Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
22/05/2014 16:11

Щоб вберегти людей, пішов під кулі

Від вогнепального поранення, отриманого під час затримання озброєного правопорушника,  загинув Юрій Ващенко, старший слідчий Талалаївського райвідділу УМВС Чернігівщини.

Того злощасного дня до чергової частини Талалаївського РВ надійшло повідом­лення: на вулиці Заводській чоловік погрожує громадянам рушницею. До того, як слідчо-оперативна група прибула на місце події, угамувати агресивно налаштованого місцевого жителя вже намагалися родичі й сусіди. В одного з них озброєний дядько кілька разів вистрелив і лише дивом не влучив. У тому, що сталося, найімовірніше, вин­на горілка: чолов’яга вже допивався до «білої гарячки». Цього разу йому примарилося, що у хату лізуть грабіжники. Своє майно вирішив боронити з мисливською рушницею руках. 

Міліціонери намагалися заспокоїти чоловіка й умовити скласти зброю. Старший слідчий Ващенко повільно підходив до нього збоку. Юрій розумів, що неадекватний дядько може будь-якої миті розпочати стрільбу по натовпу цікавих спостерігачів, де були жінки й діти. Між правоохоронцем і чолов’ягою залишалося не більше двох-трьох метрів, коли «мисливець» різко повернувся й фактично впритул двічі вистрелив у слідчого. Ледве тримаючись на ногах, той ще зміг застосувати табельну зброю. І впав…

Оперуповноважений Ярослав Кобиш, що був із Ващенком у групі затримання, відкинувши подалі забрану в пораненого зловмисника рушницю, кинувся до напарника. Люди допомогли донести його до службового авто. Старшого слідчого доставили до лікарні, де від тяжкого поранення в груди (куля пробила бронежилет) він помер.

* * *

…Юрій Ващенко пов’язав свою долю з органами внутрішніх справ 2008 року, коли став дільничним інспектором. Жителі дільниці відразу пройнялися повагою й симпатією до молодого енергійного правоохоронця: він завжди якомога швидше намагався прибути на виклик і розібратись у ситуації, прийти на допомогу. Керівництво ставило його за приклад. У 2012-му Ващенко став слідчим, за рік – старшим слідчим. Планував кар’єру, заочно навчався в Національній академії внутрішніх справ, разом із дружиною виховував двох маленьких донечок, мріяв про їхнє щасливе майбутнє…

Порядна людина, чесний, принциповий міліціонер – таким Юрій Ващенко назавжди залишиться в пам’яті рідних, друзів і колег.

Сергій БРИЛЬ, Чернігівська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті