Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
20/03/2014 15:09

Добровольці почали навчання

 

13 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Національну гвардію України», відповідно до якого внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ перетворено на Національну гвардію України.

 

Згідно із законом, «Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами – із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Національна гвардія України бере участь відповідно до закону у взаємодії зі Збройними силами України у відсічі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони».

Згаданим документом встановлено, що «діяльність Національної гвардії України ґрунтується на принципах верховенства права, забезпечення дотримання прав і свобод людини і громадянина, позапартійності, безперервності, законності, відкритості для демократичного цивільного контролю, прозорості, відповідальності, централізованого керівництва та єдиноначальності.

У діяльності Національної гвардії України забороняється застосування тортур, катувань та інших жорстких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання».

Законом також визначено функції НГУ, її загальну структуру й чисельність, питання керівництва, проходження військової служби та трудові відносини, обо­в’язки, права й відповідальність військово­службовців, порядок застосування військовослужбовцями заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї, озброєння та бойової техніки.

14 березня 500 добровольців з активістів Самооборони майдану прибули до навчального центру внутрішніх військ МВС, що в селищі Нові Петрівці поблизу Києва, для проходження військових зборів (варто відзначити, що юридично ВВ до їхнього «переформатування» продовжують існувати. – Ред.). Вранці на майдані Незалежності добровольцям влаштували урочисті проводи. Звертаючись зі сцени до майбутніх резервістів НГУ, секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій висловив упевненість, що самооборонівці, як люди, що вже не раз демонстрували незламність духу, здатні достойно боронити державу та народ.

На плацу навчального центру добровольців вітали командувач ВВ генерал-лейтенант Степан Полторак, начальник управління бойової та спеціальної підготовки ГУВВ генерал-майор Сергій Кульчицький та начальник управління Північного територіального командування ВВ генерал-майор Микола Миколенко.

– Наше головне завдання – підготувати кожного з вас до захисту української держави, – сказав присутнім Степан Полторак. – Переконаний, що всі ви усвідомлюєте, яка важлива місія постала перед нами, та кожен з вас, упевнений, готовий подолати всі труднощі, що постануть на цьому шляху.

Військовослужбовці ВВ ознайомили добровольців зі зразками стрілецької зброї та провели показові стрільби, після чого бійці почали обживати облаштоване для них у навчальному центрі наметове містечко.

Під час спілкування з представниками ЗМІ генерал Полторак розповів, що добровольці отримають необхідне матеріальне забезпечення – на ці потреби уряд виділив додаткові кошти. Під час зборів буде визначено рівень підготовки всіх майбутніх резервістів та сформовано підрозділи, кожен із яких навчатиметься за окремим напрямом. Командувач ВВ зазначив, що з урахуванням ситуації, яка склалась у країні, потрібно докласти максимум зусиль, щоб ефективно й у найкоротший термін підготувати добровольців до захисту держави.

 

Наступного дня на базі нав­чального центру запрацювали військово-лікарська комісія та вербувальна служба. Після проходження відбору в наметовому містечку НЦ залишилося близько 400 самооборонівців. «Серед добровольців були ті, кому відмовили через вікові обмеження, вказані в законі, – пояснює один з офіцерів вербувальної служби. – Адже поповнити лави резервістів можуть громадяни України віком від 18 до 50 років». Іще частина була «відсіяна» за підсумками медичного огляду.

Проте добровольці зауважують, що справа захисту Батьківщини не визнає вікових обмежень, та переконані: їхні побратими, яким за 50, якщо виникне потреба, стануть проти будь-якого зовнішнього ворога.

На території містечка майже цілодобово працює інформаційно-довідковий центр – тут кипить робота з документами, й у цьому ж наметі заповнюють усі необхідні папери ті, хто пройшли відбір та вже за декілька днів офіційно стануть одними з перших резервістів НГУ. Окрім того, після завершення навчань усі охочі зможуть поповнити лави військовослужбовців за контрактом. Як зазначають вербувальники, добровольці цікавляться цим питанням, та, можливо, невдовзі хтось із них вирішить присвятити життя військовій службі…

Після попереднього відбору майбутні резервісти розпочали інтенсивні нав­чання з військової справи. Упродовж двох тижнів на них чекають заняття з вогневої, тактичної, тактико-спеціальної та фізичної підготовки. Їхніми вчителями стали досвідчені інструктори – офіцери, які мають величезний досвід виконання службово-бойових завдань.

– Складно всім: і тим, хто нав­чає, і тим, кого навчають, – пояснює один з інструкторів. – За дуже стислий термін потрібно якнайкраще підготувати добровольців, адже більшість із них раніше не проходили військову службу…

Проте майбутні гвардійці не пасують перед труднощами. Один із добровольців, Андрій, каже: «Складно, насамперед, морально. Нове середовище, життя за чітким розкладом…». Варто зважити: нещодавно ці люди стояли фактично по різні сторони барикад. Проте під час спілкування з бійцями та їхніми інструкторами стає зрозуміло: непорозуміння залишились у минулому. Бо ж головне тепер, в умовах зовнішньої загрози, об’єднатися задля спільної мети – захисту Батьківщини, тому всі вони готові захищати державу.

 

17 березня до навчального центру завітали секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувач внутрішніх військ МВС генерал-лейтенант Степан Полторак, представники вітчизняних та іноземних ЗМІ.

Майбутні резервісти продемонстрували свої нові вміння: завзято стріляли та метали ручні гранати, розбирали й складали зброю, відпрацьовували прийоми рукопашного бою, долали смугу перешкод (останнє, за словами учасників зборів, дається найважче).

Арсен Аваков зауважив, що лише впродовж одного дня до вербувальних служб НГУ звернулися понад 4 тисячі осіб. «Невдовзі Україна матиме боєздатний загін, який не прагне воювати, але має тверде бажання відстояти кордон своєї держави», – заявив міністр внутрішніх справ.

Генерал-лейтенант Степан Полторак подякував майбутнім резервістам за самоорганізацію та відзначив їхнє велике бажання до здобуття необхідних навиків і знань: «Добровольці мають такий рівень патріотизму, що здатні здолати будь-які труднощі навчань й успішно осягнути військову науку». Водночас, за словами секретаря РНБО Андрія Парубія, відповідно до затвердженого Верхов­ною Радою Указу виконувача обов’язків Президента України про часткову мобілізацію, невдов­зі до Національної гвардії уллються 20 тисяч добровольців. Стільки ж громадян заплановано призвати до Збройних сил України.

Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ»,

Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ.

Фото Руслана МУЗИЧУКА 

та Андрія НЕКРАСОВА

 

Національна гвардія України запрошує всіх, хто готовий стати на захист Вітчизни!

Контактні телефони вербувальних служб, які здійснюють набір до НГУ:

По місту Києву (управління кадрового забезпечення)

(044) 249-28-46, (044) 249-27-87;

Управління Північного територіального командування 

(Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська області):

вербувальна служба (044) 286-36-27, комутатор (044) 286-27-47;

Управління Південного територіального командування 

(Одеська, Миколаївська, Запорізька, Херсонська області):

вербувальна служба (048) 766-48-20, комутатор (048) 766-33-55;

Управління Західного територіального командування 

(Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська, Закарпатська, 

Чернівецька, Волинська, Хмельницька, Вінницька області):

вербувальна служба (032) 234-07-45, комутатор (032) 264-53-47;

Управління Центрального територіального командування 

(Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська області):

вербувальна служба (056) 770-84-78, комутатор (056) 726-44-36;

Управління Східного територіального командування 

(Донецька, Луганська, Харківська, Сумська області):

вербувальна служба (062) 223-19-50, комутатор (062) 223-29-11.

 

Пункти набору добровольців до лав Національної гвардії України:

для проходження служби у військовій частині 3027 – 

звертатися за адресою: м. Київ, вул. Щорса, тел.: (044) 286-36-27;

для проходження служби у військовій частині 3005 – 

звертатися за адресою: м. Харків, вул. Володарського, 22, тел.: (057) 370-30-35;

для проходження служби у військовій частині 3039 – 

звертатися за адресою: м. Миколаїв, вул. Косіора, 2, тел.: (0512) 55-38-21.

 

Вербувальні служби надають інформацію щодо прийому на військову службу, укладання контракту, присвоєння військових звань, проходження служби, нав­чання, забезпечення соціального та правового захисту військовослужбовців.

Режим роботи – щоденно з 7.00 до 22.00.

 


 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті