Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
20/03/2014 15:14

Щоб поставити на ноги поранених

Упродовж майже трьох місяців, унаслідок сплесків агресії та сутичок на вулицях столиці, 451 військовослужбовець ВВ дістав травми різного ступеня тяжкості, 81 із них – вогнестрільні поранення, внаслідок чого 7 осіб загинуло.

Як повідомив начальник вій­ськово-медичного управління ГУВВ МВС генерал-майор  медичної служби Василь Коробка, кілька військових, поранені в останні, найтрагічніші дні, 18–20 лютого, й досі перебувають у тяжкому стані, зокрема один із офіцерів ВВ – у комі, через гематому головного мозку. «Для їхнього лікування потрібні чималі кошти, – зазначає Василь Іванович, – тож командування військ разом із рідними постраждалих шукає спонсорів, джерела фінансування, щоб врятувати їм життя».
За клопотанням командувача ВВ генерал-лейтенанта Степана Полторака, Міністерство охорони здоров’я України внесло тяжкопоранених військовослужбовців до списку кандидатів на лікування за кордоном. Уже 7 березня до ізраїльської клініки вирушив начальник медичної служби одного зі з’єд­нань ВВ підполковник медичної служби Юрій Білокоз. 20 лютого військовий лікар дістав проникне вогнестрільне поранення грудної клітки та черевної порожнини. Колеги з Головного військово-медич­ного клінічного ордена Червоної Зірки центру «Головний військовий клінічний госпіталь», куди був доставлений Юрій Григорович, зробили все, щоб врятувати йому життя. Тепер за тривалу реабілітацію взялись ізраїльські медики.
12 березня ще п’ять військово­службовців ВВ вирушили на лікування й реабілітацію до Німеччини. Щоб доставити поранених із Києва в Берлін, до Міжнародного аеропорту «Бориспіль» прибув спеціальний літак ВПС бундесверу. Загалом до клінік ФРН того дня доправили 24 українці. Постраждалих лікуватимуть у містах Кобленці та Берліні.
Серед військовослужбовців ВВ – чотири офіцери та солдат за контрактом із військових частин, дислокованих у різних куточках України. Усі вони дістали вогнестрільні поранення, зокрема в одного воїна травмовано ліву половину обличчя, у іншого – пошкоджено ліве око…
Зокрема, старшого лейтенанта Сергія Кірічка, що дістав два вогнестрільні поранення в голову, нині лікують у берлінській клініці «Шаріте». «З пропозиціями допомогти звертаються й представники приватних організацій, небайдужі до нашої біди, – розповідає генерал Коробка. – Тож травмованим правоохоронцям надають допомогу та всебічну підтримку».
Під час зустрічі з пораненими вояками та їхніми родичами командувач ВВ генерал-лейтенант Степан Полторак запевнив, що зробить усе можливе для допомоги постраждалим. «Усім військовослужбовцям надаємо й надаватимемо допомогу не лише в лікуванні, а й після нього, тобто під час реабілітації, – зазначив Степан Тимофійович. – Важливими є й питання соціального захисту постраждалих воїнів, вирішенням яких нині займаються відповідні управління, відділи та служби ГУВВ».
18 березня на лікування до Швеції відправили військовослужбовця строкової служби солдата Рефата Якічева. 20 лютого на столичному майдані Незалежності, діючи у складі підрозділу Північного територіального командування ВВ, він дістав тяжке поранення лівої гомілки.
У Головному військово-медич­ному клінічному центрі «ГВКГ» 19-річному воїну зробили  операцію з пластики судин, але наслідки поранення виявилися занадто тяжкими – довелось ампутувати ліву нижню кінцівку.
Як розповіли у військово-медич­ному управлінні ГУВВ, представники Посольства Королівства Швеції в Україні звернулися з пропозицією допомогти пораненим правоохоронцям. І вже за кілька днів Рефат із мамою вирушили на лікування, усі витрати за яке взяла на себе шведська сторона. Якічеву проведуть протезування, спершу тимчасове, а потому встановлять постійний протез, щоб повернути до пов­ноцінного життя. На хлопця чекає тривалий процес реабілітації.
Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ.
Фото Руслана МУЗИЧУКА

друкувати
Додати коментар

Інші статті