Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
10/09/2013 20:25

Затверджено Стратегію політики щодо наркотиків до 2020 року

Уряд прагне збалансувати профілактичні та репресивні заходи у здійсненні державної політики у сфері протидії незаконному обігу наркотиків та вирішенні соціальної проблеми їх застосування.

Відповідно до обраного державного курсу, на засіданні Кабінету Міністрів України був затверджений проект розпорядження «Про затвердження Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року».

Урядові аналітики зазначають, що основна ідея документа полягає в переході від каральних методів боротьби з розповсюдженням наркотиків до профілактики наркоманії та лікування наркозалежних. У всьому світі проблемою наркозалежних людей опікуються не лише правоохоронці й МОЗ, а й інші відомства, зокрема соціальні службовці та відповідні міністерства. Тим же шляхом піде й Україна.

У згаданому розпорядженні запропоновано залучити до боротьби з розповсюдженням наркотиків Мінсоцполітики, МОН та громадські організації. Також передбачається проведення заходів із профілактики наркоманії та реабілітації наркозалежних, розробка нових методик лікування, чітке розмежування ліків і наркотиків.

Зважаючи на міжнародний досвід, у нашій країні активно проводитимуть освітню діяльність: експерти відвідуватимуть школи, зустрічатимуться зі студентами й проводитимуть бесіди про шкоду наркотиків. Основні зусилля мають спрямовувати саме на підлітків. Адже, за статистикою, у групі ризику перебувають 16-17-річні діти.

За попередньою оцінкою, затвердження згаданої стратегії допоможе за рік вивести з-під кримінального переслідування за вживання наркотиків 15 тис. осіб.

Експерти Держслужби з кон­тролю за наркотиками зауважують, що документ покликаний гуманізувати антинаркотичне законодавство й зосередитися на лікуванні, а не покаранні наркоманів, що, своєю чергою, спростить життя медикам, які мають справу з наркотичними речовинами. Це буде конкретна програма з відповідним фінансуванням, закладеним у бюджет країни.

Нагадаємо: щорічно в нашій державі через зловживання наркотиками помирає 120 тис. осіб. Донедавна в Україні не існувало загальнодержавної політики щодо наркотиків. Кожне відомство діяло в межах свого бачення.

В європейських країнах уже давно існує збалансована політика протидії незаконному використанню наркотиків, яка передбачає застосування заходів, спрямованих на скорочення попиту на наркотики та водночас на боротьбу з їх незаконною пропозицією. Україна намагається використати найкращий світовий досвід і наблизитись у своїй діяльності до євростандартів.

Урядовий портал

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті