Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
15/09/2013 19:51

Підробна хімія: втрати замість урожаїв

З початку серпня правоохоронці значно активі­зували роботу з виявлення правопорушень на ринку засобів захисту рослин. Разом із представни­ками Держветфітослужби працівники ДСБЕЗ Міністерства внутрішніх справ перевірили майже півтисячі складів та понад 800 місць реалізації пестицидів та агрохімікатів.

Про це на брифінгу, що днями відбувся в МВС, повідомив заступник начальника управління Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю Олег Золотоноша. Спільними зусиллями оперативники ДСБЕЗ та фахівці Держветфітослужби припинили діяльність цілої низки підприємців, які імпортували в Україну контрафактну та недоброякісну продукцію, перевозили хімікати в непристосованому транспорті, а також зберігали їх у неналежних умовах. Борці з економічною злочинністю виявили приміщення, в яких «підпільники» розливали сильнодійні отруйні речовини в пластикові каністри, щоб у подальшому реалізувати їх під брендом відомих торгових марок.

Зокрема, на території Донецької, Запорізької та Київської областей викрито три нелегальні цехи з виробництва небезпечного фальсифікату. Його розповсюджували серед сільських господарств різних регіонів.

Останнім часом питання підробки агрохімікатів набуває все більшої гостроти, адже нині, за словами заступника директора Департаменту Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Олександра Токаря, використання таких речовин має вирішальне значення для сільгоспвиробників.

«Неможливо зібрати та зберегти високі врожаї без науково обґрунтованої системи захисту рослин, яка передбачає застосування хімічних препаратів, – наголосив чиновник. – Але ринок буквально заполонили нелегальні хімікати».

Яскраве підтвердження тому – кількість засобів захисту рослин, вилучених правоохоронцями з незаконного обігу. Їхня вага сягнула 730 тонн, а вартість –  майже 93 мільйони гривень. На розгляд до центральних органів виконавчої влади направлено 102 подання на скасування ліцензій та паспортів складських приміщень тих суб’єктів господарювання, які, діючи на ринку засобів захисту рослин, грубо порушують законодавство.

«Робота в зазначеному напрямі матиме системний характер, адже йдеться не тільки про економічні втрати сільгоспвиробників, але й про здоров’я людей і негативний вплив на навколишнє середовище», – насамкінець запевнив Олег Золотоноша.

Аліна БЕСПЕЧАНСЬКА,

 

м. Київ

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті