Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
06/10/2013 15:59

Як готують «бійців» кіберпростору

Стрімкий розвиток інформаційних технологій зумовив виникнення нових видів кримінальних правопорушень у сфері комп’ютерної інформації – кіберзлочинів. Зазвичай вони мають корисливу спрямованість і вирізняються високим рівнем латентності й анонімності. Нині жертвами зловмисників, що діють у віртуальному просторі, можуть стати не лише окремі фізичні чи юридичні особи, а й цілі установи, відомства та навіть держави. Згідно з інформацією Комісії з внутрішніх справ Палати громад Парламенту Великобританії, втрати світової економіки від кримінальних правопорушень, вчинених за допомогою Інтернету, сягнули 388 мільярдів доларів, і ці цифри зростають.

Така ж тенденція спостерігається і в Україні: за 10 років кількість цих злочинів зросла щонайменше вшестеро. Унаслідок масштабних афер у сфері інформаційних технологій у кишенях лиходіїв опиняються величезні суми, що приваблює до цього «бізнесу» дедалі більше осіб, добре обізнаних у згаданій царині.

Поступово формується нове покоління кіберзлочинців, представники якого невдовзі активно боротимуться за перерозподіл сфер кримінального впливу. Про це свідчать викриті схеми незаконних оборудок із грошовими коштами, факти легалізації злочинних доходів, розширення мережі фіктивних фірм та «конвертаційних» центрів. Найнебезпечнішими для соціуму, на думку фахівців, найближчим часом стануть такі напрями, як кібертероризм із блокуванням мережі Інтернет, а також діяльності комунальних, диспетчерських та інших служб масового обслуговування; атаки на бізнес, зокрема на замовлення; доступ до управління та розпорядження сервісами в інформаційних системах масового обслуговування.

Здебільшого кримінальні правопорушення в ІТ-сфері планують заздалегідь та вчиняють дистанційно, тож боротися з такою специфічною формою злочинності мають профільні фахівці. Вони повин­ні мати навички проведення негласних слідчих (розшукових) дій і водночас бути висококваліфікованими спеціалістами в галузі ком­п’ю­терних технологій.

Відповідно до рішення колегії МВС України та вченої ради НАВС, у навчально-науковому інституті підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції відкрито спеціалізацію «Протидія кіберзлочинності». Розроблено та узгоджено з Управлінням боротьби з кіберзлочинністю МВС тематичний план підвищення кваліфікації практичних працівників територіальних підрозділів зазначеної служби. Він передбачає здобуття слухачами знань і набуття вмінь у сфері інформаційної безпеки, опанування особливостей кваліфікації, запобігання, виявлення, розкриття та розслідування кібер­злочинів, проведення рольових ігор і тренінгів із практичного застосування методик, розроблених фахівцями академії, щодо протидії окремим видам кримінальних правопорушень, вчиненим із використанням комп’ютерних технологій.

Завдяки рейтинговому відбору на вказану спеціалізацію потрапляють найбільш підготовлені та здібні курсанти, які мають навич­ки поглибленого фахового користування комп’ютерною технікою та вільно володіють іноземною мовою. Це дає можливість без додаткових фінансових витрат отримати кваліфікованих спеціалістів для роботи в зазначених підрозділах. Нині здійснено вже два випуски таких фахівців.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко звернув увагу на необхідність налагодження спів­праці правоохоронних органів з фінансовими установами в протидії кіберзлочинності з визначенням завдань і ролі в цьому процесі освітян та науковців, аналітиків і практиків. У зв’язку з цим був посилений кадровий потенціал профільних кафедр та лабораторій НАВС за рахунок докторів наук і професорів, зокрема зі споріднених нав­чальних закладів, наукових установ та відповідних практичних органів. Запроваджено обов’яз­кове стажування за новою спеціалізацією науково-педагогічних кад­рів у практичних підрозділах ОВС та спеціалізованих вищих нав­чаль­них закладах інших відомств.

Окрім обов’язкових предметів, потрібних для підготовки оперативних працівників, курсантам викладають додаткові спецдисципліни та спецкурси, які дають знання, необхідні для виявлення, розкриття та документування кіберзлочинів. Це, зокрема, «Основи протидії кіберзлочинності», «Комп’ютерні мережі та засоби телекомунікацій», «Захист інформації в інформаційно-телекому­ніка­ційних системах», «Попередження та розкриття кіберзлочинів», «Система електронних платежів», посилений спецкурс із іноземної мови тощо. Стажуються курсанти безпосередньо в практичних підрозділах Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС.

Для підвищення якості науко­во-­ме­тодичного забезпечення нової спеціалізації фахівці академії підготували та видали низку профільних видань: підручник «Основи інформаційної безпеки», навчальні посібники «Основи протидії кіберзлочинності», «Інформаційна безпека», «Комп’ютерні мережі та засоби телекомунікації», «Захист інформації в інформацій­но-телеко­му­нікаційних системах», курс лекцій «Попередження та розкриття кіберзлочинів», «Англо-україн­ський довідник комп’ю­терних термінів (для фахівців по боротьбі з кіберзлочинністю)» та більше десятка методичних рекомендацій для виявлення та розслідування кримінальних правопорушень в ІТ-сфері. Такі «поради» універсальні, адже їх можна застосовувати як у навчальному процесі, так і в практичній діяльності слідчих й оперативників. Також розроблено програми навчальної практики, стажування та додаткової навчальної практики для курсантів.

Під час підготовки навчально-методичних матеріалів науково-педагогічний склад кафедр активно використовує сучасний досвід вітчизняних та зарубіжних правоохоронних органів. Найважливішу інформацію збирають, систематизують, аналізують, удосконалюють та впроваджують у навчальний процес. Поступово формується сучасна бібліотека навчально-мето­дичної та науково-практичної літератури зі спеціалізації «Протидія кіберзлочинності».

Рішенням вченої ради НАВС від 29 травня 2012 року на базі кафедри інформаційних технологій на громадських засадах створено кафедру боротьби з кіберзлочинністю, в складі якої – 20 фахівців: 8 представників практичного підрозділу МВС та 12 науково-педагогічних працівників кафедри інформаційних технологій, опе­ративно-роз­шу­кової діяльності. Її очолив підполковник міліції Леонід Тимченко, заступник начальника УБК МВС, кандидат юридичних наук. 

 

За сприяння начальника Департаменту оперативно-техніч­них заходів МВС генерал-лей­те­нанта міліції, заслуженого юриста України Геннадія Репіна та начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС підполковника міліції Максима Літвінова на базі навчально-нау­кового інституту підготовки фахівців слідства та кримінальної міліції створено спеціалізований навчально-тренувальний центр. У трьох комп’ютерних класах курсанти мають змогу попрактикуватись у моніторингу інтернетпростору, вдосконалити навички користування сучасною комп’ютер­ною технікою та опанувати спе­ціалі­зоване програмне забезпечення.

Варто відзначити, що на базі НАВС проводять низку важливих тренінгів, семінарів, конференцій та інших заходів з обміну передовим досвідом фахівців у сфері боротьби з кіберзлочинністю. Зокрема, протягом 2012–2013 років курсанти відвідали науково-практич­ний семінар з питань протидії кіберзлочинності за участю фахівців Секретної служби США, American Express; тренінг-семі­нари англійських поліцейських, присвячені детальному вивченню можливостей спеціалізованого програмного забезпечення для протидії кіберзлочинності та розслідування випадків розміщення непристойних зображень дітей он-лайн; семінар на тему «Боротьба з комп’ютерною злочинністю» за участю заступника керівника Інспекції кримінальної міліції м. Аугсбурга (ФРН); міжнародну науково-практичну конференцію «Вплив на кіберзлочинність на глобальному рівні технологічних досягнень: слідчі, правові й політичні аспекти приватної і державної співпраці» за участю представників спецслужб США, Великобританії, Франції, Румунії та інших держав, яка відбулася за підтримки Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права». За сприяння цієї організації нещодавно також пройшов черговий міжнародний тренінг «Особливості застосування ком­п’ютерних технологій під час розслідування кіберзлочинів».

Така форма навчання дає можливість курсантам на практиці закріпити здобуті знання. Наприклад, коли в Україні з робочим візитом перебувала група фахівців із боротьби з кіберзлочинністю Федерального бюро розслідувань США, курсанти вивчали можливості користування базою даних на шкідливі програмні коди «FREE».

Колектив академії продовжує активно співпрацювати із зарубіжними партнерами. Приміром, 28–31 жовтня цього року за ініціативою представників американських та британських правоохоронних органів на базі НАВС відбудеться тренінг із питань запобігання злочинам проти дітей в інтернетпросторі.

Виш тісно співпрацює з Незалежною асоціацією банків. Нещодавно з нею підписали Договір про партнерство та співпрацю, спрямований на активну боротьбу з правопорушеннями у сфері інформаційних і мережевих технологій. Відповідно до цього договору, представників НАВС запросили на стажування в фінансові установи, де вони ознайомились із провідними програмно-техніч­ними засобами протидії кіберзлочинності.

Про високий рівень підготовки курсантів свідчить те, що на Все­українському конкурсі студентських наукових робіт за напрямом «Інформатика і кібернетика», який відбувся цьогоріч серед усіх відом­чих і цивільних вищих навчальних закладів України, курсант напряму підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю Андрій Старовойт виборов третє місце. А його майбутній колега Дмитро Петровський брав участь у триденному семінарі «Методологія виявлення шкідливого програмного забезпечення», організованому Управлінням боротьби з кіберзлочинністю МВС України, Посольством Англії в Україні та компанією «7 safe». Після успішного складання іспиту він отримав сертифікат міжнародного зразка.

Отож запровадження в Національній академії внутрішніх справ спеціалізації «Протидія кіберзлочинності» – своєчасний крок у напрямі боротьби з новими загрозами суспільству.

Микола АЛЕКСІЙЧУК, 

 

начальник навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції НАВС

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті