Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Історія
20/05/2014 9:34

Безцінний внесок у Велику Перемогу

В історії Одеського державного університету внут­рішніх справ – одного з найстаріших нав­чальних відомчих закладів на півдні країни – є героїчні сторінки, пов’язані з подіями Великої Віт­чизняної. Далекого 1941-го викладачі й курсанти Одеської школи міліції грудьми стали на захист рідного міста від німецьких і румунських загарбників та до останнього дня мужньо несли бойову вахту на важливих ділянках оборони.

Про напад фашистів особовий склад Одеської школи міліції дізнався під час щорічних табірних зборів, що відбувалися під Харковом. Курсантів підняли за сигналом тривоги й відправили назад, до навчального закладу. Сюди ж повернулося багато випуск­ників того й попередніх років, які отримали призначення в різні області України та в Молдавію. Вони зробили, здавалося, неможливе: зупинили ворога біля стін Одеси і кілька місяців відбивали атаки загарбника, який значно переважав за чисельністю.

Спільними зусиллями працівники органів внутрішніх справ та особовий склад Одеської школи міліції підтримували правопорядок в оточеному місті, забезпечували пропуск­ний режим. Під бомбами й арт­обстрілом правоохоронці, ризикуючи власним життям, супроводжували населення в укриття, гасили пожежі, знешкоджували диверсантів. Міліціонери входили до оперативного загону особливого призначення НКВС, який на лінії оборони зійшовся з ворогом у відкритому бою...

Неможливо переоцінити відвагу та доблесть викладачів і курсантів Одеської школи міліції, їхній внесок у Перемогу над фашистськими агресорами. Ми, нащадки, маємо пам’я­тати всіх, хто поклав своє життя, завоювавши мир для наступних поколінь. Бо лише той, хто пам’я­тає минуле, гідний майбутнього!

Вероніка МІШАНОВА-СОЛОМОНЧУК, 

м. Одеса

друкувати
Додати коментар

Інші статті