Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
15/09/2013 19:49

Приймальники-розподільники для дітей будуть кардинально реформовані

Такими є висновки громадських організацій, що здійснювали моніторинг дотримання прав дитини в міліцейських приймальниках-розподільниках для дітей. Дослідження проводила впродовж січня–червня цього року коаліція громадських органі­зацій «Права дитини в Україні» за ініціативою Міністерства внутрішніх справ та за допомогою програми «Верховенство права» міжнародного фонду «Відродження» й міжнародної організації «Save the Children».

Про це під час брифінгу в правоохоронному відомстві повідомив начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко:

– Ми сповна підтримуємо стурбованість правозахисників щодо необхідності проведення реформ у цих закладах для кращої реалізації прав дитини. Тож і стали ініціаторами такого моніторингу.

Директор програми «Верховенство права» міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов зауважив, що за результатами дослідження нинішні прий­мальники-розподільники слід змінювати, використавши їхню ресурсну базу для створення центрів для дітей, які перебувають у конфлікті із законом.

– Передумова порушення прав дітей – недосконалість законодавства, – каже Роман Романов. – Наприклад, обмеженість доступу дитини до правової допомоги, незабезпечення права на приватність та особистий простір, відсутність заходів соціалізації й ресоціалізації, обмежений доступ у нічний час до кімнат особистої гігієни, неохоп­лення навчальним процесом, зважаючи на вік, розвиток та знан­ня дитини.

На думку голови Всеукраїнської фундації «Захист прав дитини» Євгенії Павлової, нині є чимало невідповідностей чинного законодавства міжнародним нормам і стандартам щодо утримання дітей у прий­маль­ни­ках-розподільниках:

– Зокрема, порушуються базові права дитини, зазначені в Конвенції ООН з прав дитини, Міжнародному пакті про громадянські й політичні права, Європейській конвенції про права людини. Через брак мультидисциплінарного підходу й прогалини в міжвідомчій співпраці в Україні досі не створено належної системи ресоціалізації. Права на освіту, інформацію нерідко мають суто декларативний характер.

Взявши до уваги результати моніторингу та пропозиції представників громадських організацій, Олексій Лазаренко зазначив, що нині такі установи мають працювати в новому форматі, передусім, за напрямом соціалізації та ресоціалізації, а також передбачати застосування відповідних виховних та корекційних програм для профілактики правопорушень серед дітей.

 

Вікторія ПАЛАМАРЧУК, м. Київ. 

 

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті