Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Історія
12/05/2013 22:08

Цей подвиг житиме вічно!

Двадцять сім років тому в ніч із 25 на 26 квітня о першій годині двадцять третій хвилині ночі вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Куточок земного раю, як називали місто на мальовничих берегах тихої Прип’яті, вмить перетворився на суцільне пекло. На захист людства від ядерного Апокаліпсису тоді стали ліквідатори, серед яких 33 тисячі працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців ВВ. На пошанування цих мужніх людей – героїв Чорнобиля – в Міністерстві внутрішніх справ відбулися урочисті заходи за участю першого заступника міністра внутрішніх справ Віктора Дубовика та членів колегії МВС.

Урочистості розпочалися на подвір’ї МВС, біля відкритого до 25-х роковин трагедії Монумента на честь працівників, ветеранів ОВС та військовослужбовців внутрішніх військ – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Перед меморіалом зібралися ті, хто вважає своїм обов’язком вшанувати пам’ять загиблих і померлих колег, їхні вдови та діти.

Звертаючись зі словами вдячності до героїв Чорнобиля за їхні мужність, відвагу та самопожертву, перший заступник міністра внутрішніх справ генерал-майор міліції Вік­тор Дубовик наголосив:

– Сьогодні ми віддаємо данину поваги та шани всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: цивільним, військовим, правоохоронцям. Служба в зоні атомного лиха негативно позначилась на їхньому здоров’ї. Так, понад 43% ліквідаторів визнано інвалідами. Чимало з цих самовідданих людей уже пішли від нас у небуття. Керівництво міністерства й надалі приділятиме максимальну увагу питанням соціального захисту чорнобильців, не залишить наодинці зі своїми проблемами жодного, хто в ті часи був в епіцентрі подій. Безмежні слава й подяка тим, хто виконав свій почесний обо­в’я­зок правоохоронця і громадянина!

Теплі слова на адресу ліквідаторів і членів їхніх сімей виголосив і радник МВС України, голова Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС генерал внутрішньої служби України, на той час очільник оперативного штабу МВС УРСР у зоні аварії на ЧАЕС, Василь Дурдинець:

– Ця жахлива трагедія торкнулась усіх нас, та особливо гостро – безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії: бійців пожежної охорони, військовослужбовців внутрішніх військ, особового складу всіх служб та підрозділів ОВС. Шкода, що сьогодні серед нас немає багатьох побратимів, які виявили героїзм і пожертвували собою. Ми безмежно вдячні їм за цей вчинок. Наш святий обов’язок – пам’ятати про них, – наголосив Василь Васильович.

Звертаючись до загалу, Василь Дурдинець як голова Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС висловив сподівання, що учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та члени їхніх сімей і надалі відчуватимуть турботу держави та Міністерства внутрішніх справ.

Керівництво й особовий склад центрального апарату МВС, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і вдови чорнобильців поклали квіти до меморіалу. Героїв Чорнобиля, які пішли із життя, їхні побратими та рідні пом’янули хвилиною мовчання. Потому за загиблими та померлими внаслідок Чорнобильської катастрофи відслужив панахиду глава Синодального відділу Української Православної Церкви із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин.

Після мітингу-реквієму всіх його учасників запросили до перегляду документального фільму «Чорнобиль – наш довічний біль», створеного з ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС.

Завершив пам’ятні заходи з нагоди 27-х роковин Чорнобильської трагедії – за християнським звичаєм – поминальний обід для дружин, чоловіки яких віддали життя у двобої з ядерною стихією. Їхній подвиг житиме вічно – стільки віків, скільки подарували людству герої-чорнобильці.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті