами України, ветеранами й пенсіонерами, які за своїми фізичними та морально-діловими якостями відповідатимуть чинним вимогам.

На думку ветеранів, чимало керівників органів і підрозділів внутрішніх справ, які були членами корупційних та хабарницьких схем, мають добровільно піти у відставку, не очікуючи люстрації, судових та управлінських рішень. А очолювати ОВС повинні молоді, порядні, відповідальні й високоосвічені фахівці, серед яких і ті, що сьогодні воюють у східних областях України. 

З огляду на суспільно-полі­тичну ситуацію, вважаємо, що задля формування міліції нової генерації, створення якісного та перспективного резерву, доцільно активізувати профорієнтаційні заходи в трудових колективах, навчальних закладах і серед осіб, звільнених зі служби у Збройних силах України, і залучати найкращих представників на службу або в навчальні заклади МВС України, гарантуючи гідне грошове утримання й надійний соціальний захист.

 

Записала Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті