Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
20/03/2014 15:18

ЧАЕС – під надійною охороною

12 березня на територію Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» завітали представники ЗМІ. Керівництво згаданого ДСП та військово­службовці внутрішніх військ МВС розповіли журналістам про охорону важливих об’єктів у посиленому режимі.

«Нині, як і на всіх ядерних об’єктах України, у нас введено посилений режим фізичного захисту, – розповів медійникам генеральний директор ДСП Ігор Грамоткін. – Окрім цього, адміністрація та керівництво ЧАЕС вирішує супутні питання: гарантування ядерно-радіаційної безпеки, безпереш­кодний проїзд персоналу станції та підрядчиків до Славутича, адже їм щоразу доводиться перетинати кордон із Білоруссю…».

Заступник генерального директора з режиму, фізичного захисту й кадрів Євген Катунін у бесіді наголошує, що адміністрація станції значну увагу зосереджує на аспекті охорони та оборони: «У тісній взаємодії з внутрішніми військами вже не перший рік ми забезпечуємо високий рівень безпеки цього об’єкта».

Під час візиту до ЧАЕС журналісти поспілкувались і з тими, хто безпосередньо охороняє ДСП – командиром окремого батальйону ВВ та його підлеглими.

Територія відповідальності внутрішніх військ у зоні відчуження – це периметр ЧАЕС, зокрема й об’єкт «Укриття» й так званий промисловий майданчик навколо нього. У зв’язку з втіленням проекту «Новий безпечний конфайнмент» клопотів воїнам додалось: на території працює чимало іноземців, збільшився потік транспорту, в’їзд та виїзд якого також конт­ролює варта ВВ.

Командир батальйону полковник Андрій Фролов розповів, що посилений варіант несення служби – це збільшення і чисельності варти, і кількості постів, а також посилений контроль периметра та встановлення постів нагляду на підступах до об’єкта. «Бійці, які служать у нашій частині, – це професіонали, що проходять пильний та тривалий відбір, – зауважив комбат. – Ті, хто нині зі зброєю в руках вартують станцію, готові захистити її та дати відсіч зловмисникам».

На посилений варіант несення служби перейшли всі частини ВВ з охорони важливих державних об’єктів. Під час спілкування воїни розповіли, що постійно вдосконалюють рівень своєї підготовки, зокрема відпрацьовують варіанти дій у різних ситуаціях. 

У складі «атомного» батальйону є підрозділ спецпризначення, бійці якого несуть службу у варті як група швидкого реагування, постійно обстежують периметр зони відповідальності, та навіть більше – відпрацьовують маневри всередині блоків. 

Під час заходу журналісти ознайомилися з автоматизованою системою доступу, яка має понад десять рівнів захисту й унеможливлює несанкціоноване проникнення до об’єктів.

Спілкуючись із медійниками, воїни ВВ наголосили на тому, що вони занепокоєні ситуацією в Криму та висловили підтримку колегам, які служать на території АРК, а також запевнили представників ЗМІ, що й надалі гідно виконуватимуть завдання державного рівня.

Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ.

Фото Андрія НЕКРАСОВА

друкувати
Додати коментар

Інші статті