Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Регіон
17/03/2013 14:45

Тридцять троє вартових порядку

Щовечора із працівниками патрульної служби Калуського міськвідділу міліції, що на Івано-Франків­щині, на чергування з охорони громадського порядку заступають члени громадського формування «Міська варта».

 

У  червні 2003 року на сесії місцевої міськради було затверджено положення про «Міську варту» та її штат, який складався з командира, його зас­тупника та 19 членів. Громадське формування створено для сприяння органам місцевого самоврядування, міліції у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисту життя та здо­ров’я громадян від протиправних посягань, а також рятування людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій – йдеться в згаданому вище документі.

Невдовзі дружинників очолив відставний підполковник міліції Михайло Бабійчук, який понад 20 літ пропрацював оперативником та начальником чергової частини МВ УМВС. Набутий там досвід знадобився на новій посаді. Його заступник Руслан Стадник теж не пасе задніх, він – колишній керівник штабу Галицького райвідділу внутрішніх справ. З такими керманичами у «Міській варті» панують дисципліна та порядок, як у міліцейському колективі.

Кілька років тому штат громадського формування збільшили до 33 осіб. Дружинники не лише патрулюють із міліціонерами, а й чергують у школах, медичних закладах, на території та в приміщенні міської ради. Для них нещодавно за розпорядженням мера Калуша Ігоря Насалика придбано десять травматичних пістолетів. Ок­рім них, помічники вартових порядку забезпечені тими спеціальними засобами, що й працівники патрульної служби.

«Кошти для фінансування громадського формування виділяють у межах міської програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки, – розповідає заступник голови Калуської міської ради Оксана Табачук. – Заробітна плата працівників «Міської варти» становить не менше двох тисяч гривень. Якщо член формування бере участь у розкритті злочину, то його преміюють. Так вирішила сесія міської ради. Це є дієвим стимулом для добросовісної роботи. Цього року на утримання дружинників виділено понад мільйон гривень із місцевого бюджету. Адже всі розуміють, наскільки важливе функціонування в місті такої структури».

«Відбираючи кандидатів у дружинники, надаємо перевагу чоловікам, які відслужили в армії, зокрема проходили строкову службу у внутрішніх військах, – доповнює начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Головачук. – Є люди й із вищою освітою. Перед початком роботи вони проходять двотижневе стажування. Плинність кадрів незначна. Члени формування забезпечені повним пакетом соціального захисту: мають щорічну відпустку, медичне страхування».

Упродовж 2012-го «Міська варта» брала участь у розкритті більш як півсотні злочинів, виявила понад 600 адміністративних правопорушень. Її залучали до охорони громадського порядку на 52 масових заходах в місті.

«Щодня до міліцейських патрулів долучаються щонайменше п’ять працівників нашого формування, – каже Михайло Бабійчук. – Коли ж вартових порядку відрядили у Львів на час проведення Євро-2012, то ми підставили своє плече й щодоби виділяли на чергування 15 дружинників. Допомагали підтримувати правопорядок і на виборчих дільницях. Члени «Міської варти» цілодобово працювали там і гідно впоралися зі своїм завданням.

Люди поважають дружинників. Зауважу, що кандидатами у «Міську варту» є близько півсотні осіб. Працівники формування усі як на підбір – високі на зріст, фізично здорові, віком до 33 років. Вони фактично є резервом для міліції. Шестеро наших колишніх колег працюють у Калуському міськвідділі та в інших міськрайорганах внут­рішніх справ. Один служить за контрактом у роті внутрішніх військ.

Наше формування є вагомою допомогою вартовим порядку у вирішенні правоохоронних завдань».

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ, Івано-Франківська обл.

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті