Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
16/06/2013 14:21

Проти сучасної работоргівлі – єдиним фронтом

У Дипломатичній академії України при Міністерстві закордонних справ відбулася конференція високого рівня на тему: «Зміцнення ролі ОБСЄ у боротьбі проти торгівлі людьми». У засіданні взяв участь перший заступник міністра внутрішніх справ генерал-майор міліції Віктор Дубовик.

Звертаючись до присутніх, Вік­тор Дубовик зауважив, що згідно з інформацією слідчих органів, громадяни України стали жертвами торговців людьми в 57 державах. Загалом же через сучасну работоргівлю за оцінками експертів постраждало від 2 млн до 4 млн людей. Прибуток, який щороку отримують злочинні синдикати внаслідок їхньої експлуатації, перевищує 8 млрд доларів США.
Проблема торгівлі людьми стала актуальною для всіх дер­жав-членів Європейського Союзу, кандидатів на вступ та асоційованих членів, тож вимагає комплексного підходу до боротьби з цим видом злочинності, передусім у межах Організації з безпеки і співробітництва в Європі.
Як зазначив перший заступник міністра, Україна усвідомлює серйозність загрози, пов’я­заної з торгівлею людьми, і здійснює низку важливих стратегічних ініціатив у боротьбі з цим видом злочинності як на національному, так і міжнародному рівнях.
– Протидія торгівлі людьми – один із пріоритетів під час українського головування в ОБСЄ, – зауважив Віктор Дубовик. – З огляду на те, що торгівля людьми не тільки стала кримінальним злочином, а й має серйозні гуманітарні наслідки і для жертв такої торгівлі, і для державних установ і неурядових організацій, які діють у сфері захисту прав людини, 2011-го ухвалено Закон України «Про протидію торгівлі людьми».
Цим законом визначено основ­ні напрями державної політики у сфері боротьби з торгівлею людьми, повноваження Кабінету Міністрів України, центральних і місцевих органів влади, міжнародного співробітництва, він регулює питання ідентифікації потерпілих від торгівлі людьми, надання їм допомоги й захисту, взаємодії з громадськими та міжнародними організаціями.
– Нині в Україні застосовують законодавчі й процедурні інструменти, які дозволяють правоохоронним органам успішно виявляти й розслідувати злочини, пов’язані з торгівлею людьми, переслідувати осіб, що їх вчинили, і взаємодіяти в цьому питанні на міжнародному рівні, – запевнив Віктор Дубовик.
Зофія ТИЧЕНКО, м. Київ.
Фото Дмитра БАТИРЕНКА
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті