Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
20/03/2014 15:12

Батальйон не складає зброї

Не встигли військовослужбовці євпаторійського окремого батальйону внутрішніх військ МВС щиро порадіти зустрічі зі своїми батьками, дружинами та дітьми, позбутися психологічного напруження, яке не полишало їх під час майже тримісячного перебування в епіцентрі відомих нам подій на київ­ських вулицях, як у частині пролунав сигнал тривоги…

Одразу ж після повідомлення про захоплення невідомими озброєними особами будівель Верховної Ради та Ради Мініс­трів Автономної Республіки Крим особовий склад військової частини був зібраний по тривозі, екіпірований та озброєний. Ніхто з офіцерів і контрактників того дня навіть не уявляв, що, прибувши до батальйону, одягнувши бронежилет та отримавши зброю, вони протягом найближчих тижнів не випускатимуть її з рук.
За кілька днів почалося пікетування військового містечка активістами проросійськи налаштованих партій, які закликали «вевешників» стати на бік «нового кримського уряду». А вранці 1 березня біля воріт військового містечка з’явився КамАЗ військового зразка без державних номерів із 16-ма озброєними особами в камуфльованій формі. 10 із них заблокували виїзд з автопарку частини, 6 – розташувалися перед КПП.
Для з’ясування причин появи непроханих гостей до них вийшов командир батальйону підполковник Анатолій Коваленко. Як і годиться військовому, він насамперед відрекомендувався, назвавши свою посаду, звання та прізвище, але у відповідь почув лише: «Сергій, представник Збройних сил Російської Федерації». «Прибулець» заявив, що їхнє завдання – охороняти військову частину від «київських екстремістів».
Згодом «Сергій» знову попросив про зустріч із командиром частини й цього разу висунув вимогу про передачу їм усієї зброї. Комбат відповів, що ці вимоги незаконні, складати зброю батальйон не збирається і в разі необхідності захищатиме всіма можливими засобами свої службові приміщення, до того ж і ті, в яких зберігається озброєння. Після цього була посилена охорона території військового містечка, «вевешники» укріпили всі ворота великими колодами, а біля поста днювального навіть обладнали кулеметну вогневу позицію.
Протягом дня й усієї наступної ночі військовий колектив перебував у стані величезного морального напруження – в очікуванні штурму жоден із воїнів не зім­кнув очей. Недільного ранку, щоб дати підлеглим можливість розслабитися хоч на пару годин, підполковник Коваленко по телефону зв’язався з членами ради ветеранів частини, попросивши їхньої допомоги…
Своєю чергою, ветерани почали телефонувати своїм знайомим, і в результаті вже через годину-півтори біля військової частини зібралося понад сорок осіб: військових пенсіонерів, дружин військовослужбовців та інших жителів міста. Підтримати своїх «вевешників» приїхали навіть активісти «євпаторійської самооборони»! Багато хто з громадян (і не лише родичі військовослужбовців) привезли з собою пакети з продуктами для воїнів, які вже тиждень не залишали розташування батальйону. Побачивши таку масову підтримку, російські військовики прийняли рішення зняти облогу і близько 14-ї години залишили Євпаторію.
Уже спало напруження, уже розійшлися по домівкам добровільні захисники військової частини, а командиру батальйону та керівникам ради ветеранів продовжували надходити телефонні дзвінки від місцевих депутатів, діячів культури та просто жителів Євпаторії різних національностей і поглядів – зі словами підтримки та пропозиціями допомоги…
Згодом ще кілька днів поспіль в’їзд до військової частини блокувався членами кримської самооборони, які приїжджали із Сімферополя спочатку легковим автомобілем, а потім і автобусом. Вони намагалися вмовити «вевешників» визнати рішення нового уряду автономії та скласти зброю, вдавались і до погроз. Морально підтримати військових правоохоронців вирішив настоятель місцевої Свято-Іллінської церкви протоієрей отець Георгій, який відслужив у частині молебень, а потім поспілкувався з пікетувальниками, роз’яснюючи, що військові – поза політикою, і що вони зобов’язані дотримуватися Військової присяги… Остудили запал сімферопольських «візитерів» і колишні працівники євпаторійського «Беркута», які заявили, що не дадуть ображати тих, із ким вони разом пройшли через барикадні сутички у столиці…
Незважаючи на потужний моральний тиск і фізичну втому, жоден військовослужбовець євпаторійського батальйону ВВ не зрадив Присязі. Частина й далі виконує покладені на неї службово-бойові завдання.
Віктор БЄЛОБРОВ, АР Крим,
Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ».
Фото Михайла БОЦАНЮКА

друкувати
Додати коментар

Інші статті