Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
07/02/2014 11:29

Проти спільної проблеми – усією громадою

На підсумковому засіданні колегії МВС України в січні цього року міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко наголосив, що наркоманія становить реальну загрозу національній безпеці держави, тому боротьба з наркозлочинністю – це один із пріоритетних напрямів діяльності міліцейського відомства. Детальніше про те, як правоохоронці протидіють розповсюдженню наркотиків, зокрема завдяки чому торік їм вдалося перекрити 139 міжнародних каналів постачання цих засобів в Україну та вилучити з чорного ринку майже 80 кілограмів таких особливо небезпечних наркотиків, як героїн та кокаїн, ми дізнались в Управлінні боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

Нині не доводиться сумніватись у тому, що наркоманія – це те лихо, яке може будь-якої миті прийти в дім кожного з нас. Останніми роками наркотизація населення України набуває нових, украй серйозних масштабів, пронизуючи наскрізь усе наше суспільство.

Якщо говорити мовою цифр, то за статистикою лише на офіційному обліку в Україні наприкінці минулого року перебувало близько 92,5 тисячі споживачів наркотиків. З-поміж них – майже 540 неповнолітніх. Більш ніж половина з усіх облікованих нарко­споживачів мають офіційно встановлений діагноз «наркоманія». Хоча, звісно, реальна кількість таких осіб може бути більшою в рази, адже наркоманія – це досить латентне явище. Тобто нині в Україні є знач­ний відсоток громадян, вражених цією страшною хворобою, і якщо не вживати дієвих превентивних заходів, то вона поширюватиметься територією нашої держави й далі. Саме тому боротьбу з наркозлочинністю й визначено стратегічним напрямом діяльності органів внутрішніх справ.

Фахівці УБНОН відзначають, що політика протидії наркозлочинності становить не­від’єм­ну частину загальної політики держави в боротьбі як зі злочинністю в цілому, так і з тими її різновидами, що тісно пов’язані з незаконним обігом наркотиків: організованою, рецидивною, дитячою злочинністю тощо.

Для того, щоб ефективно протистояти ділкам від наркобізнесу, працівники міліції насамперед визначили пріоритетні напрями роботи. Нині основні зусилля вони скеровують на виявлення та припинення злочинів, пов’язаних зі збутом наркотичних, сильнодійних та отруйних лікарських засобів, мінімізацію або недопущення легалізації коштів, здобутих від незаконного обігу таких речовин, знешкодження організованих злочинних наркоугруповань і недопущення поширення наркотиків серед неповнолітніх. Крім того, правоохоронці акцентують увагу на профілактиці наркоманії, широкій пропаганді здорового способу життя, формуванні негативного ставлення до вживання наркотиків. Особливо це стосується головної групи ризику – підлітків та молоді.

Такий формат діяльності дозволив бнонівцям ефективно спрацювати в напрямі протидії наркозлочинності та здобути нові перемоги на цьому «фронті». Зокрема, упродовж минулого року працівники підрозділів БНОН задокументували майже 33 тисячі кримінальних правопорушень, пов’я­заних із незаконним обігом наркотиків. Приміром, припинено діяльність 62 підпільних нарколабораторій та 1,3 тисячі наркокубел. Унаслідок проведення заходів із викриття осіб, які схиляють інших до вживання наркотиків, правоохоронці виявили 236 таких кримінальних правопорушень. У 39 випадках наркоділки намагалися скалічити долі неповнолітніх. Результатом концентрації зусиль на протидії організованій наркозлочинності стало направлення до суду понад 30 матеріалів кримінальних проваджень стосовно діяльності ОЗГ, члени яких причетні до вчинення понад 330 нарко­злочинів.

З-поміж прикладів ефективної роботи бнонівців 2013 року варто відзначити факт вилучення великої партії героїну завважки понад 50 кілограмів, яку зловмисники намагалися транзитом перевезти територією України. Цей наркотик мав азійське походження й був призначений для продажу в країнах Європейського Союзу. Транспортувала його група іноземців, які були затримані. Вартість виявленого наркозасобу за цінами чорного ринку становить понад 

7 мільйонів доларів, а його кількості вистачило б на виготовлення близько півмільйона доз. Упродовж останніх кількох років це найбільша партія героїну, вилученого правоохоронцями з незаконного обігу.

Загалом, завдяки посиленню протидії саме збувальникам наркотиків, зокрема з міжнародними зв’язками, торік працівники ОВС не допустили поширення серед потенційних споживачів знач­ної кількості особливо небезпечних наркотиків – понад 23,6 кг кокаїну та більш як 55 кг героїну.

В УБНОН наголошують: один із ключових аспектів протидії наркобізнесу – ліквідація його економічного підґрунтя. Наприклад, лише торік працівники ОВС викрили майже 60 кримінальних правопорушень, пов’яза­них із використанням коштів, отриманих від незаконного обігу наркотиків. Був накладений арешт на майно нарко­злочинців на суму 33,6 млн гривень, а вилучено такого майна на 7,5 млн гривень.

Останнім часом правоохоронці спостерігають стійку тенденцію до використання ділками українського сегмента мережі Інтернет для розповсюдження важких наркотиків та психотропів. Особливо вартових порядку непокоїть те, що нині у Всесвітній мережі можна придбати різноманітні наркотичні засоби чи психотропні речовини, дізнатись про способи їх виготовлення, а також замовити все необхідне для цього обладнання, рецепти та компоненти. У більшості випадків клієнти отримують такий товар через служби доставок вантажів.

Однак бнонівці не лише констатують факти, але й працюють над виявленням, документуванням та припиненням злочинних дій, вчинених із використанням мережі Інтернет. Зокрема, упродовж минулого року працівники служби викрили 25 таких кримінальних правопорушень.

Також з-поміж найвагоміших здобутків у протидії незаконному обігу наркотиків 2013 року в УБНОН відзначають викриття та знищення значних обсягів незаконних посівів нарковмісних рослин. Наприклад, якщо 2012-го виявили та ліквідували лише 1,5 млн кущів маку та конопель, то минулого року їх знищили майже в 15 разів більше – 22,8 млн рослин.

Завдяки посиленню контролю з боку міліції у сфері легального обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів торік значно підвищився рівень викриття кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збутом отруйних або сильнодійних речовин, а також сильнодійних лікарських засобів. Порівнюючи з 2012 роком, кількість задокументованих фактів цієї категорії зросла в 1,5 разу, що становить 738 кримінальних правопорушень.

Міліцейські борці з незаконним обігом наркотиків акцентують: наркоманія – це явище соціальне, тому тут не йдеться про один чи навіть кілька шляхів вирішення цієї проблеми, як-от протидія наркозлочинності. Радше потрібно говорити про комплекс заходів, який здійснюватимуть спеціалісти різних профілів. Окремо правоохоронці звертаються до батьків:

«Шановні співгромадяни! Діти стають наркозалежними, колись уперше спробувавши наркотик. І рятувати їх потрібно не тоді, коли вони вже стали на хибну стежку, а в той момент, коли вони опиняються перед вибором – чи ступати на цю стежку, чи пробувати наркотик? Тож забезпечити право кожної дитини на життя, вільне від наркотиків, – наш спільний обов’язок. Ми всі маємо усвідомлювати: наркоманія – це проблема національного рівня, тож вирішувати її треба всією громадою».

Микола Гулевич, м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті