Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Регіон
14/08/2013 13:37

Убивцю викрили школярі

У школі села Петрівки, що в Бобровицькому районі Чернігівщини, днями було надто гамірно, як на літню пору. Учні позапланово повернулися до навчального закладу, щоб зустрітися з головним міліціонером області Олександром Михайликом. Він приїхав до села особисто подякувати шестикласникам, які допомогли правоохоронцям Бобровицького районного відділу міліції розкрити тяжкий злочин.

Оперативники Бобровицького РВ отримали тривожне повідомлення з Петрівки: на одній із вулиць селяни знай­шли труп 55-річного чоловіка. Слідчо-оперативна група, що прибула на місце події, встановила: загиб­лий – уродженець села, який багато років тому перебрався до столиці, там працевлаштувався, створив сім’ю й разом із дружиною виростив двох дітей. Час від часу він бував на малій батьківщині – провідував стареньку матір. А цього разу приїхав, щоб побачитися з колишніми однокласниками. Зустріч випускників закінчилася для чоловіка трагічно.

Під час огляду загиблого оперативники виявили незначні тілесні ушкодження, і до розтину трупа основною вер­сією слідства була «автомобільна»: загибель унаслідок травм, заподіяних наїздом автомобіля. Відпрацьовуючи цю версію, правоохоронці почали обходити помешкання селян: розпитували людей, щоб виявити можливих свідків події. Та серед дорослих громадян очевидців знай­ти не вдавалося. На допомогу міліціонерам прийшли учні місцевої школи. Зав­дяки їхнім свідченням у слідства з’явилась інша версія, яку незабаром підтвердив висновок патологоанатома: чоловік помер від задушення.

Міліціонери саме опитували селян, коли до них звернулися стривожені діти. Вони навперебій схвильовано розповідали про події того вечора, коли в Петрівці сталося страшне лихо. Школярі безтурботно каталися на велосипедах, як раптом помітили свого сусіда по вулиці, що чинив насилля над якимось чоловіком. На щастя дітей, його мало турбувала поява небажаних свідків: безжальний убивця вдовольнився наказом забиратися геть і тримати язики за зубами. Проте малі очевидці наважилися розказати правду вартовим порядку.

Їхні викривальні свідчення дали змогу правоохоронцям заоща­дити чимало часу й зусиль: відкинувши хибну версію, вони негайно виявили й затримали підозрюваного, 34-річного місцевого жителя. Речові докази, вилучені під час санкціонованого обшуку в його садибі, ще раз підтвердили причетність молодика до вбивства. Чоловік визнав, що це його рук справа, і навіть пояснив свій вчинок: мовляв, у нього раптово виникла гостра неприязнь до жертви. Стосовно нелюда порушено кримінальне провадження за частиною 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (у­мисне вбивство), що передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або й довічне.

Згорьована мати загиблого – 80-річна Валентина Борода – вражена сміливістю малих правдолюбців, завдяки яким злочинець буде покараний. «Чи хто з дорослих бачив, як убивали мого сина, чи ні – невідомо. Не віриться, щоб ніхто нічого не бачив. Але всі людоньки мовчали, наче поніміли… Тільки діти не побоялися розказати все, як воно було».

Про хоробрих школярів дізнались і в обласному центрі. Отож начальник Управління внутрішніх справ Чернігівщини Олександр Михайлик вирушив до Пет­рівки, щоб познайомитися зі сміливцями та вручити їм цінні подарунки – мобільні телефони. Від імені міліції області він подякував батькам та вчителям за виховання таких дітей. «Я вдруге приїжджаю до вашого села і знову, щоб відзначити учнів Пет­рівської школи за їхню неоціненну допомогу в розкритті злочину. Вчинок ваших вихованців свідчить, що їх навчають правосвідомості, поваги до Закону, готовності прийти на допомогу іншим і боротися за відновлення справедливості, – наголосив Микола Григорович. – І я можу впевнено сказати: з таким юним поколінням у вашого села буде гідне майбутнє».

Очільник міліції Чернігівщини пообіцяв вирішити питання про підключення нав­чального закладу до швидкісного Інтернету. До речі, серед петрівських учнів є чимало охочих навчатись у міліцейських вишах. Доступ до мережі дасть їм можливість більше дізнатися про роботу українських правоохоронців, зокрема й чернігівських, та краще підготуватися до вступу. Начальник УМВС запевнив, що для цієї справи обов’язково знайдуться ресурси, бо міліції області вкрай пот­рібне саме таке сумлінне та свідоме молоде поповнення.

 

Сергій БРИЛЬ, Чернігівська обл.

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті